TEST: Creative Sound Blaster Tactic3D Sigma - THX-hodetelefoner til spillerne

TEST: Creative Sound Blaster Tactic3D Sigma - THX-hodetelefoner til spillerne

Creative har lang erfaring med lyd til spill. Nå har de lansert en ny serie spillhodesett med THX-teknologi.

De fleste med noen års fartstid innen pc kjenner Creative og Sound Blaster-merket godt. Creatives lydkort har lenge vært standarden når det gjelder å levere heftig spillyd på pc. Da det først ble snakk om kringlyd i spill var Creative raskt på ballen, og undertegnede har fortsatt Creatives første 4.1 høyttalersett, selv om det nå for tiden ligger godt pakket ned i en eske i kjelleren. Sound Blaster-lydkortet med støtte for lyd i fire kanaler, kombinert med høyttalersettet ga en helt ny spillopplevelse.

Spoler vi 12-13 år frem i tid er ikke Creative lenger alene om å fri til spillentusiastene, men de holder fortsatt koken. Relativt nylig lanserte selskapet en ny serie spillhodesett, Sound Blaster Tactic3D, som enn så lenge er å få i to varianter, Alpha og Sigma. Den eneste virkelige forskjellen på de to er størrelsen på høyttalerelementene – Alpha med fire centimeters elementer og Sigma med noe kraftigere fem centimeters elementer. Vi har testet Sigma.

LES OGSÅ:

TEST: Creative Fatal1ty Professional Series Gaming Headset MK II - Friske hodetelefoner med retrodesign

 

«Falsk» kringlyd

Tactic3D-navnet viser til at det her er snakk om hodesett med kringlyd, om enn via et vanlig stereohodesett. Kringlyden skapes kunstig ved hjelp av et medfølgende usb-lydkort med THX TruStudio PRO-teknologi – som i praksis gjør det samme som Dolby Headphone, som en rekke spillhodesett fra andre produsenter er utstyrt med. Via ymse lurerier leveres noe som er nær ekte kringlyd. Vi er imidlertid ikke fullt like overbevist av kringlydeffekten her, som vi har vært med de beste Dolby Headphone-hodesettene, men det fungerer. Siden THX-teknologien ligger i usb-lydkortet, vil det være mulig å bruke andre hodesett med lydkortet og oppnå samme effekt.

Designen er stilren og tøff. Klokkene er ikke fryktelig store, men passer normale ører greit. Polstring og bøyle er kledd med kunstskinn. Vi foretrekker stoffkledde klokker til lange spilløkter, men Creatives materialvalg virker gjennomtenkt. Vi har ikke opplevd å bli spesielt klamme rundt ørene med Tactic3D Sigma.

Fin lyd med THX-kortet

 

Koblet til pc-ens interne lydkort fremstod lyden i Tactic3D Sigma som relativt gjennomsnittlig. Ikke dårlig, men heller ikke spesielt spennende. Koblet via det medfølgende usb-lykortet tok det hele seg kraftig opp. I spill ble lydbildet spenstig og definert. Bassen gjorde en god jobb med å formidle eksplosjoner og skuddsalver. Med kringlydfunksjonen aktivert i THX-innstillingene, hvor du blant annet også kan aktivere Creatives Crystalizer for å få litt bedre lyd på musikken din, klarte vi lettere plassere hvor ting skjedde rundt oss. Vi savnet imidlertid noe av presisjonen fra de beste Dolby Headphone-hodesettene vi har hatt inne til test.

Sound Blaster Tactic3D gjorde også en relativt overbevisende innsats med å levere lyden fra musikk. Vi har testet med alt fra basstung hip hop og tung rock til klassisk musikk. Settet gjør seg bra til de to sistnevnte sjangerne. I virkelig bassdrevne låter virket bassen litt utvasket, og ikke så definert som med litt mer avanserte hodetelefoner eller høyttalere. Hodesettet gjør imidlertid en langt bedre jobb med musikk enn de fleste andre spillhodesettene vi har testet i samme prisklasse.

Som andre spillhodesett er også Tactic3D Sigma utstyrt med mikrofon. Denne kobles til venstre klokke via vanlig minijack, og leverer god lyd til medspillerne.

LES OGSÅ:

TEST: Steelseries 7H - Behagelig spillhodesett fra Steelseries

 

Konklusjon

Det har tidligere vært litt opp og ned med spillhodesettene fra Creative. Noe har vært litt så som så, mens andre har vært til dels svært så bra. Det vi har sett fra Creative det siste året har tilhørt siste kategori. Sound Blaster Tactic3D Sigma plasserer seg i det øvre sjiktet i sin prisklasse.

Til spill gjør hodesettet en god jobb, med definert lyd og velfungerende bass. Vi kunne imidlertid ønsket oss ørlite bedre kringlyd. I sin prisklasse er Tactic3D Sigma blant de beste når det gjelder å levere musikk, selv om basstunge låter kan få et litt utvasket preg. Totalt sett er dette en god løsning om du vil ha både i pose og sekk uten å betale alt for mye.

Foto/video