TEST: Creative Wireless Music System - Trådløst og tidvis trøblete

TEST: Creative Wireless Music System - Trådløst og tidvis trøblete

Tanken er god og prisen pen, men helt problemfritt er ikke Creatives Wireless Music System.

Vi liker trådløst. Gjerne hadde vi sett at alt kunne overføres trådløst, alltid. Få ting er så kjedelig som ledninger som samler støv og ligger der og roter til. Spesielt kjedelig er det å måtte trekke kabler fra rom til rom, være seg det er nettverk, lyd eller bilde som skal overføres. Derfor kjører vi trådløst nettverk og nettverk over strøm. Og vi overfører bilder uten ledning til fotorammen i stua og bruker trådløse høyttalere, mus og tastatur på kontoret.

Det er flere selskaper som har løsninger for å overføre lyd trådløst fra et rom til et annet, fra en del av huset til en annen. Dermed kan du ha musikken liggende på pc-en på arbeidsrommet og likevel lytte til musikken på stereoanlegget i stua, eller i andre rom i huset. Mange av løsningene baserer seg på overføring av lyd via det trådløse nettverket, noe som gir god båndbredde og mulighet for relativt store avstander.

Creative har valgt en noe annen løsning på sine Sound Blaster Wireless Music-enheter. Overføringen er Bluetooth-basert og skjer på 2.4 GHz-båndet, en frekvens som brukes til trådløse nettverk, Bluetooth-enheter og alskens andre trådløse, pc-relaterte overføringer. Båndet er altså allerede rimelig overfylt. Hvor godt en løsning basert på 2.4 GHz fungerer kan dermed være avhengig av området du bruker den i. Er det mange trådløse nettverk i nærheten, kan det by på større problemer enn om du bor i landlige omgivelser med få naboer. Creative lover overføring opptil 30 meter, men det er nok under optimale forhold.

Vi har testet tre trådløse produkter i Creatives Wireless Music-serie. Hovedenheten er Sound Blaster Wireless Music for iTunes. Dette er grunnstenen i serien, med et usb-basert Sound Blaster-lydkort med X-Fi-støtte og radiosender, samt en mottaker for tilkobling til stereoanlegg, aktive høyttalere eller hodetelefoner. Senderen stod koblet til en stasjonær pc på hjemmekontoret, mens mottakeren stod koblet til høyttalere i stua. Videre koblet vi opp et Creative Gigaworks T20W II høyttalersett på kjøkkenet og Creative Sound Blaster Wireless Headphones til å ha på mens vi spankulerte rundt i huset. Sistnevnte var en kjekk løsning ved husarbeid og den slags.

Enkelt og raskt

Det å sette opp selve grunnsettet var en smal sak. Det er bare å koble til usb-lydkortet i pc-en, installere drivere og programvare, og sette i gang med å sende trådløs musikk. Mottakeren kobles til forsterker eller aktive høyttalere via rca-plugger eller minijack, samt til en stikkontakt. Det er kun støtte for analoge tilkoblinger på mottakeren, uten at vi anser det som noe stort problem. Det er her i all hovedsak snakk om å overføre musikk eller nettradio, og da holder det normalt lenge med stereolyd.

Programvaren som følger med er den samme som vi er vant med fra andre Sound Blaster-produkter fra Creative, og er enkel nok å bruke, men tidvis utrolig seig. Det tar både lang tid å starte opp programvaren og å åpne undermenyer eller gjøre endringer. I programvaren kan du blant annet justere X-Fi-innstillingene, noe som gir for eksempel mp3-filer nytt liv via kraftig forbedret lydkvalitet. Du kan også justere equalizeren slik at du kan sette opp et lydbilde som passer deg og musikken din. Det er også i denne programvare du justerer oppsett i henhold til den trådløse overføringen. I vårt tilfelle kunne vi kun velge å slå sendingen av eller på, mens det med flere mottakere skal være mulig å dele opp i forskjellige lydsoner. Høyttalersettet og hodetelefonene kom altså ikke opp som egne soner hos oss.

Støtte for en viss fjernstyring

I grunnsettet følger det også med en fjernkontroll som lar deg styre et lite knippe funksjoner i forskjellige musikkprogrammer, som iTunes og Windows Media Player. I all hovedsak er det snakk om å pause og starte musikken eller å hoppe frem eller tilbake i spillelisten. De samme kontrollene har du på hodetelefonene, slik at du ikke trenger å gå tilbake til pc-en for å skifte fra en sang til en annen. Disse funksjonene fungerte dessverre ikke i Spotify, noe som satte en liten demper på gleden ved å gjøre husarbeid med de trådløse hodetelefonene på.

Over relativt korte avstander fungerte den trådløse overføringen knirkefritt. Sound Blaster Wireless Music-settet ble testet i en middels stor leilighet hvor de fleste veggene er av typen tykke gipsplater, samt noe mur. Fra den enden av leiligheten hvor pc-en med senderen stod til den andre, med kjøkkenet og Gigaworks T20W stod, er det omtrent 15 meter og en murvegg. Det ble for mye, med det resultat at lyden tidvis hakket og falt ut.

Vi testet også med samme avstand og mottakeren fra Wireless Music-settet, med samme resultat. De 30 meterne som er oppgitt i spesifikasjonene er altså ganske så teoretiske. Med en sentralt plassert pc og mottakere spredt rundt i et normalt stort hus vil det nok fungere kurant, men vi er altså ikke helt overbevist over senderstyrken. Her må det sies at det nok kan variere mye fra et område til et annet, avhengig av andre enheter som sender på samme frekvens, og tettheten av trådløse nettverk.

Les mer om Creatives små, spenstige og trådløse høyttalere og hodetelefoner på neste side.

Foto/video