TEST: Creative Zen X-Fi2 - Liten og smart med stor lyd

TEST: Creative Zen X-Fi2 - Liten og smart med stor lyd

Creative har oppdatert Zen X-Fi med blant annet trykkskjerm.

Creative er kanskje ikke den største produsenten av mp3-spillere, det er det Apple som får æren av å være, men de er blant de beste. Der andre leker seg meg fancy design og smarte løsninger konsentrerer Creative seg minst like mye om å lage god lyd.

Selskapet ble i utgangspunktet kjent for å lage avanserte lydkort til pc-er, men har etter hvert også utvidet til å drive med alskens andre lydrelaterte produkter. Vi har testet Creative Zen X-Fi2, en spiller med klare paralleller til blant annet iPod Touch.

Creative Zen X-Fi2 har en enkel og pen design. Skjermen er hovedelementet på fronten av spilleren. Det eneste andre du finner i front er en knapp som sender deg tilbake til hovedmenyen når du navigerer rundt i menyene. Alt av styring ellers gjøres ved å trykke på skjermen. Resten av fronten er i blank sort med ramme i kromfarget plast. Baksiden er i matt sølvfarge.

Creative Zen X-Fi2 er en relativt rimelig spiller som kommer i tre forskjellige varianter. Den eneste forskjellen mellom de tre er lagringsplassen. Zen X-Fi2 kommer med 8, 16 eller 32 gigabyte lagringsplass og koster fra rundt 800 kroner for minstemann og fra 1 800 kroner for modellen med 32 gigabyte lagringsplass. Vi har testet modellen med 16 gigabyte lagringsplass til rundt 1 100 kroner. Lagringsplassen kan enkelt utvides ved hjelp av microSDHC-kort. Slike kort får du med opp til 16 gigabyte lagringsplass for rundt 500 kroner.

Kurant touch-funksjon

Spilleren er utstyrt med en trykkfølsom skjerm på tre tommer. Skjermen er ikke kapasitiv. Dermed er den ikke er like følsom som for eksempel på iPod Touch eller iPhone. Det kreves at du trykker litt hardere på skjermen, men det skal ikke mye til for at det fungerer. Menyene er oversiktlige og enkle, og tidvis litt trege. Du har mulighet til å spille av musikk og video, samt å vise bilder du har lastet over fra pc-en. Det er også lagt til kalender, kontaktliste, rss-leser og applikasjonsstøtte. Sistnevnte kun i form av et Sudoku-spill så langt.

For å spille av film er det en fordel å konvertere dem til et støttet format først. Spilleren støtter en rekke formater, som WMV, MPEG-4, DivX og Xvid i oppløsning opp til 640 x 480 piksler, men vi hadde problemer med å spille av flere av dem før vi konverterte dem i den medfølgende programvaren. Hovedfunksjonen er imidlertid musikkavspilling, og her er Zen X-Fi2 virkelig i sitt ess. Spilleren har i utgangspunktet svært god lydkvalitet, og støtter i tillegg Creatives X-Fi-teknologi. X-Fi gir avansert lydforbedring av blant annet mp3. Med X-Fi aktivert blir den allerede gode lyden enda et par hakk bedre, og gjør Zen X-Fi2 til en av de bedre spillerne på markedet.

 

Med i pakken følger Creatives EP-630 øreplugger. Creative EP-630 koster normalt rundt 250 kroner og har god støydemping og flott lydkvalitet. Der man med andre mp3-spillere gjerne ender med å kjøpe andre hodetelefoner eller øreplugger i tillegg, klarer trolig mange seg med de som følger med.

Konklusjon

Creatives mp3-spillere har det med å drukne i all ståheien rundt Apples markedsledende iPod-modeller. Det er synd, for her får du god kvalitet og til dels svært god lyd til en billig penge. Lyd er nemlig noe Creative kan, og Zen X-Fi2 er utstyrt med selskapets lydforbedringsteknologi X-Fi, som kan gjøre undere med komprimert musikk.

Vanlige mp3-er får et klart lydkvalitetsløft når du aktiverer X-Fi. Spilleren leverer svært god lyd, om det nå er med de medfølgende ørepluggene eller ved hjelp av kvalitetshodetelefoner fra Sennheiser eller Monster Cable.

Du får også en del ekstrafunksjoner, men ikke alle sammen er like spennende per i dag. Videoavspilling fungerer for det meste greit, og er et pluss for eksempel når du er på reise. Applikasjonsfunksjonen forventer vi at vil forbedres etter hvert som det kommer nye programvareoppdateringer.

Foto/video