TEST: Et stort pluss

TEST: Et stort pluss

Creatives Zen Stone Plus er liten, men imponerer stort.

Vi har tidligere testet Creatives Zen Stone-spiller – en liten spiller uten display med 1 gigabyte lagringskapasitet. Denne går i konkurranse med blant annet Apples iPod Shuffle, men blir et meget godt kjøp gjennom betydelig lavere pris. Zen Stone og Zen Stone Plus er riktignok litt større enn iPod Shuffle, men forskjellen er såpass liten at det ikke er av praktisk betydning.

Med Zen Stone Plus har man videreutviklet produktet. Størrelsen er den samme, men lagringskapasiteten er økt til 2 gigabyte, man har et lite display og flere funksjoner. Man har i basis også de samme knappene, men enkelte har litt annen funksjon.

God funksjonalitet

I hvert fall for undertegnede blir 1 GB lagringskapasitet på mp3-spilleren i minste laget. Dette har ikke bare med mengden musikk man ønsker å ha med seg, men hvordan musikken man har er blitt enkodet. For undertegnedes del er det i relativt høy kvalitet, slik at filene blir store.

Man kan si at man trenger ikke såpass høy kvalitet for avspilling på en slik enhet, men samtidig benyttes de samme mp3-filene på en rekke forskjellige avspillingssteder i hjemmet, der høy kvalitet blir en fordel. 2 GB skulle normalt sett tilsi 400-500 sanger. Man begynner da å snakke om plass til ganske mange album, og en navigering blant så mye uten display kan bli tungvint. Selv om displayet er lite utnyttes det meget godt.

Den generelle betjeningen blir litt midt på treet, i hvert fall hvis man skal finne fram til spesifikke album eller sanger.

 

Creative Zen Stone Plus leveres i seks forskjellige farger.

 

FM-radioen er ellers et kurant tillegg om man er lei musikken man har, eller bare ønsker å få med seg nyhetene. Av annen funksjonalitet kan man også nevne klokke og diktafon. Creative har tildels også fått en løsning for å unngå at man så lett trykker inn en knapp ved et uhell. Spilleren har ikke tastelås i tradisjonell forstand, men hvis det er en stund siden man har brukt spilleren må man trykke to ganger for at det skal registreres. Dette fungerer greit selv om det ikke er optimalt. På den vanlige Zen Stone-spilleren var vi imidlertid plaget med at knapper ble trykt inn når spilleren ble puttet i bukselommen.

Tilkobling og radio

Tilkoblingen av spilleren skjer via vanlig mini-usb-kabel. Fordelen blir at mange i utgangspunktet vil ha flere slike kabler, hvilket gjør det lett å lade og overføre musikk til spilleren forskjellige steder. Skulle man rote bort eller ødelegge kabelen er det ikke noe problem å få den erstattet. Enheten fungerer som en vanlig «Usb mass storage»-enhet, hvilket også betyr at det er mulig å legge annen type data på den. I dag er det også en del biler som har usb-tilkobling mot anlegget i bilen, og Zen Stone Plus kan også benyttes i denne sammenhengen.

Vi har brukt Zen Stone Plus i noen dager, og når det gjelder batteritid ser Creatives tall på 9,5 timer til å stemme omtrentlig.

Dårlige øreplugger

I likhet med Zen Stone 1 GB leveres Zen Stone Plus med elendige øreplugger. Det kan imidlertid diskuteres om det egentlig hadde vært hensiktsmessig å levere noe som var litt bedre, eller om det faktisk er en grei løsning å levere noe veldig billig med spilleren som ikke påvirker prisen i noen stor grad, så kan den individuelle kunden kjøpe bedre øreplugger eller hodetelefoner ut i fra egne preferanser.

Rent lydkvalitetsmessig, ved bruk av gode øreplugger eller hodetelefoner, har vi ikke noe å utsette på Zen Stone Plus. I motsetning til den enklere modellen av spilleren har man her også equlizer-funksjonalitet. Med dårlige øreplugger er denne aktuell å benytte seg av, men standardinnstillingene fungerer ellers bra.

Konklusjon

Creatives tilbehør for Zen Stone-serien kan være verdt å merke seg.

Creative Zen Stone Plus koster i underkant av 500 kroner. Til sammenligning koster Zen Stone i underkant av 300, og Apples iPod Shuffle 1 GB koster cirka 600 kroner. For oss framstår Zen Stone Plus som et bedre valg enn iPod Shuffle, og for mange tror vi også at den er verdt de ekstra kronene sett opp mot Zen Stone. Vi synes totalt sett man får mye igjen for pengene gjennom Zen Stone Plus.

Et pluss med Apple iPod Shuffle er festeløsningen. Det finnes imidlertid noen anbefalte tillegg for Zen Stone-serien. «Keychain case» koster under hundrelappen og lar deg feste spilleren til beltefeste på bukse eller på nøkkelknippen. For en hundrelapp får man også armbåndsløsninger som kan være praktiske i for eksempel treningssammenheng.

 

Creative Zen Stone Plus

 

Pris: Ca kr 500 inkl. mva.
Internett: Creative.com

+ Lav pris. God funksjonalitet.
- Dårlige medfølgende hodetelefoner.

Spesifikasjoner:
Lagringsplass: 2 GB
Vekt: Ca. 21 g
Størrelse: 57x35x13 mm
Batteritid: Ca. 9.5 timer

 

 

LES OGSÅ: Fjærlett, fargerik Shuffle

Foto/video