TEST: Gjør Inkscape jobben?

TEST: Gjør Inkscape jobben?

Inkscape er et gratis illustrasjonsverktøy med stor vekt på funksjonalitet, hastighet og brukervennlighet. Slik er det i bruk.

Hvis GIMP er gratisalternativet til Photoshop fra Adobe, er Inkscape gratisalternativet til Illustrator fra sistnevnte selskap. Inkscape er et åpent utviklingsprosjekt med åpen kildekode. Prosjektet er egentlig en videreutvikling av programmet Sodipodi som ikke lenger er under utvikling. For å gjøre en lang historie kort, Inkscape har begynt og låne/dele kode fra et annet kjent program, Xara Xtreme. Samarbeidsavtalen går i begge retninger.

Installasjon og førsteinntrykk

Inkscape er både enkelt å skaffe og installere. Vi hadde ingen problemer under installasjon, dog er det verdt å merke seg at programmet vil bruke lang tid på å generere en MD5-signatur.

Ved første oppstart kan det grafiske brukergrensesnittet (GUI) minne en om det man finner i programmet Gimp. Det er ikke så rart. For Inkscape benytter de samme GUI-veiledningene som Gimp. Veiledningene er for øvrig utarbeidet av Gnome. I tillegg til å bruke samme utviklingsrammeverk som Gimp da selvfølgelig. Dette gjør blant annet ting som layout, brukerfølelse og ikoner nærmest identiske til de man finner i Gimp. De som har lest vår test av Gimp vet at vi ikke er spesielt glad i dette, men det er i mange tilfeller snakk om tilvenning og hva man foretrekker.

Etter at Inkscape og Xara inngikk en samarbeidsavtale, har Inkscape-utviklerne bestemt seg for å gjøre om på brukergrensesnittet slik at det blir mer lik det man finner i Xara Xtreme. Vi tror at dette er veldig lurt og det er noe Inkscape vil tjene på i tiden som kommer. Det er vi helt sikre på.

I bruk

Illustrasjonsprogrammer har i motsetning til bildebehandlingsprogrammer en ganske høy læringsterskel. Inkscape er for å være helt ærlig ikke et spesielt enkelt program å mestre på kort tid. Slik kanskje mange gjør med Gimp. Programmet krever at brukeren investerer masse tid for å bli kjent med de forskjellige funksjonene. Å utvikle en god arbeidsflyt som passer en er nøkkelen til suksess her. Og det er ikke mulig å lese seg til. Det krever rett og slett at du bare prøver og feiler.

Når en god arbeidsflyt er på plass, vil videre læring være enkelt. Det er i alle fall det inntrykket undertegnede sitter igjen med etter intensiv testing av programmet.

Ikke helt feilfri

Inkscape var opprinnelig tiltenkt som et program kun for Linux-plattformen, men prosjektet ble etter hvert utvidet til å omfatte Mac OS X og Windows. Kanskje har problemet med ustabilitet på Windows skyld i at Inkscape egentlig er et Linux-program?

Inkscape er et program man blir fort glad, spesielt når man har lært å bruke programmet. Men mye av gleden blir dessverre ødelagt av irriterende programfeil og krasj ved utføring av helt elementære funksjoner, som for eksempel å gjøre et bilde mer skarpt, mindre skarpt, 3D-effekt på kanter, og så videre.

Hastighet er også et annet problem programmet sliter med. Det er faktisk utviklerne helt klar over. Hastighetsproblemet er ifølge ulike slippnotater noe det jobbes mest intenst med. En rask sammenlikning mellom Inkscape og Illustrator avslører at sistnevnte er betydelig raskere på helt banale operasjoner på samme vektorobjekt.

Konklusjon

Inkscape ser ut til å bli et seriøst alternativ til Illustrator. Det finnes strengt tatt få (om noen) andre gode gratisalternativer til Illustrator. Programmet har mange funksjoner og blir ikke overraskende bedre med for hver versjon som blir sluppet.

Vi er ikke helt sikre på om Inkscape er et program vi ville ha satset på i et profesjonelt miljø. Vi er rett og slett ikke sikre på om Inkscape er moden nok til å håndtere kompliserte illustrasjoner. Til det virker applikasjonen for ustabil, synes vi. Men til enkle ting virker programmet mer enn bra nok.

Hvis du ikke har vært borti et vektorbasert grafikkprogram, men har vært nysgjerrig på det, kan Inkscape være en god start.

Inkscape 0.46.1

Pris: Gratis
Internett: inkscape.org

+ Gratis, gjør jobben i de fleste tilfeller.
- Tregt og ustabilt.

Les om:

Foto/video