TEST: God mp3-spiller fra Sony

TEST: God mp3-spiller fra Sony

Sonys har lagt tiden med kvasi-mp3-spillere bak seg, og med NWZ-A810-serien leverer Sony et gjennomført produkt.

Sony la tidligere i år sitt Atrac-format bak seg og satset på mp3 i stedet. Av de nyeste seriene for denne typen spillerene finner man NWZ-A810-serien med modellene A815 , A816 og A818, med en kapasitet på henholdsvs 2, 4 og 8 gigabyte. Spilleren måler cirka 44 x 88 x 9 mm (BxLxD) og veier cirka 50 gram. Skjermen er på 2 tommer og har en oppløsning på 240 x 320 punkter.

 

Dette blir langt fra de minste spillerne på markedet med tilsvarende kapasiteter, og kan sammenlignes med en svært nett mobiltelefon. Fordelen med litt størrelse på enheten blir blant annet den gode skjermen og et batteri med høy kapasitet. Sony oppgir 33 timers musikkavspillingstid. Vi har ikke direkte undersøkt dette, men konkluderer med at batterilevetiden er særdeles god. For video oppgis avspillingstiden til åtte timer.

Praktisk bruk

Navigasjonen blant mediefilene spilleren er lastet opp med er intuitivt nok og effektivt. Generelt er det lite å utsette på spilleren når det gjelder den praktiske håndteringen, men vi skulle gjerne likt at knapp for tastelås hadde vært plassert bedre. Knappen sitter bak spilleren, og nås ikke på en naturlig måte når man holder spilleren i hånden.

Spilleren har en svært god skjerm, og ved at videoavspillingen kan roteres 90 grader utnyttes skjermstørrelsen godt også ved bredformatsvideo. Spilleren er ikke av de mest fleksible når det gjelder avspilling av filer som ikke er i rett oppløsning og formater, og man kan dermed bli avhengig av konverteringer. Av programvare leverer Sony med et program for å konvertere filer i deres ATRAC-format til mp3, samt versjon 11 av Windows Media Player – et program man ellers kan laste ned fra Microsoft. Konverteringsmulighetene i programvaren som følger med er dermed ikke all verden. Når det gjelder formatkompatibilitet kan støtten for AAC trekkes fram, ettersom Apple når tilbyr noe musikk i dette formatet uten drm-teknologi via iTunes Store.

For innlegging av musikk kan man bruke Mediaplayer, eller man kan legge filer direkte på enheten. Dette betyr at den egentlig er programvareuavhengig, og kan benyttes under både Windows, Mac OS og Linux. Man kan også legge andre filer på enheten, for eksempel om man trenger å frakte med seg noen dokumenter. En ulempe da er at spilleren ikke leveres med standard mini-usb-kabel, slik at man lett kan ha ekstra kabler liggende. Spilleren lades også via usb og leveres ikke med dedikert lader. Også dette et element som gjør at vi helst hadde sett at standard mini-usb-kabel hadde blitt benyttet.

Gode øreplugger

Rent lydkvalitetsmessig er ørepluggene som Sony leverer med det beste undertegnede har erfart blitt levert med en mp3-spiller. Lyden framstår som svært klar, og med god bassgjengivelse. Øreproppene har «gummipakninger» som gjør at mye bakgrunnsstøy blir stengt ute.

Sonys øretelefoner er gode - i hvert fall så lenge man holder seg i ro.


Vi bemerker imidlertid også noen ulemper. Ledningen er i utgangspunktet svært kort, så det følger med en forlengelseskabel som må brukes om du for eksempel skal ha spilleren i bukselommen. Problemet blir hvis man går/jogger, så vil vekten av koblingen skape litt bevegelse i selve proppene, hvilket igjen gir en litt irriterende lyd. Så lenge man holder seg i ro eller får lagt skjøtekoblingen slik at den ikke «hopper» er det ikke noe problem.

Konklusjon

Med prisforskjellene man har mellom kapasitetsvariantene vil 4 og 8 gigabyte-modellene være aktuelle. Vist finner man rimeligere enheter med denne kapasiteten, men på det rene er Sonys spiller jevnt over meget god. Vist kunne vi ønsket funksjoner som radio og bedre videokompatibilitet uten konverteringer. Sett slik blir det spennende å etter hvert sammenligne spilleren med for eksempel Creatives nye Zen, som i størrelsesorden og prisklasse blir relativt lik. Rent lydmessig er det imidlertid minimalt å utsette, og er det nettopp primært denne funksjonen man er ute etter, kan Sonys NWZ-A810-serie være et ypperlig valg.

 

Sony NWZ-A815/816/818

 

Pris: Ca. kr 900/1 050/1 400 (2/4/8GB)
Internett: www.sonystyle-europe.com

+ God lydkvalitet. Lang batterilevetid. God skjerm.
- Videoformatkompatiblitet. Litt stor.

 

LES OGSÅ:  Nye iPod nano god nok for video?

Foto/video