TEST: Hvor godt lyser en lampefri projektor?

Casio satser sterkt på «lampefrie» projektorer. Vi har prøvd XJ-M250 og er imponert over hvor godt den lyser «uten lampe».

Publisert Sist oppdatert

Projektorene vi snakker om her, er naturligvis ikke lampefrie, egentlig. Men de gode, gamle halogenlampene som projektorprodusentene har brukt i flere tiår, har Casio kastet på dynga. Det er bra, så sant alternativet er bra, for halogenlampene som brukes i projektorer, er dyre og har begrenset levetid.

I stedet bruker Casio LED-lamper.

Hittil har vi forbundet LED-projektorer med bittesmå lommeprojektorer som bedriftene kvier seg for å ta i bruk fordi de gir så dårlig lys. Casio har imidlertid jobbet hardt med å få frem bedre LED-lamper som egner seg til bruk i projektorer som er gode nok til at næringslivet, skoleverket og offentlige etater vil bruke dem. Løsningen er en hybrid laser/LED-miks.

Casio har bygd opp en modellserie av profesjonelle projektorer som i skrivende stund teller 12 modeller, med lysstyrke fra 2500 til 3500 ANSI lumen.

Lite strøm, lite varme

Fordelene med LED-lamper er at de ikke blir så varme som tradisjonelle halogen-lamper og at de bruker mye mindre strøm. Dessuten varer de vanligvis lengre enn projektoren selv, og de er mer miljøvennlige enn halogen, fordi de er uten kvikksølv. Hos Casio snakker de gjerne om opptil 20 000 timers levetid, som er lenge.

Dette er fordeler som betyr noe både for økonomien og for den praktiske bruken. Ikke minst er det kjekt at man slipper en lengre nedkjølingstid etter presentasjonen – man kan pakke slå av og pakke ned projektoren så å si umiddelbart etter at man er ferdig med foredraget.

Teknologien som Casio benytter, er altså en hybrid LED-teknologi der man kombinerer LED-lamper med konvensjonelt laserlys. I den nyeste projektor-generasjonen kommer rødt og blått lys fra lyssterke LED-lamper, mens grønt lys konverteres fra blått laserlys. Det er en fosfor-innretning som sørger for bølgelengden på blått laserlys konverteres til grønt lys. Denne konverteringen er nødvendig for å få det grønne lyset sterkt nok, forklarer Casios folk. Det er der problemet har ligget med LED-lamper tidligere – det har vært vanskelig å få sterkt nok grønt lys.

Flere detaljer om Casios projektorfamilie kan du lese om her .

Et forholdsvis moderat antall tilkoblinger på Casio-projektoren, men heldigvis har den HDMI-inngang, i hvert fall.

Enkel installasjon

Du kommer raskt i gang med Casio Data Projector XJ-M250, som var den modellen vi fikk inn til test. Etter bare noen få minutter var vi på lufta, uten å ha åpnet instruksjonsheftet ennå. Bare litt finjustering av fokus og Keystone-innstillingen, og så var bildet perfekt.

I det hele tatt opplevde vi Casio-projektoren som enkel å bruke, med et moderat menysystem som er ganske oversiktlig, og grei betjening både med fjernkontrollen og med knappene på den bakre oversiden av projektoren.

Norsk er dessverre ikke blant menyspråkene. Det nærmeste er svensk. Vi tipper de fleste her til lands lar projektoren stå på engelsk. Den samme begrensningen gjelder den medfølgende dokumentasjonen, som består av en trykt oppsettveiledning og mer detaljert dokumentasjon på cd-plate.

Casio har delt sitt ganske store utvalg av projektorer i fire klasser: den slanke Slim-serien, Standard-serien, Short Throw-serien og Pro-serien. Vår testmodell var den nest øverste modellen i standardklassen, med en oppgitt lysstyrke på 3000 ANSI lumen. Dette kan bli en volummodell i Casios produktspekter.

Med en vekt på under fire kilo er den fristende å ta med seg, og skulderveske medfølger. Samtidig er den forberedt for takmontering, dersom man ønsker det.

Oppløsningen er det man i projektorbransjen omtaler som WXGA, det vil si en oppløsning på 1280 x 800 piksler i proporsjonene 16:10. Med andre ord en moderne bredformat-projektor.

Noen av modellene i Casios serier av projektorer har usb-kontakt og WLAN-tilkobling, som vår testmodell mangler. Dermed kan ikke M250-modellen brukes til trådløse presentasjoner og til å kjøre presentasjoner direkte fra minnebrikke. Men legger du 1500 kroner (inkl. mva.) ekstra på disken, får du altså slike muligheter også.

Foruten den optiske 1,5x-zoomen på som styres med et hjul ved siden av fokushjulet, har projektoren også digital zoom som forstørrer sentrum av bildet.

Projektoren har en knapp for å la presentasjonen gå i sort øyeblikkelig – kjekt å ha når du er kommet til det punktet i foredraget der presentasjonen på lerretet virker forstyrrende. Dessuten kan man fryse et videobilde når man kjører video.

Pekesystem

Projektoren har en innebygd pekefunksjon der pekesymbolet genereres i projektoren, ikke i form av infrarødt lys fra fjernkontrollen. Pekesymbolenes plassering på skjermen styres med piltastene, og flyttingen over lerretet går derfor litt tregt. Denne ulempen oppveies av at man kan velge mellom flere typer pekesymboler – pil, pilspiss, hånd og flere typer linjer. Med linjesymbolene kan du for eksempel understreke noe av teksten i presentasjonen.

Projektoren kan kjøres i såkalt Eco mode, en strømsparemodus som også kan bidra til vesentlig lavere viftestøy. Du kan velge mellom manuell eller automatisk styring, der en sensor på toppen av projektoren bidrar med informasjon som styrer lysnivået.

Projektoren har også en passordfunksjon, som vel å merke ikke er ment som tyveribeskyttelse, men mot uautorisert bruk av projektoren – viktig i skolemiljøer, kanskje. Passordet bygges opp som en sekvens av knappene og piltastene på fjernkontrollen. Ifølge dokumentasjonen må man ta med projektoren til en Casio-forhandler for å få startet opp igjen projektoren hvis man har glemt passordet.