TEST: InFocus IN3904 - Projektor med interaktiv betjening

TEST: InFocus IN3904 - Projektor med interaktiv betjening

InFocus har lansert et projektor-basert alternativ til interaktive elektroniske tavler. Vi har prøvd løsningen.

Interaktive elektroniske tavler, gjerne kalt «whiteboards», er et populært presentasjonsmedium både i næringslivet og undervisningssektoren. På slike tavler betjener man presentasjonen direkte fra tavlen, med pekefingeren som musepeker, om man vil, eller med virtuelle fargepenner. Dette byr på mange fordeler, ikke minst ved at den som står for presentasjonen kan holde fokus på det samme som tilhørerne, nemlig presentasjonen på lerretet, i stedet for å stå og fikle med en pc et stykke unna.

Slike tavler har en berørings- eller trykkfølsom overflate som registrerer kommandoene og sender informasjonen tilbake til pc-en som presentasjonen kjøres fra. Presentatøren kan for eksempel raskt svitsje fra en PowerPoint-presentasjon til en nettside eller tegne midlertidige markeringer direkte på tavlen for å gi enkelte felt ekstra oppmerksomhet.

Men interaktive whiteboards er forholdsvis dyre og i mange tilfeller ganske store og tunge, slik at de egner seg dårlig til å flyttes mellom møterom. Projektorfabrikanten InFocus har lansert et enklere alternativ, som vi har prøvd sammen med den nye projektoren InFocus IN3904.

LiteBoard

«LiteBoard» er navnet på InFocus-løsningen. Det sentrale elementet er en «LiteBoard Wand», eller LiteBoard-tryllestav, om man vil. Den ser ut som en litt forstørret penn av den typen man betjener et tegnebrett med, og med knapper som fungerer som høyre og venstre museknapp og så videre.

LiteBoard-pennen er i stand til å gjenkjenne mønstre i det projiserte bildet på lerretet som det menneskelige øye ikke ser. Deretter kommuniserer pennen trådløst med projektoren for å «triangulere» nøyaktig det stedet som brukeren peker på, og så sendes denne informasjonen til pc-en via en usb-kabel mellom projektoren og pc-en.

LES OGSÅ:

For dem som trenger stor projektor

Det har vært gjort forsøk på å få til en lignende detektering av pekerbevegelser på lerret, men det har gjerne vært ved hjelp av små videokameraer montert i presentasjonsrommet og lignende kompliserte løsninger som krever store forberedelser og lett kommer ut av lage. LiteBoard-løsningen krever knapt forberedelser i det hele tatt. Det er også begynt å komme penn-løsninger som LiteBoard, men med infrarød kommunikasjon i stedet for via radiosender. Da må man hele tiden passe på å ha fri siktlinje mellom pennen og projektoren, noe som ikke alltid lar seg gjøre.

Hva kan man så gjøre med LiteBoard-pennen i hånden? I prinsippet alt som kan gjøres med musen: «Hvis det kan gjøres med musen, kan det gjøres med LiteBoard», er slagordet for løsningen.

Dette betyr at det man kan gjøre, avhenger av hvilket program man i øyeblikket er inne i. Man kan dra, droppe, klikke, utheve, tegne, velge, navigere og så videre – så sant det aktuelle programmet tillater at man gjør disse tingene når man betjener pc-en på vanlig måte med mus.

Man kan for eksempel tegne i Adobe Illustrator. Eller man kan kjøre en PowerPoint-presentasjon der man tegner røde sirkler rundt elementer man vil utheve, eller man kan velge merkepennverktøyet midt under presentasjonen for å merke ut viktig tekst med gult. I PowerPoint 2007 får man frem disse verktøyene ved å klikke på høyre museknapp under presentasjonen – på samme måte får man dem frem med knappen som tilsvarer høyre museknapp på LiteBoard-pennen.

Ettersom man også kan ta en tur innom operativsystemet – Windows, Mac OS X eller Linux – for å kopiere filer, slette filer, aktivere verktøy og starte programmer samt alt det andre man kan gjøre i pc-ens operativsystem, kan man i praksis gjøre «alt» med LiteBoard-pennen.

Dette innebærer altså at man har en tilnærmet fullverdig interaktiv whiteboard-løsning som man kan bære med seg i skuldervesken som IN3904-projektoren leveres med og som man kan ta i bruk omtrent overalt uten forberedelser eller kalibrering.

Svakheter?

Har løsningen noen svakheter? Ja, det krever litt øvelse før man greier å betjene pennen optimalt. Å stå på fem meters avstand og peke på OK-knappen i en dialogrute krever at man er nesten like treffsikker som en skiskytter i beste OL-form.

LES OGSÅ:

Keynote 09 - Hva er nytt?

Man bør vende seg til å bruke løsningen ved å stå så nær lerretet som mulig, uten å skygge verken for pennen eller for tilhørerne, noe som kan være en vanskelig øvelse. Husk at de som betjener en interaktiv whiteboard-tavle, står tett inntil og «skriver» på tavlen. Omtrent slik bør denne løsningen benyttes også. Problemet er at hvis du holder pennen helt inntil lerretet, har du lett for å lage skygger som gjør at pennen ikke fungerer et lite øyeblikk.

Har du behov for å gjøre noen avanserte pc-operasjoner underveis i presentasjonen eller i en pause mellom to presentasjoner, så gjør dette på vanlig måte på pc-en. Bruk pennen helst bare til rene presentasjons-relaterte oppgaver.

Det kan nok tenkes at LiteBoard-løsningen trenger litt finpussing fra produsentens side. Dette er jo en ny løsning, og vi hadde enkelte oppstartproblemer, blant annet med å få kommunikasjonen stabil mellom pennen, pc-en og projektoren. Resetting ved hjelp av en binders-spiss samt eksperimentering med kanaloppsettet for kommunikasjonen var det som til slutt løste problemene. Deretter var det imidlertid bare fryd og gammen.

Man trenger ikke å installere noen spesiell programvare på pc-en for å bruke løsningen. InFocus anser LiteBoard-pennen for å være ekstrautstyr, men inntil videre blir den levert med LiteBoard uten tillegg i prisen.

Projektoren

IN3904-projektoren var også et hyggelig bekjentskap. Den er lyssterk nok til å passe i selv ganske store møterom, og er forberedt for takmontering, men er samtidig av såpass moderat størrelse og vekt at den godt kan flyttes rundt i bedriften eller til og med tas med ut som en semiportabel projektor.

Selv om det er en forretningsprojektor, viste det seg at den også er ypperlig til fremvisning av video. Skrekksenarioene fra 2012-filmen så veldig overbevisende ut på lerretet, fant vi ut.

Projektoren har alle de tilkoblingsmuligheter man ønsker seg, inkludert HDMI. Er man lei av å strekke VGA-skjermkabler, kan man i stedet benytte projektorens DisplayLink-system, som gir kommunikasjon mellom pc-en og projektoren via vanlig usb-kabel.

IN3904 har et godt menysystem med mulighet for norsk menytekst, og projektoren er enkel å betjene, enten via fjernkontrollen som følger med eller via et elegant betjeningspanel øverst på den bakre delen av projektoren, med bakbelyste virtuelle knapper under en berøringsfølsomt flate. InFocus kaller løsningen LiteTouch.

LES OGSÅ:

10 tips for bedre presentasjoner

Projektoren har tre bein, ett i forkant som kan heves og senkes ved å trykke på en knapp, og to i bakkant der det ene kan høydejusteres noe ved å skrus på.

Ønsker man å kjøre presentasjon uten pc, er det bare å plugge inn en usb-minnepinne med en presentasjon på. Det finnes også tilbehør for enkel, trådløs kommunikasjon mellom projektoren og pc-en.

Foruten WXGA-modellen som vi har testet, finnes det en litt rimeligere XGA-modell med oppløsning på 1024 x 768 punkter. Denne heter IN3902 og koster cirka 12 500 kroner inklusive mva.

Konklusjon

InFocus IN3904 i kombinasjon med LiteBoard-pennen er et interessant alternativ til dyre interaktive tavle-løsninger og en fin måte å gi presentasjonene et mer profesjonelt og interaktivt tilsnitt. En fullgod erstatning for mer konvensjonelle smarte tavler er nok ikke LiteBoard-løsningen ennå, men den har forbedringspotensial, og det blir spennende å følge med på utviklingen videre.

Uavhengig av LiteBoard-løsningen er InFocus IN3904 en projektor vi gjerne anbefaler.

Les om:

Foto/video