TEST: Jobo Curve 8 og Plano 10 - Enkle og greie fotorammer

TEST: Jobo Curve 8 og Plano 10 - Enkle og greie fotorammer

Vi har hatt to fotorammer fra Jobo til test, uten å bli helt overbevist.

Samtidig som det tas flere bilder enn noen gang, virker det som om færre og færre tar seg bryet med å få «fremkalt» bildene i en fotobutikk, eller med å skrive dem ut på fotoskriveren hjemme. De fleste bildene er forvist til en evig tilværelse på pc-ens harddisk eller dvd-plater i hylla. Noen blir kanskje delt via nettet, men det er ikke det samme som den gangen vi med omhu valgte ut de mest vellykkede bildene og plasserte dem i rammer til bruk i egen stue eller som gave til familie og venner.

De siste årene har salget av digitale fotorammer eksplodert. Det som tidligere var dyrt og ofte ikke spesielt imponerende, er i dag blitt et rimelig og avansert alternativ til papirutskrifter av bildene dine. Med en fotoramme slipper du også å hente frem pc-en for å vise bilder til besøkende.

Jobo Curve 8

Jobo Curve 8 er en rimelig ramme med 8-tommers skjerm, med priser fra like under 600 kroner. Skjermen er i 4:3-format, noe som er klart å foretrekke da det er nærme formatet de fleste kameraer tar bilder i. Fargene og kontrasten er god og innsynsvinkelen er også av det relativt gode slaget. Du skal et godt stykke ut på sidene før fargene vrenger.

Funksjonalitetsmessig er det ikke all verdens å nevne. Rammen kan i all hovedsak vise bilder. Det er ikke innebygd lagring, slik at bildene må lagres på minnekort eller minnepinne. Vi anbefaler førstnevnte. Usb-porten er nemlig plassert på siden slik at selv korte minnepinner vil stikke ut og være synlige på siden av rammen. Det samme gjelder for øvrig også ledningen til strømmen. Jobo Curve 8 støtter kun SD- og MMC-minnekort.

Menyene er oversiktlige og greie, men kan føles litt seige å navigere i. Rammen leveres med en liten fjernkontroll som gjør det enklere å navigere i menyene.

Designen er moderne og ren, med ramme i blank sort og avrundede hjørner. Selve skjermen er matt, noe som gir mindre refleksjoner og som vi anser som det beste alternativet på slike rammer.

Jobo Plano 10

Plano 10 er en noe dyrere modell fra Jobo. Det merkes både på størrelsen på selve skjermen, og på funksjonene rammen er utstyrt med. Designen er fortsatt enkel, men fremstår likevel som mer forseggjort. Rammen har blank overflate som strekker seg ut slik at rammen rundt skjermen er i glass med sort bakgrunn. Vil vi tro det er mulig å eventuelt sette på en vanlig metall- eller treramme på utsiden av Jobo Plano 10.

Skjermen er 10,4 tommer stor og i 4:3-format med 800 x 600 piksler oppløsning. Vi foretrekker dette formatet på slike fotorammer, da det er nærmere vanlig fotoformat. Oppløsning er den samme som på alle de andre rammene i 4:3-formatet i testen, og passer størrelsen godt. Fargegjengivelsen og kontrast er bra og innsynsvinkelen er tildels meget bra, og blant de beste i testen.

Plano 10 er utstyrt med like over 100 megabyte innebygd lagring. Det er litt i minste laget, ikke minst sett opp mot prisen, som starter på 1 100 kroner. Menyene er oversiktlige, men føles tidvis litt seige. Du kan navigere ved hjelp av knapper bak på rammen eller ved hjelp av den medfølgende fjernkontrollen.

Det meste taler til Jobo Plano 10s fordel. Skjermen er stor og god, og innsynsvinkelen er meget god. Vi skulle imidlertid gjerne sett at det var mer innebygd minne og litt flere funksjoner. Designen er fin og vil nok passe i de fleste stuer, og det er også mulig å feste rammen på veggen.

Jobo Curve 8

Pluss: Skjermen

Minus: Støtter kun SD og MMC. Dumt plassert usb-port. Litt billig design.

Jobo Plano 10

Pluss: God skjerm med meget god innsynsvinkel. Pen design.

Minus: For lite minne. Litt seige menyer.

Foto/video