TEST: Lyssterk 16:9-projektor

Benq SP830 er en spennende bredformat-projektor.

Publisert Sist oppdatert

Benq tar konsekvensen av at pc-brukere i økende grad bruker skjerm i breddeformat. Derfor må projektorene følge etter.

Benq SP830 har WXGA-oppløsning og er med andre ord en breddeformatprojektor. Oppløsningen er på 1280 x 768 punkter.

Projektoren benytter dlp-teknologi – Digital Light Processing, basert på tusenvis av mikrospeil som vipper raskt frem og tilbake.

De lærde strides fortsatt om hva som er best, lcd eller dlp. Uten å ta stilling til det her kan vi i hvert fall fastslå at SP830 har utmerket bildekvalitet, er lyssterk og gir god kontrast. Lysstyrken er oppgitt til 3 500 ANSI lumen, og kontrastraten til hele 2000:1.

Velger man i stedet modellen SP831, får man litt kraftigere lysstyrke, 4 000 ANSI lumen, men ellers er projektorene like.

Vi har altså prøvd SP830, produsert i sort, blank og elegant plast med riller for luftinntak og utblåsing i børstet aluminium.

Mange formater...

Man kan velge mellom en rekke forskjellige visningsformater og er ikke bundet til breddeformat, selv om man sikkert har et visst behov for å kunne vise presentasjoner i breddeformat – det er vel derfor man kjøper en WXGA-projektor i utgangspunktet.

Vanlig 4:3-format fungerer greit og passer best for presentasjon laget på dataskjerm i vanlig 4:3-format, for standard tv-filmer og dvd-filmer i 4:3-format.

Anamorfisk visning gjør bruk av den fysiske oppløsningen på 1280 x 768 punkter og tilsvarer med egentlig 15:9-proporsjoner, ikke 16:9. Likevel er det anamorfisk visning som passer best for presentasjoner lagd på pc med skjerm i breddeformat og for visning av høyoppløst tv (HDTV).

Ifyllning er et visningsformat der 1280 x 768 punkters oppløsning benyttes uten at det opprinnelige formatet bevares. Det gir også bilder omtrent i 15:9-format.

Letterbox, eller konvoluttformat, bruker 1280 x 768 punkters oppløsning, men endrer bildets høyde til 3/4 av projiseringsbredden.

Enkelte bredformatfilmer er produsert med bildeformatet presset ned til 4:3. Disse kan strekkes ut til naturlig breddeformat ved å benytte vidvinkel-innstillingen, som strekker 4:3-bilder til 16:9-proporsjoner.

... og mange modi

I tillegg kan man velge mellom en rekke bildevisningsmodi. Dynamisk modus passer best for presentasjoner i godt opplyste rom, mens man velger Cinema-modus hvis man vil se en dvd-film. Vi opplevde god videovisning i denne modusen, men man bør huske å stille om når man skal vise presentasjoner eller fotografier, som har lett for å bli litt for mørke og kontrastfattige i Cinema-modus.

Med tavlemodus kan man vise presentasjonen på en sort tavle. Presentasjonsmodus passer best for vanlige grafiske presentasjoner, mens sRGB-modus er utmerket for stillbilder fra digitalkamera.

Benq SP830 har et rikholdig kontaktpanel på baksiden.

Standardmodus brukes bare med videokilder og passer best hvis man kobler til et videokamera for å vise video direkte.

I menysystemet kan man dessuten finjustere innstillingene, blant annet sortnivå og fargetemperatur, og man kan lagre tre forhåndsdefinerte oppsett.

Er man en skikkelig feinschmecker, kan man til og med lage sin egen oppstartskjerm (for eksempel med sin egen firmalogo). Dette gjøres ved å ta en skjermdump av innholdet på pc-skjermen. Man kan dessuten foreta enkelte tilpasninger av menytekstene.

Projektoren har zoomobjektiv med manuell fokus. Det optiske zoomomfanget er forholdsvis beskjedent (1,16x zoom), men projektoren har i tillegg en digital zoomfunksjon der man kan zoome opptil 300 prosent inn på et utsnitt av skjermbildet.

Delt skjerm

Ingen tvil om at vi snakker om en dlp-projektor. HQV står for Hollywood Quality Video, bilde- og videoprosessering som gir tilnærmet hd-kvalitet av vanlig sd-materiale.

Blant funksjonene til SP830 nevner vi muligheten for delt skjerm og PIP, Picture-in-picture, altså muligheten for å vise et mindre bilde inne i et fullskjermsbilde. Disse funksjonene er tilgjengelig når man benytter to pc-er eller andre kilder oppkoblet mot projektoren samtidig.

Det kan hende at man må bruke litt tid på å få skjermbildene justert til riktige proporsjoner uten strekking. Ved delt skjerm kan det vises både stillbilder, presentasjonsbilder og video ved siden av hverandre, eller til og med to av samme, for eksempel to videoklipp samtidig.

«Off and Go» er betegnelsen på en funksjon som stadig flere projektorer har begynt å få og som går ut på at man slipper å vente til projektoren er blitt nedkjølt før man trekker ut kontakten.

Ellers har Benq-projektoren mange av de samme funksjonene som konkurrentene kan by på, for eksempel Keystone-justering av bildeperspektivet, mulighet for å kompensere for pute- og tønneformet gjengivelse av ytterkanten av bildene og en masse tilkoblingsmuligheter.

Projektoren har to høyttalere på 2 Watt. Benq-folkene forteller åpent og ærlig i bruksanvisningen at høyttalerne bare er myntet på vanlige businesspresentasjoner, ikke hjemmekinovisning. Da må du koble til eksterne høyttalere.

Infrarødt og med kabel

Fjernkontrollen er en helt kurant enhet med 27 knapper pluss laserlys, stilig i design og med god layout på betjeningsknappene. Fjernkontrollen fungerer naturligvis trådløst, via infrarøde signaler – det er infrarød-sensor både foran og bak på projektoren.

I tillegg kan man kjøpe separat kabel med minijack-kontakter. Poenget, ifølge håndboka, er at det er lettere å finne igjen fjernkontrollen når den er festet til projektoren med kabel. Selv om dette ikke står beskrevet i håndboka, vil vi tro at du også kan benytte denne kontakten til å fjernstyre projektoren i et AV-anlegg.

Fjernkontrollen kan også brukes til å styre sideskift i for eksempel PowerPoint på pc-en. Disse signalene må formidles til pc-en, og derfor må man i så fall koble en usb-kabel mellom projektoren og pc-en. Løsningen fungerer ikke med Windows 98, men det berører neppe mange brukere i 2008. Den eneste ulempen vi kan tenke oss, er at mange presentatører ønsker å bruke en litt mindre og mer diskret fjernkontroll under selve presentasjonen.

I tillegg har fjernkontrollen en «frys»-funksjon som kan fryse et bilde når man viser video. Men det er bare bildet fra projektoren som fryses – videofilmen ruller videre på pc-en.

Projektoren har HDCP-støtte for visning av beskyttet innhold.

Ikke på norsk

Foruten en trykt brukerhåndbok på rundt 80 sider på engelsk medfølger det en digital variant på 18 språk. Svensk er dessverre det eneste nordiske språket.

Benq SP830 er utstyrt med en lampe på 300 Watt, og projektorens maksimale strømforbruk er oppgitt til 450 Watt – og 1,5 Watt i hvilemodus.

Lampelevetiden er 3000-4000 timer, og man kan kjøre projektoren i økonomimodus for å forlenge lampelevetiden. Vi har rimeligvis ikke rukket å teste hvor mye dette kan slå ut.

Tilbehørsutstyret omfatter en liten boks kalt Signal Shuttle til rundt 1 500 kroner, som gjør at pc-en trådløst kan styre en projektor 100 meter unna.

Projektoren har en D-Sub-utgang, en RCA-lydutgang og en minijack-lydutgang til Signal Shuttle-enheten.

På inngangssiden finner vi tre datainnganger (D-Sub/RGB, DVI og RJ-45 for nettverkstilknytning), tre videoinnganger (video, komponentvideo og s-video med tilhørende lydinnganger) og to minijack-lydinnganger, foruten mini-usb- og serie-inngang til kontroll av projektoren.

Ellers har projektoren de vanlige sikkerhetsfunksjonene med mulighet for tilkobling av låsekabel og for å låse betjeningspanelet, eventuelt med passordbeskyttelse.

Vekten er 4,5 kilo, så dette er en projektor som bør ha en fast plassering på et møterom, gjerne med takmontering.

Hos internettbutikkene finner vi Benq SP380 til priser fra rundt 13 000 til 15 000 kroner.

Konklusjon

Benq SP830 er en allsidig projektor som egner seg for brukere som har begynt å satse på breddeformat i sine presentasjoner. Den er lyssterk og passer i godt opplyste rom, i tillegg til at den har allsidige tilpasningsmuligheter til andre miljøer.

BenQ

SP830

Veil. pris: Ca. kr 16 990 inkl. mva.Internett: www.benq.no

+ Lyssterk, god bildekvalitet, håndterer breddeformat upåklagelig.

- Ikke norske menyer eller dokumentasjon.