TEST: Nikon D90 byr på mye mer enn video

TEST: Nikon D90 byr på mye mer enn video

Nikon D90 har fått mye oppmerksomhet for sine videomuligheter. En spennende nyhet, men mye annet er nyttigere.

Vi har prøvd nye Nikon D90 sammen med det nye «kit»-objektivet som kameraet kan leveres med, der brennvidden er 18-105 mm (tilsvarende cirka 27-157 mm).

Vi kan gjerne kalle D90 med 18-105 mm zoom for en moderat kompakt pakkeløsning. Nikon D90 har konkurrenter som er en god del lettere og mer kompakte. Men samtidig er nye D90 i seg selv mye lettere og mer kompakt enn for eksempel Nikons mer profesjonelle entusiastmodell, D300, som det er fristende å sammenligne med på grunn av en del felles teknologi under skallet.

Egentlig er Nikon D90 etterfølgeren til D80, og er i det ytre ganske lik sin forgjenger. For eksempel er de ytre mål nøyaktig de samme, selv om vekten er noen gram høyere.

LES OGSÅ: Nytt Nikon-flaggskip

Samtidig har D90 enkelte egenskaper som gjør at den i ytelse nærmer seg proffklassen. For eksempel kan det ta seriebilder med en hastighet på hele 4,5 bilder i sekundet, mens de fleste konkurrentene i samme prisklasse flater ut på tre bilder i sekundet.

Dette er egenskaper som gjør kameraet aktuelt også som kamerahus nummer to eller tre hos profesjonelle brukere. Spesielt blant dem som fotograferer mye i felten, for eksempel reiselivsjournalister og andre som ønsker å holde vekten på kamerautstyret nede.

Nikon er likevel klar på at D90 i første rekke er myntet på amatørfotografer – eller entusiaster, om man vil. Det er for eksempel mindre robust og værbeskyttet enn D300.

Lett og kompakt

Vi veide kamerahuset netto til 621 gram, mens D300 netto veier 843 gram. Plusser man på bærerem, batteri og minnekort, veier de to kamerahusene henholdsvis 746 og 975 gram. Påmontert 18-105 mm-objektivet veier Nikon D90 1167 gram i kjøreklar tilstand. Dette er 230 gram mindre enn den samme pakken i D300-drakt.

En kvart kilo her og en kvart kilo der – det merkes når man skal bære på en stor fotobag. Proft utstyr blir fort tungt å bære på. Vi har nå også inne til test Nikon D700, som sammen med et 24-70 mm-objektiv som den kan leveres med, veier over to kilo. Nikon D90 med det nevnte kit-objektivet på 18-105 mm er altså bare litt over halvparten så tungt.

I den andre enden av skalaen har vi kameraer som Nikon D40/60 og en lettvekter som Olympus E-420. Da snakker vi kamerahus-vekt på 400-500 gram.

LES OGSÅ: Lær alt om digital fotografering

Vi nevner disse forholdene fordi dagens kameramarked er så rikt på valgmuligheter. Det står ikke bare om kompaktkamera versus speilrefleks, men også mellom mange underklasser innenfor hver av kamerateknologiene.

Les om:

Foto/video