TEST: Nokia N86 8MP - Nokias beste kameramobil

TEST: Nokia N86 8MP - Nokias beste kameramobil

Nokia N86 8MP skal ta «fantastiske bilder i alle lysforhold», lover Nokia. Vi har testet telefonen.

Nokias nye kameratelefon har en oppløsning på 8 megapiksler, og er utstyrt med en Carl Zeiss Tessar vidvinkellinse med skyvedeksel foran. Det skal ifølge Nokia gi en ytelse som kan sammenlignes med et vanlig digitalkamera. En variabel blenderåpning skal gi bedre bilder også under vanskelige lysforhold, ifølge Nokia. Vi fant imidlertid ingen mulighet til å stille blenderåpningen manuelt, for eksempel for å få dybdeuskarphet.

I våre tester viste det seg imidlertid at det er ganske langt igjen før du kan bytte ut det digitale kompaktkameraet ditt med en Nokia-telefon, uansett hva produsenten måtte hevde. Vi opplevde riktignok bildekvaliteten som god, både for utendørsbilder og bilder tatt innendørs i dårlig lys. Men selv om Nokia påstår det motsatte, var det nettopp vanskelige lysforhold kameraet hadde problemer med. Det gjaldt spesielt i tilfeller hvor det var mye lys fra siden, og bilder med en blanding av lys og skygge. Og selv motiver som bare var godt opplyst, med solen i ryggen eller litt fra siden, fikk av og til et «grått slør» over seg.

Nokia har plassert en «blits» bestående av to led-lamper over kameralinsen. Denne fungerte ok – men er ikke like god som Xenon-baserte blitsløsninger som finnes på enkelte telefoner.

LES OGSÅ:

HTC Magic - iPhone-killer - nesten

1/1000 sekund

Nokia N86 8MP kan ellers skilte med en mekanisk lukker som klarer lukkerhastigheter ned mot 1/1000 sekund. Det betyr at du skal kunne klare å fryse raske bevegelser. Du kan velge mellom ulike modi, for eksempel sportsmodus, nattmodus, portrett, og så videre.

Telefonen kan selvfølgelig også brukes til videoopptak, noe den håndterer bra.

Når du har tatt bilder eller filmet video, kan disse med noen tastetrykk sendes til Nokias Ovi-tjeneste, Flickr eller Vox. Oppkobling mot Flickr var forholdsvis kronglete, men når det først var satt opp kan bildene publiseres på nettet med ett enkelt tastetrykk. Bildene kan geomerkes automatisk, slik at de senere kan plasseres på kartet i applikasjoner som kan lese geomerkingen.

Vi har ikke sammenlignet denne telefonen mot de aller beste kameramobilene på markedet (som for eksempel Sony Ericsson C905), men tok en del testbilder med både Nokia N86 8MP og Sony Ericsson W995. Vi opplevde da bildekvaliteten som vel så bra på Sony Ericssons telefon, som både prismessig og funksjonsmessig må ses på som en direkte konkurrent til Nokia N86 8MP.

Mye utstyr

Nokia N86 er en godt utstyrt firebåndstelefon, som støtter Turbo-3G opptil 3,6 Mbps (7,2 Mbps støttes ikke). Den har også wlan og Bluetooth, samt innebygget gps. Det er 8 GB internminne, som kan utvides med et 16 GB microSD-kort.

Den 2,6 tommer store OLED-skjermen har en oppløsning på 240 x 320 punkter, det samme som Sony Ericsson W995. Det finnes imidlertid mobiltelefoner med høyere skjermoppløsning enn dette. Vi syntes skjermen var god – med klare og fine farger, men den var noe vanskeligere å se i sterkt sollys enn W995 (vi hadde maks lysstyrke på begge telefonene).

Av programvare følger det med blant annet Nokia Maps, og telefonen er integrert med Nokias egen Ovi-tjeneste.

God musikkspiller

I tillegg til å være en god kameramobil, legger Nokia vekt på at dette også skal være en underholdningsmobil. Telefonen har egne musikknapper som skyves ut på venstre side av telefonen. Disse kan også brukes til blant annet å zoome inn og ut på bilder. Musikkavspilleren fungerer utmerket, og lar deg sortere musikken etter artist, album eller sjanger, samt lage spillelister. Vi gir plusspoeng for standard 3,5-millimeters minijack-plugg, som gjør at du kan bruke dine egne hodetelefoner hvis du ønsker det. En kjekk funksjon er at telefonen kan sende musikk via FM-båndet, slik at du enkelt kan spille musikk fra telefonen på bilstereoen.

Videoavspilling fungerer bra, og det er en liten støtte på baksiden som lar deg plassere telefonen skrått på bordet når du skal se et videoklipp. Telefonen kan for øvrig kobles til en tv, via en spesiell kabel.

E-postklienten er bra, og det var lett å sette opp telefonen mot både Gmail og Hotmail. Du kan selvfølgelig også sette opp synkronisering av e-post, kalender og kontakter mot Exchange.

Totalt sett mener vi Nokia N86 8MP er en god mobiltelefon med masse utstyr og et forholdsvis godt kamera. Telefonen mangler imidlertid «det lille ekstra», og når vi i tillegg opplevde telefonen som litt treg til tider, så blir det ikke toppscore fra oss.

LES OGSÅ:

Sony Ericcson W995 - Avansert Walkman

Foto/video