TEST: PowerShot D10 - Retro til lands og til vanns

Vi har prøvd Canon PowerShot D10 over og under vann.

Publisert Sist oppdatert

Kameraer som tåler en støyt, samt vann, støv og kulde, er populære. Derfor har vi tatt med oss Canon PowerShot D10 ut i bekken.

Førsteinntrykket av Canon PowerShot D10 er at det ser ut til å være hentet fra en science fiction-fim – fra 1950-tallet. Skikkelig retro-stil, med andre ord.

Til kompaktkamera å være er det forholdsvis stort, i hvert fall hvis vi ser på tykkelsen. Det bevegelige zoomobjektivet befinner seg innenfor en ikke-bevegelig beskyttelseskolbe med glassfront som gjør at kameraet er like tykt enten det er av eller på. Mange er jo vant til kompaktkameraer der objektivet felles inn når de skrus av, slik at de lett får plass i lommen. D10 krever i så måte litt store lommer.

LES OGSÅ: Ny Canon-speilrefleks med hd-video

Tåler 10 meter

Beskyttelsen er med på å sikre at kameraet skal kunne brukes under vann, ned til en dybde på 10 meter. Vi har ikke testet kameraet på såpass dypt vann, men vi fikk i hvert fall se bekken utenfor hytta fra en ny vinkel i sommer. Og det uten at kameraet tok noen merkbar skade av oppholdet i vannet.

I tillegg lover Canon at kameraet er fullstendig støvtett. Vi har ikke prøvd det i Sahara, men har brukt det under røffe forhold under hageplanering med regn og søle. Så langt har vi stor tillit til at kameraet holder det som produsenten lover.

LES OGSÅ: Canon med ny videofamilie

Årstiden har ikke tillatt noen test av hvor mye kulde kameraet tåler, «helt ned til minus 10 grader», som det heter i Canons beskrivelse. Men det er rimelig å tro at det vil fungere greit. Vi har tidligere fotografert med «vanlige» digitalkameraer i lavere temperaturer enn det uten problemer, selv om det står at disse kameraene bare kan forventes å fungere ned til frysepunktet. Så det med kameraer og kulde er en sak for seg.

Som en 50-tallsbil

D10 har et særpreget utseende, også når det sammenlignes med andre kompaktkameraer med undervannsambisjoner. Det har runde former som en amerikansk 1950-tallsbil. Smaken er forskjellig – jeg synes det er ganske stilig – men ergonomisk er designen noe mer tvilsom. Med form omtrent som et såpestykke kan det bli omtrent like vanskelig å holde når det blir vått og sleipt. Skjønt – vi mistet det jo aldri under testen i bekken.

Kameraet kommer med en håndrem som kan festes på fire valgfri hjørner, noen som ytterligere minsker faren for å miste kameraet.

I daglig bruk er det omtrent som et hvilket som helst kompakt Canon-kamera. Det har det samme brukervennlige menysystemet – på norsk. Det går raskt å velge de viktigste innstillingene ved hjelp av en funksjonstast som bringer frem valgene oversiktlig på lcd-skjermen. Og kameraet er blant de raskeste kompaktkameraene på markedet når det gjelder oppstart og tid til første bilde.

Automatisk motivgjenkjenning

Foruten en rekke forhåndsprogrammerte «scene»-innstillinger for forskjellige motivtyper har kameraet en Smart Auto-innstilling der kameraet selv velger innstilling basert på automatisk motivgjenkjenning når kameraet står i Auto-modus. Valget vises ved at et ikon kommer frem på ldc-skjermen, for eksempel ikon for portrett, portrett i motlys, portrett mot blå himmel, nærbilde, solnedgang og så videre.

De tekniske spesifikasjonene er forholdsvis tradisjonelle. Vi snakker om 3x optisk zoom tilsvarende 35-105 mm brennvidde, ccd-brikke på 12 megapiksler, Canons ni-punkts autofokus med ansiktsdetektering, beste lysstyrke på f/2,8, lysømfintlighet fra ISO 80 til 1600 (utvidbart til ISO 3200 som et spesielt scene-valg), serieopptak på opptil 1,1 bilder i sekundet samt 2,5-tommers lcd-skjerm. Videoopptak kan gjøres med oppløsning på opptil 640 x 480 punkter, altså ikke noe hd-video her.

Med andre ord et forholdsvis ordinært kompaktkamera anno 2009, om enn med ganske høy oppløsning – og noen veldig moderne funksjoner som ansikts-, smil-gjenkjenning samt blink-advarsel. Foruten vanlig selvutløser som kan stilles inn på 2 og 10 sekunder kan du velge ansiktsselvutløser.

Kameraet har også Canons «Mine Farger»-funksjon som blant annet kan gjøre hudtoner lysere eller mørkere, forsterke valgfrie farger og så videre.

Hendig under vann

Hvordan er det så å bruke kameraet under vann? Vi har tidligere testet kompaktkamera fra Canon (og andre) pakket inn i undervannshus. Det var en morsom opplevelse, men litt tungvint å klargjøre for bruk, og det samme kunne sies om betjeningen.

LES OGSÅ: Med Google under vann

Å bruke PowerShot D10 under vann er mye enklere. Det er bare å stikke kameraet ned i vannet – eller ta det med seg på bading, snorkling eller dykking – og fyre løs.

Betjeningsknappene er forholdsvis store og godt merket, slik at betjeningen fungerer bra også under vann, hvor sikt og lysforhold kan gjøre fotografering vanskelig.

De eneste forsiktighetsregler som gjelder er at kameraet bør skylles i ferskvann hvis det er blitt brukt i saltvann, og at man bør tørke det før man åpner lukene for batteri, minnekort og kontakter.

Kameraet har en del små gummipakninger på strategiske steder. Hvis disse blir utette eller skadet, må pakningene skiftes, og det tar Canon seg betalt for. Ved vanlig og forsiktig bruk skal det ikke være noe å bekymre seg for, men bruksanvisningen advarer likevel mot å slippe kameraet fra et høyt punkt og å utsette det for kraftige støt.

Kameraet blir likevel betegnet som støtsikkert. Canon refererer til en amerikansk militær standard som tilsier at kameraet skal kunne tåle en fallhøyde på 1,22 meter – så sant det faller ned på et underlag av tre. Selv om Canon har testet kameramodellen ut fra denne standarden, understrekes det at Canon ikke kan garantere at kameraet likevel ikke skades. Vi har ikke gjort noen dropptest av kameraet.

Lcd-skjermen er beskyttet av et 2-mm tykt pleksiglass.

Bildekvalitet

Etter å ha testet kameraet både i felten i sommer og i vårt atelier, vil vi betegne bildekvaliteten til Canon PowerShot D10 som generelt veldig god - både over og under vann.

Canon-kameraet byr på veleksponerte og skarpe bilder i de fleste situasjoner, den automatiske hvitbalansen er blant de bedre vi har prøvd med ganske gode resultater også i innendørsbelysning, og ansiktsfokuseringen fungerer stort sett bra.

Det vi likte minst, var vel at kraftigste vidvinkelinnstilling bare tilsvarer 35 mm vidvinkel.

Bildestøyen er fremtredende fra ISO 800, så du bør helst nøye deg med å øke den til maks ISO 400, selv om støyen synes da også, om enn ganske svakt.

LES OGSÅ: Superzoom-kamera med hd-video

Høyeste ordinære ISO-hastighet er ISO 1600. Da er mange detaljer visket ut. I tillegg kan man velge en automatisk ISO 3200-modus blant de forhåndsprogrammerte oppsettene. Da tas oppløsningen automatisk ned til 1600 x 1200 piksler (fra høyeste oppløsning, som er 4000 x 3000 piksler). Dette er for en nødløsning å regne.

Dokumentasjonen består av kortfattede introduksjonshefter på flere språk, inkludert dansk og svensk, men ikke norsk, pluss det samme i pdf-format supplert med en mye mer detaljert beskrivelse av alle funksjonene. På kameraet kan du som nevnt velge norsk som menyspråk, noe Canon har vært et foregangsmerke på i mange år. Som vanlig legger Canon med ganske mye programvare.

Konklusjon

Selv om du ikke er hobbydykker, er Canon PowerShot D10 et nyttig kamera. Du kan ha det med på stranden og ut i båt om sommeren og opp i alpinbakken om vinteren, og du kan fotografere uansett vær- og føreforhold. Det tåler på regn, snø, sand og støv mye bedre enn et vanlig kamera. Og vil du ta det med ut i vannet, kan du gjøre det også, i hvert fall ned på dyp som du når uten komplett dykkerutstyr.

På minussiden noterer vi oss dårlig bildekvalitet over ISO 400, og videste vidvinkel på tilsvarende 35 mm er ikke optimalt.

(Prisen vi oppgir, er gjennomsnittsprisen hos 11 nettbutikker i begynnelsen av august.)