TEST: RCA EZ209HD - Lite, lett og med HD

TEST: RCA EZ209HD - Lite, lett og med HD

Utvalget HD-kameraer i lommeformat er lite i Norge enn så lenge. Vi har som de første i Norge tatt en titt på RCA EZ209HD.

Det har blitt svært populært å legge ut både bilder og videoer av små og store begivenheter på nettet. Mest populær er Youtube. Dessverre er videokvaliteten ofte er av det svært dårlige slaget.

En løsning på problemet kan være mini-HD-kameraer, som er på størrelse med en mobiltelefon og filmer i HD-oppløsning.

Tidligere har vi testet Creative Vado HD, et bittelite lommekamera som lar deg filme i 720P-oppløsning. Bildekvaliteten var ikke på nivå med et skikkelig HD-kamera, men vi ble så imponert at vi klinket til med toppkarakter. Denne gangen har vi testet en tilsvarende løsning fra RCA, Small Wonder EZ209HD.

EZ209HD er noe større enn Vado HD, men det er kun snakk om millimetre. Det er i samme slengen noe slankere. Kameraet er utstyrt med en bildebrikke som lar deg filme i 720P HD-oppløsning, samt ta bilder i 8 megapiksel oppløsning.

Forseggjort

RCA EZ209HD virker forseggjort, med slank og relativt stilig design. Overflaten er i blank, sort plast, mens optikken er pakket inn i forkrommet plast. Bak på kameraet finner du det du trenger av knapper for å betjene det. Viktigst er den røde knappen. Det er denne du bruker for å starte videoopptakene, noe som skjer meget raskt. Du har også blant annet avspillingsknapp og en knapp som lar deg bytte over til fotomodus.

Skjermen er på to tommer og er relativt lyssterk. Det fungerer tålelig greit å se hva som skjer selv i dagslys. Lading skjer via usb.

Du kan velge mellom tre kvalitetsinnstillinger for video – 320 x 240 piksler, 828 x 480 piksler og HD-kvalitet i 1 280 x 720 piksler. Ved bruk av minnekort på 16 gigabyte lover RCA opp til 50 timer videopptak i laveste kvalitet og hele åtte timer i HD-kvalitet.

EZ209HD benytter seg av MicroSD-kort til lagring, fremfor innebygd minne, noe som gjør det enkelt å utvide lagringsplassen ved å sette inn et tomt minnekort.

Trenger mye lys

Vi har filmet flere timer med opptak med det lille kameraet, mye av det innendørs og på kvelden. EZ209HD krever mye lys for å gi kurant videokvalitet, og deler av det vi har filmet innendørs og alle opptak vi har fra omgivelser med relativt lite lys, føles litt bortkastet. Klippene har tydelige loddrette striper i videobildet og korningen er også markant. I slike omgivelser gjør Creative Vado HD en bedre jobb.

Ved gode lysforhold fungerer det bedre. Vi filmet innendørs med godt lys og utendørs i dagslys, med godt resultat. I godt lys fremstår fargene som sterke og fine, og kontrasten som god. Detaljnivået blir også bra.

Det er mulig å koble kameraet til tv eller pc-skjerm via hdmi. Har du en relativt stor tv, vil du nok oppleve bildet som relativt kornete, men så er video fra slike kameraer i all hovedsak beregnet for publisering på nettet.

Lagret på det interne minnet i kameraet ligger det programvare som gir deg muligheten til å bla gjennom videoklipp og bilder, samt å gjøre enkel redigering. Du kan også laste opp klippene direkte til Youtube og Box.net, eller laste opp sikkerhetskopier til nettlagringstjenesten Mozy. Programmet er meget enkelt i bruk.

Konklusjon

RCA Small Wonder EZ209HD er et lite og nett kamera som går lett ned i lomma. Kameraet er svært enkelt å bruke, det er bare å peke og klikke, og du er i gang. Videokvaliteten i godt lys er klart godkjent, om enn ikke fullt like god som med Creatives alternativ, Vado HD. Filmer du i omgivelser med lite lys vil du imidlertid få et relativt slett resultat. Kameraet krever nemlig mye lys for å gi et godt bilde.

Totalt sett er EZ209HD er fint lite videokamera om du i hovedsak er ute etter å filme små klipp som skal vises på pc-skjermen, eller lastes opp til for eksempel Youtube. Det er også mulig å koble det til en flat-tv, men i så stort format føles kvaliteten litt for svak.

Kameraet er ventet i salg rundt månedsskiftet mai/juni.

Les om:

Foto/video