TEST: Remoteless - Endelig fjernkontroll til Spotify

TEST: Remoteless - Endelig fjernkontroll til Spotify

Remoteless er på ett vesentlig område bedre enn Spotify-programmet selv.

Mange Spotify-brukere har ønsket seg en fjernkontroll-app til iPhone og iPod Touch. Endelig er den her. Remoteless overtar styringen av Spotfy, som er installert på pc-en. En Mac-versjon er under utvikling. Spotify har åpnet opp sine API-er for tredjepartsutviklere, og de som står bak Remoteless er ikke Spotify selv, men noen nordmenn som har utviklet det på hobbybasis.

Kjapp installasjon

Installasjonen er enkel. App-en kjøper du her for 17 kroner.

Deretter laster du ned og installerer Remoteless Helper her.

Remoteless Helper opptar bare 3 megabyte av harddisken, og er installert på noen sekunder. Den eneste gangen man ser noe til programmet er når man "sammenkobler" det med en iPhone. Ellers ligger det i bakgrunnen. Det starter opp automatisk med Windows, og autooppdateres. Paringen var superenkel. App-en oppdaget pc-en med en gang, og startet opp sammenkoblingen. Man kan bruke app-en til å fjernstyre Spotify på flere pc-er, som man velger blant på oppstartsskjermen.

Flott brukergrensesnitt

Spotify har ikke åpnet API-ene sine opp for å vise bilder av artister eller album, eller artist- og album-beskrivelser. Man kan heller ikke få en fin kronologisk oversikt over hvilke utgivelser en artist står bak. Fjernkontrollen hadde vært bedre med disse mulighetene, men det er dessverre ikke opp til utviklerne, men til Spotify selv, å få på plass slik funksjonalitet.

I praktisk bruk klarer vi oss fint uten denne ekstrainformasjonen. Det største minuset er at Spotify heller ikke har gjort det mulig å vise spillekøen. Dette trekker utvilsomt mye ned.

Visningen av artist og album ser så bra ut som den kan se ut uten bilder og artistinformasjon. Store skrifttyper gjør at man på lang avstand kan se hva som spilles av. Er teksten for lang for skjermen, skrolles den. Man kan justere volum, pause, velge neste og forrige låt, repetere og bruke shuffle. Knappen Show drar opp Spotify-skjermbildet på pc-en så du får opp mer informasjon der på en kjapp måte. Og dersom Spotify-programmet ikke kjører på pc-en, kan du starte det opp fra Remoteless. Praktisk!

Test:

Glem iTunes, Spotify rocker iPhone

Knotete spilleliste-import

Det vi liker minst med Spotify på pc er at det blir kaotisk å organisere favorittartister, -album, og -låter i ulike spillelister, som blir sauset sammen med delte spillelister i en eneste lang listing i programmet. Sortering på artist, album og spilleliste er ikke mulig, og man skal ikke ha stort mer enn ti ulike spillelister før dette begynner å bli rotete. Alfabetisk organisering er heller ikke mulig.

På Remoteless derimot, klarer vi omsider å få orden på Spotify-musikken. Her skiller man nemlig mellom favorittartister, favorittalbum, favorittspor og favorittspillelister, der sistnevnte er de spillelistene man allerede har, og som kan importeres. Spillelistene du allerede har i Spotify vises nemlig ikke i utgangspunktet. Du må importere dem, én etter én. Ettersom eksisterende Spotify-spillelister gjerne er en blanding av spillelister, album og artister kan det være like greit, men importen burde vært enklere. Den enkleste måten å gjøre det på nå er å åpne Spotify på pc-en, høyreklikke på spillelistene, kopiere linken til dem, lime den inn i en e-post, åpne e-posten på iPhone, kopiere linken, lime inn linken i Remoteless og opprette nytt navn på spillelisten. Vi fant ut at det var verdt å gjøre jobben for de mer generelle spillelistene våre, mens det er langt bedre å legge inn artister og album man ofte hører på som favoritter.

Man får ikke sett innholdet i spillelistene og heller ikke valgt hvor i spillelisten man ønsker å starte å spille. Det er et stort minus. Shuffle-knappen gjør heldigvis at man slipper å starte en lang favorittliste med den samme låten hver gang.

Flott med favorittlister

I motsetning til favorittspillelistene, som man importerer, bygger man altså opp egne favorittlister over artister, album og spor i Remoteless, og etter å ha satt av en time til å gjøre søk i Spotify og lagre artister, album og spor som favoritter, hadde vi fått oss en fjernkontroll som gav langt kjappere og enklere tilgang til vår favorittmusikk i Spotify enn det man får med Spotifys egne programmer!

Det er én stor svakhet også her, og det er at du ikke får sortert listene verken alfabetisk eller manuelt. Vi tok utgangspunkt i iTunes-biblioteket vårt, og la inn favorittartister alfabetisk. Dermed er det relativt god orden - i alle fall frem til vi har lagt inn de 30 artistene vi glemte, som da vil komme i bunnen av lista...

Etter å ha brukt noen timer på dette blir oversikten ganske verdifull, og vi ønsker en mulighet for å ta sikkerhetskopi av dataene til en nettjeneste. Man burde også kunne lage flere lister over favorittspor, og vi savner muligheten til å lagre en låt du lytter til som et favorittspor. Og mens vi drømmer kunne vi godt tenke oss at Remoteless gav oss muligheten til automatiske spillelister med de låtene vi spiller mest, eller enda bedre: Mulighet for å gi karakterer på låtene?

Remoteless fungerer for øvrig utmerket sammen med Airfoil, som lar en fjernspille musikken fra pc-en over trådløsnett med Airtunes-protokollen til AppleTV eller høyttalere som er koblet til Airport Express.

Konklusjon

Remoteless har en del begrensninger. De fleste er det opptil Spotify om de norske utviklerne får gjøre noe med i fremtiden. Vi synes imidlertid at programmet alt i alt fungerer bra. Brukergrensesnittet er logisk og fint, og organiseringen av musikk fungerer meget bra. Det er definitivt mulig å lage en bedre fjernkontroll, ikke minst dersom Spotify selv kommer på banen, men inntil da nøyer vi oss med denne, som vi tror vi kommer til å bruke en hel del. Terningkast 4.

Foto/video