TEST: Roxio 10: Utfordreren

TEST: Roxio 10: Utfordreren

Kan Roxios nyeste versjon av Easy Media Creator være et alternativ til Neros omfattende multimediapakke?

Går man 7-8 år tilbake, var Easy CD-Creator, den gang under Adaptec-navnet, den ledende programvarepakken for brenning. Gradvis tok Nero over og har de siste fem årene vært det det som har blitt regnet som best. I hvert fall i Norge. Litt av problemet for Roxio-pakken var at den begynte å bli litt vel omfattende og tung, og Roxio la inn elementer som kontinuerlig tok ressurser, selv om ikke brukeren benyttet dem. Det samme vil en del si om de siste versjonene av Nero.

LES OGSÅ: Nero 8: Rimelig multimediepakke

Dette var programmer som i utgangspunktet startet som løsninger for å brenne filer og musikk til cd, men som etter hvert har utviklet seg til programvarepakker som også kan benyttes til å behandle lyd/musikk, video og bilder – enten det skal brennes til cd/dvd eller ikke.

Easy Media Creator består i utgangspunktet av 12 «applikasjoner» og 18 «verktøy». En en del av dem dekker til og med samme funksjonalitet i visse sammenhenger. For eksempel har man programvare for redigering av video, og et annet program som mer automatisk kan utføre en redigeringsfunksjon ved å velge ut videoklipp og legge inn musikk som ligger i programmet. Med andre ord, programmet leder brukeren gjennom en veiledning og gjør det mulig å lage et ferdig resultat uten noe direkte redigering.

Når det gjelder generell brenning av filer og musikk, gjør Roxio Classic Creator dette greit. Applikasjonen har egentlig ikke endret seg så mye på en årrekke. Støtte for brenning av Blu-ray har imidlertid kommet til, og trolig vil også HD DVD støttes når det blir aktuelt.

Med det sagt, er det en enkel brenneapplikasjon som dette eller Nero Burning Rom man er ute etter, finner man i dag gratisprogrammer som gjør stort sett samme nytten – for eksempel CDBurner XP ( www.cdburnerxp.se ). Programpakkene fra Roxio og Nero er, som vi allerede har vært inne på, så mye mer enn bare den typen program.

Gjennom Easy Media Creators hovedportal kan alle applikasjoner og verktøy startes. En del kan også startes direkte fra Windows.

Roxio Creator Classic er ikke så ulikt programmet en del kan huske som Adaptec Easy CD-Creator for 7-10 år siden. Hvis det kun er funksjonaliteten til et slikt program man er ute etter, finnes det gratisprogrammer som gjør jobben.

Sikkerhetskopiering og bilder

BackOnTrack er et sikkerhetskopieringsprogram som følger med i pakken. Programmet er brukervennlig, men sammenlignet med en del gratisprogrammer og Nero BackItUp blir det nok i enkleste laget for mange brukere. Det mangler dessuten mulighet til å lage diskbildefil («image») som for eksempel kan benyttes for å legge inn alt på nytt uten å installere operativsystemet først.

Roxios verktøy for bildebehandling kalles PhotoSuite. Igjen må det påpekes at programmet er enkelt å bruke, og det kan også være effektivt å bruke for enkele operasjoner som endring av størrelse, lys/konstrastjustering, fjerning av røde øyne med mer. Noe godt bildebehandlingsprogram totalt sett er det likevel ikke, og det finnes gratisprogrammer som også kan gjøre en bedre jobb, uten at de blir for avanserte (for eksempel Paint.net, The Gimp og PhotoFiltre).

Video og konvertering

For nybegynnere innen videohåndtering er applikasjonene til Roxio lett å komme i gang med. Man finner her enkel funksjonalitet for videoredigering, samt mulighet for å sette opp dvd-er med meny, kapittelinndeling og bildeframvisning. Det er her også støtte håndtering av video fra HDV-videokameraer, men ikke AVCHD. Man kan også hente inn video fra (ukrypterte) dvd-er for videre bruk. For helt enkle redigeringer kan Roxios programvare gjøre jobben. Strengt satt kan man også si at Microsofts egen Movie Maker i Windows XP på veldig mange områder er et minst like godt, om ikke bedre, redigeringsprogram.

En del av funksjonaliteten knyttet til video kunne vi ønske var tettere integrert i en applikasjon, i stedet for separate verktøy. For eksempel: Når video skal importeres, åpnes en egen applikasjon for dette.

Roxios verktøy for å konvertere videoformater var noe av det vi hadde mest sansen for. Enkelt og effektivt.

Av videoapplikasjonene liker vi konverteringsapplikasjonen meget godt. Denne gir mulighet til å konvertere video til blant annet DivX, WMV/WMV HD, MPEG2, MPEG4, h.264 AVC og flere til. Det er også ferdige profiler i henhold til blant annet iPod og PSP. Riktignok er man avhengig av iTunes installert for å konvertere til iPod-profilen.

Gjennom Cineplayer har man mulighet for videoavspilling, inkludert dvd. Det er ikke støtte for Blu-ray og HD DVD, hvilket er mulig for Neros ShowTime-applikasjon hvis man betaler ekstra for et tillegg for det.

Musikk og lyd

Gjennom programmet SoundEditor har man muligheter for å redigere og mikse musikk-klipp, og blant annet kjøre filter for forbedring av lydkvalitet og legge effekter på lyden. Ser man programmet opp mot Neros WaveEditor er ikke funksjonaliteten like god. Det finnes også programmer for å rippe musikk fra cd, konvertere til en rekke forskjellige formater og sette sammen miksalbum. Gjennom programmet DVD Music kan man også lage dvd-er med mye musikk og avspillingsmeny som kan benyttes i en vanlig dvd-spiller.

Roxio tilrettelegger også for å hente inn musikk fra LP-er og kassetter, og gjøre forbedringer av lyden.

Gjennom Smartsound kan man lett legge til bakgrunnsmusikk ved videoredigering

Konklusjon

Sett under ett har Roxio Media Creator 10 mye funksjonalitet. Ikke all funksjonalitet er like god. Spørsmålet kan være hva man er ute etter. En del av applikasjonene kan dekke enkeltes behov, men samtidig er funksjonaliteten for svak til å dekke behovene for litt mer avanserte brukere. Vi gir minus for ytelsen. Responsen i en del applikasjoner er noe dårlig. Selv om ikke operasjoner som selve brenningen, kopiering av filer, enkoding og lignende er direkte tregt, virker det som grensesnittet i seg selv kan gi brukeren irriterende pauser, for eksempel når en dialogboks, en opsjonsmeny eller lignende skal åpnes. Samtidig tror vi programpakken har applikasjoner som vil dekke behovene for mange, og kan være verdt pengene selv om det er bare et par av applikasjonene man vil bruke aktivt. Med en prislapp på i overkant av 500 kroner føler vi at man går mye for pengene. Det finnes gjerne enkeltapplikasjoner som vil være bedre enn det Roxio leverer, men sammensetningen av funksjonalitet til denne prisen er god. Vi har i denne artikkelen også bare gått igjennom det som kanskje er de viktigste programmene/funksjonaliteten som finnes i pakken. Vi anbefaler derfor at man også sjekker Roxios produktinformasjon. Dessverre er det ingen evalueringsversjon av pakken tilgjengelig.

Easy Media Creator 10 kan dekke dekke mange av de samme oppgavene som hovedkonkurrent Nero 8. Totalinntrykket blir imidlertid en del bedre for Nero. Det er kanskje ikke like brukervennlig på alle områder. For en del brukere kan imidlertid dette kompenseres med at de fleste Nero 8-applikasjonene er oversatt til norsk. Prisen for Nero 8 er omtrent den samme som for Roxios pakke.

Roxio Easy Media Creator 10

Pris: Ca kr 550 inkl. mva.

Internett: www.roxio.com

+ Generelt sterk funksjonalitet. Mye for pengene.
- Litt svak ytelse i noen sammenhenger.

LES OGSÅ: Klar for Blu-ray og HD DVD

Les om:

Foto/video