TEST: Sennheiser PXC 450 - Stenger støyen ute

TEST: Sennheiser PXC 450 - Stenger støyen ute

Sennheiser er blant de mest anerkjente hodetelefonprodusentene, med god grunn. Spørsmålet er bare om deres støydempende sett til 3 500 kroner er verdt prisen.

De er ikke for folk flest, men for de som reiser mye er støydempende hodetelefoner et nyttig tilbehør på turen. Om du for eksempel flyr mye i jobbsammenheng, eller pendler med toget hver dag, kan slike avanserte hodetelefoner være vel verdt en investering.

Det er en rekke produsenter som lager slike hodetelefoner, som fungerer ved at det sitter små mikrofoner i klokkene som oppfatter støy utenfra, og lager en motlyd som gjør at det høres ut som om støyet rett og slett blir borte.

Denne gangen har vi testet Sennheisers PXC 450, et stort og kraftig hodetelefonsett med anbefalt pris på nesten 3 500 kroner, selv om du kan finne dem til rundt 2 500 kroner på nettet. Det er mye penger, men det er ikke dyrere enn at Sennheiser legger seg i øvre del av mellomsjiktet prismessig. Sony lanserer snart et nytt støydempende sett som vil koste rundt 4 500 kroner. I andre enden av skalaen finner du Creatives Aurvana X-Fi, som koster rundt 1 500 kroner.

Når vi tester vanlige hodetelefoner er det to ting vi ser på: lydkvalitet og hvor behagelig settet er i bruk, med tyngst vekt på førstnevnte. I en test som dette er dog støydempingseffekten nesten like viktig.

Vi har i all hovedsak brukt PXC 450 under togpendling. For de som er vant med å ta toget er det ingen hemmelighet at det til tider kan være mye støy. Sennheiser-settet gjør en godkjent jobb med å sperre togstøyen ute. Det blir markant stillere, ikke minst blir susingen fra vinden nesten fullstendig blokkert, det samme gjelder støyet fra hjulene mot skinnegangen. Dessverre er settet dårligere når det gjelder å sperre ute andres samtaler og en del andre lyder, selv om også disse blir noe dempet. Her gjør for eksempel Creative Aurvana X-fi en bedre jobb, og det til en tusenlapp mindre. Creatives sett er også hakket bedre på å sperre ute flystøy.

PXC 450 overbeviser altså ikke helt på støydempingssiden. Selv om det fungerer greit nok forventer vi mer til 2 500 kroner. Heldigvis scorer settet høyt på lydkvalitet, som er atskillig bedre enn i Aurvana X-Fi. Settet leverer en lyd som føles varm og fyldig, med god bass og klar mellomtone og diskant, uansett om støydemping er aktivert eller ikke.

God lyd med og uten støydemping

PXC 450 leverer like god lyd uansett om du velger å bruke settet i normal- eller bypass-modus. Førstnevnte krever at du har et batteri på plass i høyre klokke, og at støydemping er aktivert for å få lyd. Sistnevnte gjør at lyden kjøres som om dette var helt normale hodetelefoner - med svært godt resultat. Bypass kan være fin å bruke hvis du er i stille omgivelser, eller om du for eksempel går langs en vei med litt trafikk. Med støydemping er det nemlig ikke alltid like godt å høre trafikken rundt deg.

Siste punkt på sjekklisten er komfort. Her gjør Sennheiser mye riktig, og noe feil. Skinnet på klokkene og den kraftige bøylen er svært behagelig i bruk, selv over tid. Dessverre er hodetelefonene bygd opp på en litt dum måte innvendig. Deler av elementene er nemlig bygd litt ut, slik at de presser mot øvre og bakre del av øret om du ikke plasserer settet dønn nøyaktig. En del vil kanskje ikke kunne bruke settet uten et visst ubehag.

Konklusjon

PXC 450 er et relativt dyrt hodetelefonsett, i praksis må du ut med litt over 2 500 kroner om du handler smart. Støydempingen er for det meste god, men noe støy sperres ikke godt nok ute. Settet er litt dårligere til å eliminere flystøy enn for eksempel Aurvana X-Fi.

Det Sennheiser gjør best, er lydkvaliteten. PXC 450 overgår lett Aurvana X-Fi på dette området. Lyden er god, med fin klang og fylde, samt en kraftig bass. Da får det heller være at støydempingen ikke er helt på topp. Kombinasjonen av grei støydemping og flott lyd er nemlig bedre enn hakket bedre støydemping og kurant lyd. Så gjenstår det bare å vurdere om du faktisk har behov for aktivt støydempende hodetelefoner, eller om du kan klare deg med et godt lukket sett.

 

Sennheiser PXC 450

 

Pris: Fra ca. kr 2 500
Internett: www.sennheiser.com

+ God og klar lyd med kraftig bass. Demper en del plagsom støy. Smart bypass-funksjon.
- Litt svak på demping av samtaler og flystøy. Litt vond oppbygging inne i klokkene.

Foto/video