TEST: Smått er godt som ekstra-tv

TEST: Smått er godt som ekstra-tv

Viewpia er inne på noe med sine små lcd-tv-er med innebygd dvd-spiller.

Viewpia er ikke blant de mest kjente tv-produsentene, selv om de har vært på det norske markedet noen år. Deres tidligere modeller har vært litt opp og ned, men med de små tv-ene vi har testet ser det ut til å være mest opp, og lite ned. At merket er relativt ukjent, bør ikke lenger skremme noen fra å teste en slik tv.

Selskapet leverer tre tv-er under 30 tommer. Vi har testet 19- og 26-tommerne. Det samme designet går igjen på de to modellene vi har testet. Det gjør også den innebygde dvd-spilleren. De to minste modellene er basert på pc-paneler, noe som gjør at de også fungerer greit som en ekstra pc-skjerm, om du skulle trenge det. Minstemann LV-19IEB6 er utstyrt med et lcd-panel fra Samsung, som gir en oppløsning på 1 440 x 900 piksler. Det er passe på en så liten skjerm, selv til pc-bruk. Ettersom pc-paneler ikke leveres i 26 tommer, er storebror LV-26IEB6 utstyrt med et Philips-panel med noe lavere oppløsning, 1 366 x 768 piksler. Begge modellene er dermed i stand til å levere HD-oppløsning i 720P.

De to tv-ene er relativt likt utstyrt når det gjelder innebygde funksjoner. Dvd-spilleren støtter en del formater utover vanlig dvd, blant annet DivX, mp3 og VCD/SVCD. Menyene på de to tv-ene er identiske, og svært enkle og oversiktlige i bruk. Begge tv-ene er utstyrt med analoge tv-tunere, noe som fungerer greit for mange per i dag, ikke minst på hytta. Dessverre er det ikke lenge til det analoge nettet stenges for godt, og denne funksjonen dermed blir fint lite verdt – med mindre du har analog kabel-tv.

Godt med tilkoblinger

Med stadig flere dippedutter du potensielt kan koble til en skjerm, blir antall – og type – innganger stadig mer sentralt. Her er det 26-tommeren som kommer best ut, med blant annet to hdmi-innganger, vga og komponent. I 19-tommerens tilfelle er tilkoblingsmulighetene noe mer begrenset, her mangler nemlig komponentinnganger, og det er kun én HDMI-inngang. I tillegg har den også innganger for vga, scart, kompositt og s-video.

26-tommeren har tilkoblinger nok til det meste.

Begge tv-ene har i tillegg utganger for lyd. På den minste modellen er det kun utgang for analog lyd, mens 26-tommeren er utstyrt med optisk lydutgang. Dermed er det mulig å bruke den innebygde dvd-spilleren med litt bedre høyttalere enn de som sitter i selve apparatene. De er nemlig av det heller dårlige slaget. Lyden er flat, og høres både metallisk og plastaktig ut på samme gang. Til enkel tv-titting fungerer det for så vidt greit, men skal du se på film blir det for svakt.

LES OGSÅ: Hvilken tv skal jeg velge?

Det skorter kanskje på lyden, men alt er ikke tapt. Bildet er nemlig jevnt over bra. Begge modellene har god fargegjengivelse og kurante oppdateringshastigheter, særlig når de brukes til å vise HD-innhold. Selv om begge to leverer godkjent bilde, er det 26-tommeren som kommer klart best ut. Ikke minst skyldes det forskjellen på innsynsvinkelen på de to panelene. Du skal nemlig ikke langt ut på sidene før bildet på 19-tommeren blir markant dårligere. På det området er panelet i 26-tommeren i en helt annen klasse, og du skal langt ut på sidene før du merker noe kvalitetstap i bildet.

Den innebygde dvd-spilleren er hendig å ha om du planlegger å ta med deg tv-en, for eksempel på hytta, eller om du ønsker å ha tv-en på veggen og slippe å ha et stereomøbel under. Bildet er ikke blant de beste vi har sett, men det er godt nok for såpass små skjermer. Noen stor filmopplevelse gir den dog ikke, og om du kombinerer med de innebygde høyttalerne blir resultatet lite å skryte av.

Kjekt med innebygd dvd-spiller, hadde den bare vært litt bedre.

Under vår testing sto tv-ene i all hovedsak koblet til en Xbox 360. Denne ble koblet til med komponentkabler på den største modellen, og med vga på minstemann. Selv om Xbox-en for det meste ble brukt til spilling, fikk den også prøve seg litt på dvd-filmer. Med konsollens oppskalering av dvd og surround-anlegg koblet til, ga tv-ene med ett en fin filmopplevelse, selv om bildet nok er litt i minste laget for bruk i stua.

Konklusjon

Vi har brukt de to Viewpia tv-ene en god stund, og har testet dem både som tv, pc-skjerm og spillskjerm til Playstation 2 og Xbox 360. Som spillskjerm fungerer de to svært godt, med skarpe bilder og god kontrast. Ikke er det noen merkbar etterslep i spill heller. Som tv fungerer Viewpia-modellene også fint, og problemet man gjerne har på større tv-er, med dårlig tv-bilde fra analoge sendinger, er ikke merkbart på disse relativt små apparatene. Bildet er jevnt over bra på den største modellen, og godkjent på den minste. Ikke minst imponerer innsynsvinkelen på 26-tommeren. Også den innebygde dvd-spilleren får godkjent, selv om bildet nok ikke er av de beste. Har du planer om å bruke tv-en hjemme, og kanskje se litt film på den, kan det være en god ide å investere i et sett med stereohøyttalere til den minste modellen, og kanskje et greit surround-sett til 26-tommeren. Til enkel hyttebruk, eller som en ekstra tv på soverommet eller et barnerom, fungerer de innebygde høyttalerne kurant.

Viewpia LV-19IEB6

Pris: Fra ca kr 3 100
Distributør: DisplayNet A

Internett: www.viewpia.com

+ God fargegjengivelse. Innebygd dvd. Enkle menyer. Mulighet for 12-volt.
- Dårlig innsynsvinkel. Dårlige høyttalere. Litt få tilkoblinger.

Fakta: WXGA+ oppløsning (1 440 x 900 piksler), DVI/HDMI, VGA, SCART, S-video, composite, dvd-spiller med dvix og mp3, PAL tv-tuner, tekst-tv, 3000:1 kontrast, 300 cd/m2 lysstyrke, 160 grader innsynsvinkel.

Viewpia LV-26IEB6

Pris: Fra ca kr 5 000
Distributør: DisplayNet A

Internett: www.viewpia.com

+ Godt bilde. Gode tilkoblingsmuligheter. Innsynsvinkel.
- Skralle høyttalere. Prisen.

Fakta: WXGA oppløsning (1 366 x 768 piksler), 2 x HDMI, VGA, SCART, komponent, composite, S-video, optisk lydutgang, dvd-spiller med dvix og mp3, PAL tv-tuner, tekst-tv, 5000:1 kontrast, 500 cd/m2 lysstyrke, 178 grader innsynsvinkel.

LES OGSÅ: LCD-luksus fra LG

Les om:

Foto/video