TEST: Solid Panasonic Lumix

I fjor skrøt vi av Panasonic Lumix DMC-TZ3. Nå har vi testet etterfølgeren TZ5, som også kan ta opp hd-video. Er kameraet fortsatt et bra kjøp?

Publisert Sist oppdatert

Panasonic Lumix DMC-TZ5 er et kompaktkamera som gir et veldig solid førsteinntrykk.

Det har nok noe å gjøre med at det er litt større og tyngre enn mange av kompaktkameraene på markedet. Noe det nødvendigvis må være, siden det byr på Leica-optikk av formodentlig høy kvalitet - vi får se hva testen viser - og med hele 10x optisk zoom.

Det er grenser for hvor lite og lett et slikt objektiv kan bygges.

Dessuten har ikke Lumix TZ5 noe av det plastikkpreget som mange av kompaktkameraene på markedet har. Her er det metall rund baut.

LES OGSÅ: Lær alt om digital fotografering

I oktober i fjor brakte vi en testomtale av forgjengeren Panasonic Lumix DMC-TZ3, som fikk karakter 5 under tittelen «Bra bilder, stilig kamera». Da kan vi vel vente oss enda bedre bilder fra et enda stiligere kamera når vi pakker ut TZ5 for test?

Endringene

Egentlig er det ikke så store forskjeller på de to kameraene, bortsett fra at prisen ser ut til å ha sunket med rundt en tusenlapp. Vi har sjekket prisen hos i alt 16 internett-butikker, der snittprisen ble cirka 3 000 kroner inklusive mva.

Optikken synes å være den samme, et Leica DC Vario-Elmar-objektiv med brennvidde tilsvarende 28-280 mm.

Utvendig har vi en kosmetisk forandring som faktisk også har praktisk betydning: En pyntelist på forsiden er flyttet fra horisontal til vertikal posisjon og bidrar dermed til å gi kameraet et bedre håndgrep.

Innvendig er den største forskjellen at nettooppløsningen er økt fra 7,1 til 9,1 megapiksler. Heldigvis er også bildesensoren ørlite større, opp fra 5,68 x 4,25 mm til 6,13 x 4,60 mm.

Den nye modellen har dessuten fått Panasonics nyeste signalprosessor, Venus IV.

I tillegg er det innebygde minnet økt fra 13 til 50 megabyte. Det har neppe så stor praktisk betydning, i og med at brukerne sikkert vil benytte et sd/mmc/sdhc-kort med mye større lagringskapasitet.

Vi fikk plass til 11 bilder i beste kvalitet i det innebygde minnet, men da vi satte inn et fire gigabyte sdhc-kort (som er ekstrautstyr), fortalte telleverket på lcd-skjermen at vi kunne regne med å få plass til 892 bilder i beste kvalitet. Det er vel anvendte 250 kroner, som er prisen på et slik kort i våre dager.

Panasonic Lumix DMC-TZ5 har greie betjeningsknapper, inkludert en ekstra hurtigzoom-tast lengst til høyre.

 

Høyere lcd-oppløsning

TZ5 har beholdt tre-tommers lcd-skjerm som TZ3 også hadde, men oppløsningen er doblet, fra 230 000 piksler til 460 000 piksler. Vi må bare fastslå at dette er en av de beste lcd-skjermene vi har sett på noe kompaktkamera til nå.

Et problem med lcd-skjermer er at når man ser på dem fra svært spiss vinkel, blir skjermbildet mørkt. Dette skjer når man for eksempel står midt inne i en folkemasse og prøver å fotografere over hodene på folk ved å holde kameraet i været på strake armer. Enkelte større kameraer byr på vridbar lcd-skjerm for slike formål, men med TZ5 har Panasonic prøvd å løse problemet på en annen måte. I menysystemet finner man en «High Angle»-modus som gjør lcd-skjermen mye lysere og dermed lettere å se i slike situasjoner. I praksis fungerer det ganske bra.

LES OGSÅ: Ta bedre sommerbilder!

Nytt er det også at TZ5 har fått USB 2.0 Hi-Speed-overføringshastighet, mens forgjengeren bare hadde USB 2.0 Full Speed, som tilsvarer langsom USB 1.1-hastighet.

Ellers er lysfølsomheten økt. TZ3 hadde et ISO-omfang fra ISO 100 til ISO 1250 med en ukalibrert toppinnstilling på ISO 3200, mens TZ5 går fra ISO 100 til ISO 1600, med ISO 6400 som ukalibrert «Hi»-innstillling.

Lengste lukkertid er økt fra åtte sekunder til 60 sekunder, mens korteste lukkertid er beholdt som før på 1/2000 sekund.

Valgfrie proporsjoner

En fin innstillingsmulighet er at man kan velge om man vil ta bildene i en av følgende proporsjoner:

- 4:3-format, som er det tradisjonelle formatet for digitale kompaktkameraer.

- 3:2-format, som er standard på speilreflekskameraer og derfor praktisk hvis man veksler mellom å ta bilder med kompaktkamera og speilreflekskamera,

- 16:9-format, som er kjekt hvis bildene stort sett skal vises som lysbildeshow på en flatskjerm-tv.

Endrer man fra 4:3-format til et av de to andre proporsjonene, får man imidlertid noe mindre oppløsning til rådighet. I 3:2-format går effektiv oppløsning ned til cirka 8,5 megapiksler, mens 16:9-formatet gir cirka 7,5 megapiksler å rutte med.

En av de forhåndsprogrammerte «scene»-innstillingene byr for øvrig på mulighet for å ta «multi aspect»-opptak. Da blir hvert bilde man tar, lagret i både 4:3-format, 3:2-format og 16:9-format. Sikkert greit for dem som aldri klarer å bestemme seg...

ISO 100.

ISO 400.

ISO 1600.

 

Hudtoner

I alt byr kameraet på 23 forhåndsprogrammerte opptaksinnstillinger, inkludert portrett, portrett med litt mykere hudtoner og en egen innstilling for selvportrett. Innstillingen for mykere hudtoner bidrar faktisk til å «avsløre» litt færre detaljer i huden til portrettpersonen uten at bildet blir sende uskarpt ut av den grunn.

Velgerrattet på toppen av kameraet gir mulighet for å velge mellom to «scene»-innstillinger. Dette gjør det for eksempel mulig å skifte raskt fra portrett- til landskapsmodus uten å måtte gå inn i menysystemet.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Objektiver, lys og ekstrautstyr

Betjeningsmessig er TZ5 et godt kamera å håndtere, med de fleste knapper og hjul plassert der de bør være. Den eneste designmessige svakheten er at blitsen sitter farlig nær utløserknappen, noe som gjør at man uforvarende kan komme til å dekke over blitsen med langfingeren.

Kameraet har et godt lesbart og meget oversiktlig menysystem, men dessverre ikke på norsk, selv om både svensk og dansk er med.

I tillegg kan man trykke på en «Quick Menu»-knapp, som gir mye raskere tilgang til de viktigste innstillingene enn ved å gå inn i menysystemet.

En praktisk godbit er at hvis man trykker en gang ekstra på knappen for eksponeringsjustering, får man opp en «auto bracket»-innstilling der man lynraskt kan stille inn kameraet til å ta tre bilder av motivet når man trykker én gang på utløserknappen - hvert bilde med pluss- og minuseksponering tilsvarende 1/3 blendertrinn, 2/3 blendertrinn eller et helt blendertrinn.

Utover pluss- og minus-justering av eksponeringen har ikke brukeren noen manuell kontroll over kameraet - det lar seg ikke gjøre å justere blenderåpning og lukkertid direkte. Men bruker man pluss- og minus-justeringene i kombinasjon med de forhåndsprogrammerte oppsettene, er man nok dekket for de fleste situasjonene.

Hurtigzoom

I tillegg finner man en hurtigzoomknapp ved siden av den ordinære zoomhendelen, som er bygd inn i en ring rundt utløserknappen. Trykker man én gang på hurtigzoomknappen, zoomer kamera automatisk til «full zoom», som altså tilsvarer 280 mm brennvidde. Et trykk til på knappen, og kameraet zoomes videre opp i det digitale zoomområdet, som riktignok gir redusert bildekvalitet. Et tredje trykk på knappen setter kameraet tilbake i vidvinkelmodus.

Panasonic DMC-TZ5 har forholdsvis få knapper, men det går likevel raskt å endre innstillinger.

 

Når det gjelder hvitbalanse kan du velge mellom auto-hvitbalanse og forhåndsoppsett for dagslys, lampelys og så videre. Som med de fleste digitalkameraer fører innstillingen for innendørsbilder gjerne til litt varmere tone enn man ønsker. Derfor er det fint at det også finnes mulighet for manuell justering av hvitbalansen.

Kameraet har to innstillinger for bildestabilisering, i tillegg til at den kan slås helt av. I modus 1 er på hele tiden, noe som gjør det lettere å komponere bildet på lcd-skjermen når du tar bilder i telemodus. I modus 2 er effekten noe kraftigere, noe som gjør at bildet på lcd-skjermen ville ha oppdatert seg litt langsommere. For at dette ikke skal skape problemer, er derfor bildestabilisatoren avslått inntil det øyeblikket bildet tas.

Optikken, som etter det vi forstår er produsert av Panasonic på lisens fra Leica, byr på god kvalitet gjennom hele zoomområdet, men Panasonic er fortsatt ikke helt i mål på støyreduksjonssystemet sitt. Selv på forholdsvis lave ISO-innstillinger kan det oppstå bildestøy i deler av motivet. Faktisk begynner kameraet å slite allerede på ISO 400.

I standardoppsett er fargene ganske nøytrale, men du kan få dem livligere ved å velge innstillingen «vivid» - eller gjøre fargene litt sterkere i bildebehandlingen.

LES OGSÅ: Canon-speilrefleks med hd-video

Menysystemet har ikke noe valg for å endre skarpheten. Bildene ser gjerne litt mykere ut enn man ofte foretrekker, så litt oppskarping kan være på sin plass under bildebehandlingen på pc-en.

Hd-video

En viktig nyhet – for noen, i hvert fall – er at TZ5 kan ta opp hd-video. Vi snakker om 720p-kvalitet: Oppløsning på 1280 x 720 piksler med 30 bilder i sekundet.

Videokvaliteten er ganske bra, men man bør panorere med måte, selv om kameraets bildestabiliseringssystem fungerer bra også under videoopptak. Under dårlige lysforhold ser man dessuten at autofokusen av og til sliter med å finne riktig fokuspunkt.

Man kan foreta endringer av den optiske zoominnstillingen under videoopptak, men zoomingen skjer da ganske langsomt.

Lyden tas opp i mono.

TZ4

For ordens skyld har Panasonic også lansert en modell som ligger mellom fjorårets TZ3 og årets TZ5: TZ4, lansert samtidig med TZ5. Spesifikasjonene er så å si identiske med det som TZ5 kan by på, bortsett fra at oppløsningen er noe lavere, 8,1 megapiksler netto. Dessuten er lcd-skjermen litt mindre, 2,5 tommer.

Konklusjon

Panasonic Lumix DMC-TZ5 er utvilsomt blant de beste kameraene i sin klasse, kompaktkameraer med stort zoomomfang. Ettersom optikken ikke er krympet til det ekstreme, er bildekvaliteten ganske høy. Panasonic sliter riktignok fortsatt litt med at bildestøyen er høyere enn ønskelig, noe som slår til selv ved ganske lave ISO-verdier. Trøsten er at dette er noe som mange andre kompaktkameraer sliter med også.

Ellers gir kameraet et solid inntrykk. Det er godt sammenskrudd, og de aller fleste betjeningsknapper og -hjul har en fornuftig plassering.

Selv om det ikke er blant kameraene som byr på full manuell betjening, er det lett å justere eksponeringen og andre innstillinger i forhold til motivet og lysforholdene. Pluss i margen for en slags kortversjon av menysystemet som man kan benytte for å endre de vanligste innstillingene.

Så sant du ikke er en skikkelig antistøy-fanatiker – det finnes faktisk noen ganske kjente fotografer som synes bildestøy er med på å gjøre de digitale bildene våre litt mer «fotografiske» - vil du sikkert bli godt fornøyd med TZ5, enten du nå skal bruke det som hovedkamera eller som et kompakt tilleggskamera til ditt speilreflekskamera.

 

 

 

Panasonic Lumix DMC-TZ5

Veil. pris: kr 3 000 inkl. mva. Internett: www.panasonic.no

Pluss: God kvalitetsfølelse, ypperlig brennviddeomfang.

Minus: Litt for mye bildestøy.

Spesifikasjoner: 9,1 megapiksler effektiv oppløsning. 10,7 megapiksler brutto. 10x zoom tilsvarende 28-280 mm. Lysstyrke f/3,3 i vidvinkelmodus, f/4,9 i telemodus. 9-punkts fokussystem med ansiktsdetektering.

Videoopptak 1280 x 720 piksler, 848 x 480 piksler, 640 x 480 piksler eller 320 x 240 piksler, 20, 15 eller 10 bilder per sekund.

Seriebilder inntil seks bilder i sekundet . Lysømfintlighet fra ISO 100 til ISO 1600 pluss «high sense-modus» ISO 1600- ISO 6400.

Lukkertidshastighet 60 s.-1/2000 s. 3-tommers lcd-skjerm på ca. 460 000 piksler.

Innebygd blits, mikrofon og høyttaler, USB 2.0 Hi-Speed.

Mål ca. 103,3 x 59,3 x 36,2 mm. Cirka 245 gram m/batteri.