TEST: Sonos Play:5 - trådløs lyd med stil

TEST: Sonos Play:5 - trådløs lyd med stil

På tide å kvitte seg med cd-spilleren? Da kan et alt-i-ett-anlegg fra Sonos være midt i blinken.

Nå som mange etter hvert har byttet ut cd-samlingen med digitale varianter - enten i form av mp3-filer eller streamingtjenester - er det for lengst på tide å oppgradere musikkanlegget i hjemmet deretter.

Det slippes stadig flere ulike løsninger for å spille av musikk digitalt og trådløst fra både pc-en og mobiltelefonen eller andre håndholdte musikkspillere. Blant de mest populære aktørene finner vi Sonos med sitt multiromssystem Play:5 som besitter flere av disse egenskapene.

Merk: Play:5 har vært i salg en stund, men er for noen kanskje bedre kjent som Sonos Zoneplayer S5. For kort tid siden endret imidlertid Sonos logo samt navn på nevnte musikksystem. Samtidig som Zoneplayer S5 ble omdøpt til Play:5, lanserte Sonos også et mindre anlegg kalt Play:3.

Les mer:

Sonos med billigere multiromssystem

 

Lekende lett

Play:5 er et alt-i-ett anlegg du kan plassere hvor som helst i huset og spille av musikk på enkelt vis. Det er lite å utsette på utseendet, designen er stilig og gjennomført - det er minimalt med knapper og annet dilldall - og konstruksjonen virker solid. Play:5 fås kjøpt i både svart og hvit (for både gutter og jenter).

Å sette opp Sonos Play:5 er utrolig lett. Med i esken kommer selve spilleren, et par kabler, programvare og bruksanvisningen. Installasjonen er gjort på noen minutter.

Kort fortalt: Du kobler Zoneplayer til trådløsruteren med nettverkskabelen som følger med, og følger så anvisningene i installasjons-programmet. For å koble anlegget opp mot datamaskinen (eller en nettverksdisk), trenger du bare å trykke på to av de tre knappene som befinner seg øverst på boksen.

Sonos-anlegget er altså kun trådløst i den forstand at musikken sendes og styres trådløst fra pc-en eller mobiltelefonen. Høyttaleren må fremdeles kobles til trådløsnettverket med en nettverkskabel. Det er mulig å ha spilleren i et annet rom enn ruteren, men da må du investere i en ZoneBridge til cirka 380 kroner.

Play:5 er som nevnt et multiromsanlegg, hvilket betyr at du kan koble flere høyttalere til et system og spille musikk i flere rom samtidig. Du kan også pare to anlegg sammen for å få en stereoeffekt. Utvilsomt en av de store fordelene med Sonos' produkter. Mangel på ordentlig innebygd WiFi gjør imidlertid terskelen høy for å kunne benytte muligheten fullt ut.

Sonos Desktop Controller

Når du setter opp Play:5 med datamaskinen, må du samtidig installere et program kalt Sonos Desktop Controller (se skjermbilde under), som fungerer som kontrollstasjon og mediespiller. Når programmet er installert, bestemmer du hvor på harddisken Play:5 skal lete etter musikk. Deretter indekserer programvaren musikken din, noe som går ganske kjapt. Spilleren støtter en rekke filtyper, som mp3, aac, wma, Ogg Vorbis, Flac og Apple lossless.

Programmet fungerer med så vel pc som Mac. Dette er utrolig kjekt om man er flere i husholdningen som sverger til ulike operativsystemer. Det må nevnes at Sonos' programvare ikke er kompatibel med Apples nylig lanserte OS X Lion, så brukere av det nyeste Mac-OS-et vil enn så lenge ikke kunne benytte seg av Sonos' musikkanlegg.

Desktop Controller brukes også til å sette opp flere Sonos-anlegg og styre musikken som spilles til de ulike anleggene.

Programmet er fornuftig delt opp med soner på venstre side, et avspillingsvindu i midten og musikkbibliotek og tjenester til høyre. Du har en rekke muligheter hva gjelder avspilling av musikk; du kan legge låter i en spillekø, opprette spillelister, justere lydinnstillinger med mer.

 

Det er ikke bare dine egne digitale musikkfiler du kan spille av med Sonos Desktop Controller. Du kan også spille musikk fra Spotify (om du har et betalt abonnement vel å merke), og du kan også høre på radio. I radio-seksjonen finner du alle norske radiostasjoner, men det finnes også mange andre utenlandske kanaler å velge mellom om du ønsker det.

Test:

Creative ZiiSound D5 - Bluetooth-anlegg med god lyd

 

Styr alt fra iPhone eller Android-telefonen

Alt i alt fungerer Sonos Desktop Controller bra, men du er fremdeles tvunget til å sitte ved datamaskinen for å styre musikken din. Det spesielt fine med Sonos-anleggene er at det også finnes andre og enklere alternativer å styre musikken med.

Det første er å kjøpe Sonos’ fjernkontroll, som har en en prislapp på rundt 2700 kroner. Dyrt og for de aller fleste ikke veldig aktuel. Det andre alternativet er mye billigere og enklere. Du kan nemlig laste ned en offisiell og gratis app - denne finnes til både iPhone, iPad samt Android-telefoner. Mobilappen deler mange likheter med programvaren på datamaskinen, og er kanskje enda mer brukervennlig.

Du kan bla i musikksamlingen din, og det finnes også en søkefunksjon som lar deg søke blant låtene i biblioteket. Når du har valgt hvilken låt du vil høre på, vises den aktuelle låtens albumcover samt volumkontroll. Også i mobilappen kan du legge til låter i en spillekø, om du ikke ønsker å spille den av umiddelbart.

For å kunne spille musikk med appen fra musikkbiblioteket ditt, må datamaskinen som musikken finnes alltid stå på. En liten begrensning, spesielt om du eier en bærbar datamaskin som går i hvilemodus når den ikke er i bruk. Det er her Spotify-tilgangen kommer til sin fulle rett. I stedet for å spille av mp3-filene dine fra pc-en, kan du heller bare koble deg opp til Spotify. Stort enklere blir det ikke.

iPhone- og iPad-brukere lurer kanskje på hvordan det står til med AirPlay-støtte? Sonos-anleggene har forsåvidt støtte for Apple-teknologien, ikke innebygd i selve anlegget, men i Desktop Controller-programmet. Du er nødt til å ha en Apple Airport-basestasjon (Airport Express eller Extreme) og koble Play:5 til denne for å få spilt av lyd via AirPlay. Les hvordan her.

Hva med lydkvaliteten?

Til tross for sin ganske kompakte størrelse, leverer Play:5 god lydkvalitet. Lyden er velbalansert og bassen høres absolutt ikke pinglete ut. Det er mulig å spille ganske høyt uten at lyden vrenger seg. Play:5 klarer ikke å fylle et helt rom med lyd, men den fungerer overraskende bra som festanlegg, og den er midt i blinken på både kjøkkenet, soverommet, stua og hjemmekontoret.

Konklusjon

Sonos Play:5 er en veldig god løsning om du ønsker et musikkanlegg som kan spille musikk trådløst fra datamaskinen eller mobiltelefonen. Den er enkel å ta i bruk, og lyden er svært bra, anleggets utforming tatt i betrakting. Den noe høye prisen kan forsvares, men det er et par ting som trekker ned:

Vi skulle ønske at det var mulig å bruke Play:5 helt trådløst - det vil si uten å måtte koble den til nettverket med en kabel. Det er mulig å kjøpe en bro som du kobler til ruteren og som sender signaler trådløst til Sonos-anlegget, men vi ser helst at støtten var innebygd. Ordentlig støtte for Apples AirPlay-teknologi samt muligheten til å bruke den norske musikktjenesten WiMP står også høyt på ønskelista.

Test:

Logitech Squeezebox - Spotify i alle rom

 

Foto/video