TEST: Styr unna miniTV!

TEST: Styr unna miniTV!

NRK, TV2 og Viasat har åpnet et prøvenett for digital-tv for mobile enheter, som har fått navnet MiniTV. Styr unna.

Uansett hvor glad du måtte bli i digitale tv-sendinger til mobile enheter over DMB-nettet er det én grunn til at folk flest bør holde seg langt unna: Konsesjonen er gitt er for to år, og det er slett ikke sikkert at DMB vil leve videre etter dette.

Dersom du kjøper en DMB-mottaker har du nærmest betalt for å være med i en slags betatest.

Konsesjonen
NRK, TV2 og Viasat har sammen fått to års konsesjon for å prøve ut DMB, en teknologi som gjør det mulig å tilby tv til mobile enheter. Vi gav satsningen fyldig dekning i PC World nummer 3 i år.

Konseptet har fått et varemerke, MiniTV. Seks kanaler er på plass. Tre til vil komme. Antall mottakere som er på markedet er svært begrenset.

For at DMB skal fortsette å være et tilbud om to år, må forbrukerne ut å kjøpe DMB-mottakere. Dersom myndighetene eller tv-selskapene ikke finner DMB liv laga, kan de imidlertid bare dra ut pluggen den 30. juni 2011. Og da er din DMB-mottaker ikke verdt pappesken den kom i.

Du kan altså løpe ut å kjøpe masse DMB-mottakere og gjøre ditt for at vi fortsatt har et tilbud om mobil-tv her til lands om to år, eller du kan sitte på gjerdet og la andre ta risikoen.

DMB og DVB-H
NRK, TV2 og Viasat har organisert samarbeidet i selskapet NMTV (Norges Mobil-tv AS). 14. januar fikk NMTV tillatelse av Post- og teletilsynet til å sende i bånd III som er en del av VHF-båndet. Sendetillatelsen gjelder til og med 30. juni, 2011.

Det er satt opp fire senderpunkter for DMB rundt Oslo, på Tryvann, Kolsås, Brannfjell og Røverkollen, som tilsammen dekker Stor-Oslo.

Alternativet til DMB for kringkastet mobil-tv er DVB-H. DVB-H er en standard for mobiloperatørene og leverandørene av mobiltelefoner. Den vil være mer kostbar å bygge ut, men vil gi mulighet for gode betalingsløsninger gjennom mobilen. Den desidert største fordelen er at mange mobiltelefoner vil kunne få DVB-H innebygd, og det vil ofte være mer praktisk med mobil-tv på mobilen enn på enda en dings.

For kringkasterne er DMB en mulighet til å kapitalisere på DAB-nettet. Dessuten blir kringkasterne da sittende med distribusjonsmakten, og ikke mobiloperatørene.

Grei kvalitet
MiniTV kom på lufta 15. mai. Vi har testet MiniTV hovedsaklig med usb-enheten Sylvio DMB Usb Digital Receiver (les egen test av Sylvio), men også fått MiniTV demonstrert på andre enheter, blant annet fra Cowon. Vi har i all hovedsak testet MiniTV på Langhus, 25 kilometer sør for Oslo, men også på toget på vei til Oslo sentrum.

Kanalene som er på plass er NRK1, NRK2, NRK3, TV2, TV2 Nyhetskanalen og TV3.

Undertegnede fant liten nytte i MiniTV. Spesielt for mobile brukere er «on-demand» mer hensiktsmessig. Man skal slå ihjel en halvtime, man tar frem sin mobile enhet og henter opp det siste Nytt på Nytt-programmet.

Det hadde vært fint om man kunne fisket en mottaker opp av lomma i det øyeblikket man var forsinket og ellers ville gått glipp av et direktesendt tv-program, men for ikke-planlagt bruk hadde mobilen vært å foretrekke.

Vi synes TV2 Nyhetskanalen er den mest velegnede kanalen av de seks som tilbys på MiniTV. NRK burde rydde plass til NRK Super. Muligheten for å holde barn som kjeder seg geskjeftiget med mobil-tv bør potensielt være en vinner. Men det vil bli gjort endringer i kanaltilbudet.

Pålitelig
På en mobil enhet med liten skjerm så funker MiniTV helt greit. Tjenesten har vært pålitelig nok i vår testperiode og levert godkjent lyd- og bildekvalitet med en samlet bitstrøm på 376 kilobit per kanal. Det er mulighet for å gjøre opptak. EPG støttes teknisk, men er ikke på plass ennå.

Vi har tatt en titt på hvordan noen av mottakerne blir presentert i nettbutikkene. Det er, for å si det snilt, litt på kanten å selge mottakere for en tjeneste som kanskje går av lufta om under to år, når ikke dette fremgår klart av markedsføringen til produktene.

Konklusjon
Selv om MiniTV er et slags prøveprosjekt er det en tjeneste som markedsføres og som det koster å bruke, fordi du må investere i en mottaker. Derfor er det også på sin plass å gi tjenesten en vurdering og en karakter.

Vi gir pluss for lyd- og bildekvalitet, som er tilstrekkelig for de fleste mobile enheter. DMB virker absolutt ikke ueffent som teknologi for distribusjon av tv til mobile enheter.

Det som trekker litt ned er kanalvalget og den svært begrensede dekningen i testperioden. Om MiniTV er noe man har bruk for, må bli opp til hver enkelt å bedømme.

Men med så liten dekning som det er i testperioden, og med den risikoen som eksisterer for at enheten du kjøper blir ubrukelig, så kan vi ikke annet enn å fraråde at du kjøper en mottaker for MiniTV.

Les om:

Foto/video