TEST: Sumo Paint - Sterk Photoshop-bryter fra Finland

TEST: Sumo Paint - Sterk Photoshop-bryter fra Finland

Sumo Paint er et kraftig bildebehandlingsprogram, med en prislapp vi kan like: Kroner 0,-

Sumo Paint er en webapplikasjon, og trenger ingen installasjon eller registrering. Sistnevnte er på en måte webapplikasjoners svar på installering. Ønsker man å opprette en personlig konto er dette mulig. Det koster ingenting å bruke applikasjonen eller registrere seg. Som registrert bruker får man tilgang til å lagre bildene på et eget privatområde – ellers er man nødt til å laste ned bildene man lager ned på harddisken før man lukker nettleservinduet. Det kan med andre ord være lurt å registrere seg, i det øyeblikket man finner ut at man har tenkt til å benytte tjenesten.

Vårt inntrykk av Sumo Paint er at utviklerne bak applikasjonen ønsker å skape et engasjerende brukermiljø rundt tjenesten. Det er en av grunnene til at andre brukere kan kommentere og stemme på bilder som du publiserer på tjenesten. Litt som Flickr. Andre brukere kan også skrive på veggen din, akkurat som Facebook.

Kjent grensesnitt og kurante funksjoner

Hadde noen byttet ut sumobryter-logoen på toppen av siden med en logo fra Adobe, hadde vi ikke hatt problemer med å akseptere at dette var en ny nettversjon av Adobes Photoshop.

Brukergrensesnittet, brukerfølelsen og grafikken har svært mange likhetstrekk. Dette er på mange måter en fordel, spesielt hvis man har brukt Photoshop eller andre tilsvarende produkter tidligere. Det gjør det enklere å komme i gang og finne frem til ting.

Arbeidsflyten i Sumo Paint er ganske rett frem. Man har muligheten til å laste opp bilder fra pc-en eller direkte fra en nettadresse. I praksis betyr det at hvem som helst kan redigere bilder som ligger ute på pcworld.no, så fremt de kopierer nettadressen og limer det inn i programmet.

Den viktigste forskjellen mellom Photoshop og Sumo Paint ligger i navnet. Mens Photoshop er et program som først og fremst retter seg mot bildebehandling i det profesjonelle segmentet, er Sumo Paint et program som retter seg mot kreative grafikere/illustratører/tegnere. Dette er i alle fall vårt inntrykk, gitt programmets funksjoner. For en komplett liste over hva Sumo Paint er i stand til å gjøre, trykk på knappen som heter «Features»fra applikasjonens nettside.

Ytelsesmessig er det et stykke opp til at applikasjonen kan konkurrere med bildebehandlingsprogrammer som kjører lokalt. Når vi forsøkte å redigere originale JPEG-bilder som var tatt med et Nikon D70 speilreflekskamera, tok operasjoner som zoom inn og ut lang tid. Andre banale operasjoner som å gjøre bildet skarpere og liknende tok også tid. I visse tilfeller skulle man tro at nettleseren hadde sluttet å svare, før det responderte. Vi benyttet Firefox 3.0.6 under testingen, mens Safari 3.2.1 på den nyeste generasjonen av Macbook også ble benyttet – med samme resultat.

Konklusjon

Det finnes mange gode gratis bildebehandlingsverktøy på markedet: Gimp og Paint .NET er to meget gode alternativer for skrivebordet. For å være helt ærlig kan ikke Sumo Paint måle seg med disse. Med tanke på at førstnevnte er plattformuavhengig, kan det være vanskelig å se poenget med et bildebehandlingsprogram som kjører via nettleseren.

Men noen fordeler har det. Det er klart at det kan være hensiktsmessig dersom man sitter på en offentlig pc og trenger tilgang til et bildebehandlingsprogram som er bedre enn Microsoft Paint. Det kan også gi mening å bruke applikasjonen fra mini-bærbare der det ikke gir mening å installere et program som Photoshop.

Sammenlignet med andre webbaserte bildebehandlingsprogrammer gjør Sumo Paint en meget god jobb. Programmets sterkeste sider er et ryddig og brukervennlig brukergrensesnitt, kurant funksjonalitet og portabilitet. På toppen er det en fornøyelse som er gratis. I skrivende stund leveres applikasjonen uten noen form for begrensninger. Men smaksprøver er som kjent gratis.

Les om:

Foto/video