Test: Syvio 200A - Drømmespiller?

Test: Syvio 200A - Drømmespiller?

Kan medielinken Syvio 200 erstatte en HTPC?

Skal du ha full fleksibilitet til å spille av hva det skal være av film og musikk, surfe på nettet fra tv-en og ta opp tv-programmer, er en mediesenter-pc kanskje valget for deg. Men undertegnede er lei av sikkerhetspatcher, antivirusoppdateringer, andre programvareoppdateringer og restarter.

Umodne produkter

Medielinker har eksistert på markedet noen år nå. Da vi hadde en stor sammenligningstest i nr. 14 i 2007 slo vi fast at produktene var umodne. Og det er de ennå. Problemet er at det kommer stadig nye formater og kodeker til, og få av leverandørene klarer å henge med i svingene. Ikke før dukker det opp en ny videokodek, så er hele produktet ubrukelig.

Det er interessant å merke seg at det spesielt er de kjente merkene som sliter med å lage produkter som tilfredstiller våre krav, som inkluderer HDMI, 1080P-oppløsning, x264-video, Flac-lyd, WMV9, Matruska MKV og AAC, for å nevne noen. Man må også kunne spole i filmen, eller flytte seg til bestemte tidspunkter. Og det må være stabilt.

De produktene som har en noenlunde godkjent spesifikasjonsliste baseres utelukkende på Sigma Design SMP8635-brikken, slik Syvio 200 gjør. Det viktigste du kan gjøre før du kjøper en medielink er derfor å sjekke om den bruker denne brikken.

Tilkoblinger og funksjonalitet

De som er kjent med medielinken Popcorn Hour A-110 drar lett kjensel på Syvio 200. Det er i basis samme produkt, ettersom den er basert på byggesettet og programvaren Networked Media Tank (NMT) fra Syabas Technology (les mer på Syabas.com). Det er betryggende. NMT er under kontinuerlig utvikling, ny firmware slippes ofte, og selskapet har et aktivt forum (www.networkedmediatank.com).

Syvio 200 har alle de lyd- og videotilkoblingene vi forventer (se spesifikasjoner til høyre), i tillegg er det Ethernet-kontakt (10/100 Mbps), tre vanlige usb-porter, for tilkobling av blant annet disker, minnepinner, dvd-spiller, og en usb-port for å koble enheten til en pc. På innsiden er det plass til en harddisk. Wlan er ikke innebygd, men det følger med en wlan-plugg med 802.11n, som settes i en usb-port. HDMI-kabel følger også med.

Oppsett

Bare det å få frem et skjermbilde kan være en utfordring på enkelte tv-er. Dette er løst på en elegant måte. Bruksanvisningen starter med en oversikt over hvordan du raskt kan skifte mellom ulike oppløsninger ved å trykke på TV Mode på fjernkontrollen, etterfulgt av tallene 1-9. Spilleren støtter oppløsninger opp til 1080p/50/60. Brukergrensesnittet er greit - og på norsk, men ikke imponerende.

Wlan-pluggen ble automatisk gjenkjent, men vi endte opp med å måtte sette opp trådløsnettet vårt manuelt. Vi opplevde at spilleren noen ganger hang seg opp, noe som så ut til å ha sammenheng med at trådløsnettet falt ut. Du kan velge å søke etter firmware-oppdateringer fra menyen, men vi hadde problemer med å laste ned og installere oppdateringer da vi var tilkoblet wlan.

I bruk

Syvio 200 er temmelig altetende når det gjelder formater. Den søker opp delte ressurser på nettverket, og spiller dem av i full HD med flotte bilder og lyd som er i sync. Avspillingen er relativt stabil, og feiler ikke engang på spoletestene.

Spilleren egner seg imidlertid best til video. Avspilling av musikk og visning av bilder er triste greier, og blir ødelagt av den trege responsen og det primitive brukergrensesnittet. Du kan også sette inn en SATA-disk. Gjør du det, kan du laste inn programmer som web- og ftp-server, UPnP/DLNA A/V-server og Bittorrent-klient (som strengt tatt er svært dårlig). Fra Media Service Portal får du tilgang til både brukergenererte og kommersielle webtjenester. Du kan for eksempel se på Youtube-videoer og Flickr-bilder. Tjenestene er pakket inn i et tv- og fjernkontrollvennlig format.

Konklusjon

Brukergrensesnittet kunne vært bedre, responsen er treg, og dønn stabilt var det ikke. Likevel er Syvio 200 blant de beste medielinkene på markedet, og funksjonaliteten er på topp. Popcorn Hour A-110 er samme produkt, men du kan spare et par hundrelapper på å velge Syvioen, spesielt om du har bruk for wlan-støtte. Veiledende pris er 2000 kroner uten harddisk, men Komplett har for tiden en kampanje der de selger spilleren til 1495 kroner inklusive moms.

Les om:

Foto/video