TEST: Ti projektorer for kontoret

Trendene i projektormarkedet er i ferd med å endre seg. Vi har testet de ti mest populære projektorne i bedriftsmarkedet, som du også kan ta med hjem.

Publisert Sist oppdatert

I det siste har vi kommet med tips til bedre presentasjoner. Nå følger vi opp med en test av ti projektorer som du kan bruke til å praktisere våre presentasjonstips. Projektorene er myntet på små og mellomstore bedrifter, men du kan godt ta dem med deg hjem også. I hvert fall av og til.

LES OGSÅ: 10 brukertips for PowerPoint 2007

«Videokanoner» kalte vi dem i gamle dager. Svære beist til en kvart million kroner. Bare de aller største bedriftene hadde råd til å installere dem – fortrinnsvis fastmontert. Andre bedrifter kunne til nød leie en videokanon ved spesielle anledninger.

Men det er lenge siden. 10-15 år, kanskje. Nå fyller vi opp små og store møterom, styrerom og konferansesaler, butikkvinduer og konsertscener – ja, til og med våre egne stuer – med projektorer. Selv projektorer av den typen som mange bedrifter henger i taket, er så små og lette at de leveres med bæreveske, i tilfelle man skulle la seg friste til å ta projektoren med seg ut til en kunde – eller hjem for å se en film i helgen.

Og prisene har sunket dramatisk. Hos nettbutikkene har vi funnet flere modeller til under 5 000 kroner – inklusive mva.

I denne testen ønsket vi i utgangspunktet ikke å gå fullt så lavt, selv om vi har funnet en av de innleverte testprojektorene annonsert hos en nettbutikk til 4 995 kroner – 2 380 kroner under den veiledende prisen.

LES OGSÅ: 10 tips for bedre presentasjoner

Nye projektortrender

Trendene i projektormarkedet er i ferd med å endre seg. Tidligere ønsket bedriftene størst mulig fleksibilitet i anvendelsen av projektorene, det vil si færrest mulig projektorer og mest mulig anvendelse av dem – for de var jo dyre. Nå er det i stedet fleksibel anvendelse av rommene som er i fokus, det vil si flest mulig rom med projektor installert – for projektorene er jo så billige.

Tidligere var det bærbare projektorer som lett kunne flyttes fra rom til rom som var i skuddet. Den store lykken var en ultraportabel projektor som man kunne ta med seg på besøk til kunder og forretningsforbindelser.

Men projektorene blir stadig rimeligere. Nå tar bedriftene seg råd til å kjøpe stadig flere av dem, gjerne en til hvert møterom. Mange bedrifter har gjerne ett stort eller halvstort møterom og flere små. De små rommene har dessuten ofte flere funksjoner. For eksempel skal de både tjene som lite møterom og som stillerom for medarbeidere som sitter i åpent landskap. Selv en del slike kombirom blir nå utstyrt med projektor.

De som skal ut på bedrifts- eller kundebesøk, tar seg ikke lenger bryet med å ta med projektor. De forventer at det er projektor i møterommet hos bedriften de skal på besøk til. Resultatet er at små, ultraportable projektorer ikke lenger selger så godt som før. Presentations Data, en av de store aktørene i projektormarkedet i Norge, fremholder overfor PC World at andelen er gått ned fra 45 prosent i 2002 til 16 prosent i dag. Litt større, men rimeligere og mer stillegående projektorer er i skuddet.

Samtidig er det en trend at projektorene skal ut av syne. Man ønsker å få unna kablene og alt rotet som følger med. I tillegg har man erkjent at bordet på møterommet ikke er et praktisk sted å plassere projektoren. Når noen i ubetenksomhet setter et kaffekrus rett foran objektivet, blir PowerPoint-visningen en kaffekrus-silhuett. Når noen sparker borti et bordbein, hopper og spretter bildet på lerretet. Og de som får varmluftstrømmen fra projektorviften midt i fjeset, får svettetokter selv når gode nyheter presenteres.

Nei, la oss få projektorene oppunder taket. Dét er i ferd med å bli praksis i stadig flere bedrifter, selv med projektorer i moderat størrelse.

De ti projektorene vi har testet, er alle i den klassen som er mest populær i bedriftsmarkedet akkurat nå. Størrelse og vekt er et kompromiss som passer både for fastmontering og for å ta med seg projektoren ut – eller hjem. Prisen er forholdsvis moderat, og oppløsning, lysstyrke og støynivå er først og fremst tilpasset behovene til små og mellomstore bedrifter. Men projektorene egner seg også til bruk i private sammenhenger.

Ønsker du deg derimot en fastmontert hjemmekinoprojektor, finner du ikke den ideelle blant dem vi har testet her. Da vil du se etter høyere kontrastnivå, 16:9 som standardformat, HD-Ready-merking, HDCP-støtte, HDMI-inngang og enda lavere støynivå enn våre testprojektorer kan oppvise. Du finner heller ikke den ideelle projektor for de største møterommene og auditoriene i vår test.

Kriteriene

Vi satte opp de tre følgende kriteriene for projektorene som skulle få være med i testen:

XGA-oppløsning, det vil si 1024 x 768 punkters oppløsning.

Vekt maks 3,5 kilo.

Pris maks 15 000 kroner inkludert merverdiavgift.

I tillegg tillot vi bare én projektor av hvert merke.

Bærevesker

Til denne testen ble alle projektorene unntatt én levert med bæreveske. Det opplevde vi som et paradoks når leverandørene hevder at stadig flere projektorer blir montert i taket og aldri flyttet på. Men vi klager ikke – bæreveskene var nyttige for vår gjentatte flytting av projektorene mellom møterom, testlab og fotoatelier.

Vi merket oss for øvrig at mens noen av bærveskene virket solide og romslige, var andre tynne og lette, og så ut til å gi projektoren lite beskyttelse.Den beste bærevesken ble levert til Toshiba X3000 – et eksempel til etterfølgelse. Den var romslig, solid polstret og ga projektoren god beskyttelse – selv om den var i største laget.

Lampens levetid

Projektorlyspærer er dyre, gjerne 3 000-4 000 kroner. Merk at den oppgitte levetiden til lampene ikke innebærer at projektoren plutselig vil gå i svart etter så og så mange tusen timer. Men pærene vil gradvis gi svakere lys, og etter at den oppgitte tiden er gått, er det grunn til å regne med at de gir dårligere lys enn ønskelig, selv om de kanskje fortsatt fungerer.

Lcd eller dlp?

Fire av de ti projektorene i testen er dlp-projektorer, de øvrige lcd-projektorer. Til hovedformålet med disse projektorene – PowerPoint-presentasjoner – konkluderer vi etter denne testen med at dette ikke innebærer noen signifikant forskjell.

Det er noen som mangler

Av forskjellige grunner er det en del projektormodeller som ikke er med i denne testen, selv om de oppfyller kriteriene når det gjelder pris, vekt og oppløsning.

For det første informerte vi leverandørene om at vi bare hadde kapasitet til å teste én modell av hvert merke. Mange av leverandørene har alternative modeller som oppfyller våre utvalgskriterier.

For det andre er det minst et par sentrale merker som mangler. En av leverandørene valgte å stå over på grunn av modellbytte der de nye – og relevante – produktene ikke ville nådd frem til oss innen deadline. En annen kjent leverandør lovte oss en testmodell som aldri dukket opp.

Se første projektor, ASK Proxima C185.

Her kan du lese hvordan testen er gjennomført .