TEST: Toshiba Camileo P30 - Nesten-mini med optisk zoom

TEST: Toshiba Camileo P30 - Nesten-mini med optisk zoom

Toshiba Camileo P30 er et lite og hendig kamera med Full HD, men er litt for stort til å kalles mini.

Vi har etter hvert testet et lite knippe såkalte mini-HD-kameraer her i PC World. Felles for dem er at de er såpass små at de går rett ned i en vanlig bukselomme, og at de på enkelt vis lar deg filme i HD-oppløsning.

Enn så lenge er de fleste kameraene utstyrt med bildebrikker som takler opptil 720P, den minste av de to HD-standardene. Vi har imidlertid tidligere testet Toshiba Camileo S10, som er et lite og stilig kamera med støtte for hele 1080P-oppløsning, altså Full HD. Denne gangen har vi tatt en titt på storebror Camileo P30.

Toshiba Camileo P30 er på mange områder svært likt S10. Designen er relativt lik, og begge kameraene holdes som om de var et pistolgrep. I likhet med S10 har også P30 en skjerm som vippes ut fra selve kameraet. Dette gjør at skjermen kan lages en god del større en på de mer mobiltelefonliknende mini-HD-kameraene vi ellers har testet. Lagring skjer ved hjelp av SD eller SDHC-kort. Vi benyttet oss av et SDHC-kort på 16 gigabyte, noe som ga mulighet for rundt 6 timer med opptak i Full HD.

Optikken sitter på den ene kortsiden, mens betjeningsknappene sitter bak på kameraet. Toshiba Camileo P30 er svært enkelt i bruk. Du har få knapper å forholde deg til, og for det meste er det bare å peke og klikke.

Den største forskjellen fra Camileo S10 er at dette kameraet er utstyrt med skikkelig, optisk zoom opptil 5x. Relativt imponerende, størrelsen tatt i betraktning. Optikken er både større og av høyere kvalitet enn i Camileo S10, noe som vises ved at bildekvaliteten på både foto og video er et par hakk bedre. Dessverre kan Camileo P30 vise til svært lite vidvinkel, noe som gjør at du gjerne må ta et par skritt bakover for å få alt med i bildet.

Knall i dagslys

I dagslys blir opptakene tatt med kameraet svært gode. De er skarpe og med god kontrast. Fargegjengivelsen er også god, om enn på den noe kraftige siden, med litt livligere farger enn i virkeligheten. Du kan om ønskelig også aktivere forskjellige type filtre når du filmer, mye på samme måten som med de fleste tradisjonelle videokameraer.

Dessverre lider Toshiba Camileo P30 av den samme skavanken som lillebror S10. Ved filming i annet enn dagslys eller kraftig lys innendørs blir bildet svært mørkt og kornete. Ofte opplevde vi rett og slett at videoklippene ble lite annet enn sorte med innslag av lysere detaljer. Altså ikke noe man kan bruke til noe fornuftig. Dette gjelder så vel innendørs i lav belysning, som utendørs i skumringen. Her gjør for eksempel Creative Vado HD en langt bedre jobb, selv om både optikk og oppløsning er noe svakere på det kameraet.

Svak programvare

Toshiba har valgt å legge ved samme programvare med Camileo P30 som de gjorde med S10. Også her er programvaren lagt ved på en dvd, fremfor å legge det inne på det innebygde minnet i kameraet. Det gjør det tungvint å redigere eller laste opp film når du borte fra egen pc.

Det er for så vidt ikke noe stort problem at programvaren ikke ligger lagret på selve kameraet, all den tid redigerings- og opplastingsprogrammet som følger med er relativt dårlige greier. Redigeringsmulighetene er kurante, men ønsker du å laste opp ferdig redigert film til for eksempel Youtube, må du ta til takke med lav oppløsning. Her har de fleste andre produsenter valgt en langt smartere, enklere og bedre løsning.

Konklusjon

Svak programvare og dårlige opptak i omgivelser med lite lys til tross, Camileo P30 er ikke noe dårlig kamera. Det er relativt lite og nett, selv om det nok ikke går like enkelt ned i en bukselomme som ekte mini-HD-kameraer.

Kameraets fordel sett opp mot andre kameraer i omtrent samme prisklasse og størrelse, er at det har skikkelig optikk med optisk zoom, og at det lar deg filme med oppløsning på hele 1080P.

Videoklipp filmet i normalt dagslys eller i et godt opplyst rom innendørs blir svært bra. Prisen er heller ikke noe å la seg avskrekke av.

Foto/video