TEST: Toshiba Qosmio G50 - Stor flerbruksbærbar til familien

TEST: Toshiba Qosmio G50 - Stor flerbruksbærbar til familien

Toshibas Qosmio-serie består av maskiner som byr på litt ekstra. Vi har testet G50.

Det første som slo oss da vi pakket Qosmio G50 ut av esken, var at Toshiba har gjort en god jobb pakkingen. Esken ser nemlig ikke skremmende stor ut, men inne i den skjuler det seg en pc med en skjerm på hele 18,4 tommer og en vekt på omtrent 4,5 kilo.

Når man ser på vekten og størrelsen skjønner man fort at dette ikke er en bærbar man reiser mye med – med mindre man er Hulken eller Supermann, eller rett og slett bare liker å ha vondt i ryggen og irritere andre på tog, fly og buss ved å ta en ekstra plass. Qosmio G50 er mer å anse som en erstatning en stasjonær pc, men der du har fleksibiliteten for å velge om du vil sitte med pc-en på hjemmekontoret, stua eller kjøkkenet.

Her får du nemlig en tålelig kraftig pc med en skjerm som er stor nok, og som har høy nok oppløsning, til at du nok fint kan klare deg uten en ekstern skjerm i tilegg. Sammen med et lite knippe andre, smarte løsninger gjør det sitt til at hele familien kan få god nytte av Qosmio G50.

Kjent konfigurasjon

Toshiba har valgt å utstyre Qosmio G50 med maskinvare vi etter hvert har sett i en rekke bærbare, både i avanserte konsumentmodeller, og i litt enklere spillbærbare. Prosessoren er en Intel Core 2 Duo T9550 på 2,66 gigahertz, og fungerer fint også til ganske tunge oppgaver. Denne er kombinert med en Geforce 9600M GT–grafikkprosessor med 512 megabyte dedikert grafikkminne. Kombinasjonen av disse to, sammen med Intels PM45-brikkesettet og 4 gigabyte minne, gjør at maskinen fremstår som en god all-rounder.

Det er flere ting som skiller maskinen fra andre bærbare med omtrent samme grunnkonfigurasjon, først og fremst skjermen på hele 18,4 tommer i 16:9-format. Oppløsningen er på 1 920 x 1 080 piksler, eller FullHD, og skjermen egner seg bra til blant annet film. Høy oppløsning gir også bedre brukervennlighet og effektivitet i mange applikasjoner. Skjermen fremstår som lyssterk og god, med fin fargegjengivelse. Skjermoverflaten er blank.

I tillegg til den store skjermen, er Qosmio G50 blant annet utstyrt med to relativt voksne harddisker – 400 gigabyte hver. Det gir meget god lagringskapasitet.

Imponerende lyd

At dette er en maskin som skal kunne erstatte det stasjonære droget hjemme merkes også på andre områder, som for eksempel lyden. Toshiba har utstyrt G50 med Harman/Kardon-høyttalere. Lyden er kraftig og klar, og blant det beste vi noen gang har hørt fra en bærbar. Toshiba skal også ha skryt for å ha valgt et analogt hjul for å justere lyden. God lyd i kombinasjon med skjerm i FullHD, gjør Qosmio G50 til en fin pc å se film på. Synes du skjermen blir for liten kan du koble pc-en til en tv via hdmi og styre den ved hjelp av den medfølgende fjernkontrollen. Bemerk at maskinen ikke har Blu-ray-spiller, noe man ellers ser på en del lignende modeller i dette prissegmentet.

Takket være grafikkbrikken og en relativt rask prosessor er maskinen like godt egnet til å se DVD, som til å se på HD-film. Førstnevnte drar også nytte av Toishibas Quad Core HD-prosessor, en hjelpeprosessor basert på Toshiba og Sonys Cell-prosessor, som blant annet sitter i PlayStation 3. I Qosmio i en noe forenklet utgave. Ved hjelp av denne prosessoren skalerer G50 lett opp DVD til HD-oppløsning, uten å belaste resten av systemet i nevneverdig grad. Hvordan denne løsningen påvirker batterilevetiden har vi ikke undersøkt.

Les videre på de neste sidene.

Foto/video