TEST: Wimp og Squeezebox - Smart kombinasjon

TEST: Wimp og Squeezebox - Smart kombinasjon

Wimp på Squeezebox gjør cd-samlingen overflødig.

Med Logitechs Squeezebox-spillere er det mulig å spille av musikk trådløst i hjemmet. Squeezebox-enhetene kan streame musikk fra ditt eget nettverk eller internett - de kan kobles til en rekke ulike nettjenester, som Facebook, Last.fm og diverse nettradioer.

Nylig inngikk den norske streamingtjenesten Wimp et samarbeid med Logitech om å levere sin tjeneste gjennom Squeezebox.

Vi har testet Wimp på en Squeezebox Touch, og vi digger det. Er dette absolutt siste spiker i kista for den gode, gammeldagse cd-en?

Streaming uten pc-en

Det geniale med Wimp på Squeezebox er at du kan spille av musikk uten at pc-en står på i bakgrunnen. Det eneste du trenger er tilgang til et trådløst eller kablet nettverk/internett. I tillegg slipper du å kjøpe og laste ned musikken selv - med et Wimp-abonnement har du tilgang på et enormt musikkbibliotek som består av flere millioner låter.

Både oppsett av Squeezebox-enheten og Wimp-tjenesten er gjort på en fei. Du finner Wimp under fanen Mine tjenester i Squeezebox-menyen (Dette forutsetter da at du har installert tjenesten fra Tjenesteliste > Music On-Demand.).

Tungvint å søke

Wimp-grensesnittet er ganske intuitivt, og du kan enkelt bla deg gjennom Wimps redaksjonelle anbefalinger og dine egne favoritter. Spillelistene dine er tilgjengelig, men du kan ikke redigere listene eller opprette nye. Dette er forsåvidt like greit å gjøre på datamaskinen. Ved avspilling av musikk får du opp albumcover, men vi opplevde noen ganger at coverne ble hengende igjen på nye låter.

Du kan også søke etter musikk i Wimp, men det er litt tungvint å skrive i Squeezebox-grensesnittet. I tillegg er det en noe omstendelig prosess å navigere seg for eksempel inn på et album via en artist og deretter tilbake til dine egne spillelister. Det aller lureste er å bruke favoritter og spillelister i den grad det er mulig.

Vår testenhet, en Squeezebox Touch, er en spiller som skal kobles opp mot husets hovedanlegg. Den styres via en berøringsskjerm, men du kan også bruke den medfølgende fjernkontrollen. Spilleren har to digitale og en analog lydutgang, samt både trådløst internett og Ethernet. Den har også en usb-inngang og innebygd sd-kortleser. Vi har kun testet Touch-spilleren med Wimp opp mot et trådløst nettverk, men det fungerte helt ypperlig. Spilleren er relativt rask i bruk, men det lagger litt når du for eksempel skal bla raskt fra et sted til et annet eller spole i sanger i Wimp-tjenesten. Lydkvaliteten er det ingenting å si på - musikken streames i 256 kbps AAC.

Har du flere Squeezebox-enheter vil du kunne spille Wimp-musikken synkronisert i flere rom samtidig. Det fungerer ikke å spille forskjellig musikk fra Wimp på flere enheter samtidig, da Wimp har en begrensning på én lydstrøm per konto.

Bruk iPhone som fjernkontroll

Squeezebox Touch-enheten kommer som nevnt med fjernkontroll, men har du en iPhone, iPod touch eller iPad anbefaler vi å bruke en fjernkontroll-app som for eksempel iPeng eller Squeemote. Det finnes også lignende løsninger for Android-mobiler. Ekstra kjekt når du bruker den medfølgende fjernkontrollen er at teksten på skjermen blir større, dermed ser du faktisk hva det står på skjermen fra sofakroken.

Vi har kun prøvd Wimp på Squeezebox Touch, men tjenesten skal også fungere på Squeezebox Radio. Ifølge Logitech fungerer den i tillegg på eldre Squeezebox-varianter, men dette krever at du har en datamaskin eller NAS-disk med Squeezebox Server-programmet kjørende i bakgrunnen.

Fremtiden?

Musikkstreaming har kommet for å bli, og det svært gledelig at det kommer løsninger for å bruke tjenester som Wimp og Spotify utover bare pc-en og mobiltelefonen. Kombinasjonen Wimp og Squeezebox fungerer ypperlig, og med en Squeezebox-spiller har du i tillegg flere andre muligheter til å høre på musikk utover Wimp. Det eneste som mangler nå er offisiell Spotify-støtte,

PS: Alle som kjøper Squeezebox får med et gratis 2 måneders abbonement på Wimp. Ellers koster tjenesten 99 kroner i måneden. Logitechs Squeezebox-spillere koster fra 1700 til 2800 kroner. Squeezebox Touch koster 2799 kroner.

Les om:

Foto/video