Ti tips for bedre påskebilder

Ti tips for bedre påskebilder

I påska dras kameraet gjerne frem. Vi gir deg tipsene som hjelper deg til å ta bedre bilder.

Påska er en tid man gjerne tilbringer sammen med familien, og da gjerne på fjellet. Her er tipsene for hvordan du kan sikre de beste fotominnene fra ferien.

LES OGSÅ: Gjør bildene bedre

- Gå nærmere.

Når du skal ta bilder, og spesielt portrettbilder, er det en fordel å komme nærmere innpå motivet. Ikke vær redd for å ta et par skritt frem. Slik unngår du forstyrrende elementer, og får fokus på personen i bildet. Et alternativ for å slippe støy i bildet kan være å bruke zoomen kombinert med vidåpen blender, da vil den reduserte dybdeskarpheten gjøre at personen i bildet kommer i fokus.

- Bruk blitsen.

Ikke vær redd for å bruke blitsen. Mange tror at blits kun er til innendørs og kveldsbruk, det er helt feil. Blitsen kan med fordel brukes i svært mange situasjoner, både ute og inne. Bruk av blits utendørs kan bidra til å gi bedre detaljer i motivet.

Når du tar bilder innendørs hender det ofte at personene i bildet får røde øyne. Det kan du unngå ved å skru på mer lys i rommet. Ellers har de fleste nye kameraer program mot røde øyne som med fordel kan brukes.

- Vær naturlig.

Du trenger ikke alltid å smile. I mange situasjoner passer det med et lite smil, men ofte er et påklistret smil ødeleggende for bildet. Prøv heller å være naturlig, da representerer bildene et mer ekte minne.

- Unngå ovenfra og ned.

Prøv å komme deg ned på samme høydenivå som motivet du skal ta bilde av. De aller fleste fotoalbum er fulle av bilder hvor stående fotografen har tatt bilder av sittende mennesker. Det blir sjelden særlig vellykket. Sett deg heller ned på huk og få kameraet i høyde med det du vil ta bilde av, da blir bildene bedre og mer personlige. Det samme kan sies motsatt vei, detaljbilder av innsiden av folks neser gjør seg sjelden godt i albumet.

- Sola skjemmer.

Når du tar bilder på påskefjellet er det gjerne mye lys, både fra sola og fra snøen som reflekterer den. I slike situasjoner er det ofte lett for at personene i bildet drukner i alt lyset, ved å bruke blits kan du rette opp i dette. Bare husk at blitsen ikke virker på lang avstand, gjerne ikke mer enn et par meter. Selv om en kanskje ikke skulle tro det, fungerer det gjerne bedre å ta bilder når det er lettere overskyet, eller utpå ettermiddagen. Da er sola svakere og skyggene vil ikke bli så skarpe.

- Bilder med fart.

Skal du ta bilde av poden som står på ski eller snøbrett gjør det seg godt å komme tett innpå. Dette gjelder spesielt hvis du skal ta bilde av noen som hopper eller gjør andre stunts. Bruk gjerne vindvinkel for å få med mest mulig av det som skjer i bildet.

Et annet alternativ er å stå på litt avstand og bruke kameraets zoom for å komme nærmere på motivet. Hvis du skal ta bilde av noen som er i fart i bakken kan det være tøft å bruke lang lukkertid for å få bevegelse i bildet. Bare husk å følge motivet med kameraet, hvis ikke blir bakgrunnen skarp, mens personen du vil ta bilde av ender opp som en grøtete fartsstripe.

- Beskytt kameraet mot kulda.

Om du er på fjellet og fryser, har ikke kameraet det mye bedre. Både mekanikken i kameraet, batteriene og minnekortet fungerer dårligere i kaldt vær. Bruker du kameraet utendørs i kuldegrader burde du være forsiktig når du tar det med inn igjen. Putt det gjerne i en kameraveske eller ryggsekk før du går inn. Der kan det godt ligge en stund før du tar det ut. På den måten blir det varmet opp sakte, og du unngår kondens og andre uhumskheter i optikken.

- Få med påskefargene.

Om du er på fjellet eller i byen har ikke så mye å si, påsken er en fargeeksplosjon. Våren har kommet i gang med alle fargene det bringer med seg, og påskepynten er fargerik og flott. Få med alle fargene i bildene dine. Ta bilder av barna som maler påskeegg, eller ta bilder av spaserturen i vårværet. Friske farger gjør seg godt etter en flat og trist vinter.

- Ta masse bilder.

Det blir ofte slik at de fleste bildene man tar er oppstilte og gjerne litt kjedelige. Ta derfor flere bilder, i alskens situasjoner. Slike bilder blir gjerne mer interessante enn oppstilte bilder hvor alle står med et bredt glis. Digitalkameraer har nærmest ubegrenset med plass, og blir det fullt er det bare å tømme minnekortet og starte på nytt. Ikke vær redd for å bruke den muligheten.

- Eksperimenter.

Foto skal være gøy. Ikke vær redd for å prøve nye ting når du tar bilder, husk at med digitalkamera har du ubegrenset med plass. Prøv forskjellige vinkler og kamerainnstillinger. Ved å prøve og feile lærer du mye nytt, og kanskje får du noen flotte bilder på kjøpet.

LES OGSÅ: Portabel bildebank

Les om:

Foto/video