Tips til bedre fotobøker

Tips til bedre fotobøker

Her er noen av erfaringene vi høstet mens vi testet fotoboktilbudene:

1) Ha noen ekstra bilder tilgjengelig.

Dette høres selvinnlysende ut, men du støtter fort på layoutmessige problemer hvis du har for få bilder i forhold til sidetallet du har bestemt deg for. Stemningsrapporten eller historiefortellingen i fotoboken kan bli enda bedre hvis du har frihet til å prøve deg frem med flere layout-løsninger, og da er det viktig å ha en del «støttebilder» tilgjengelig.

LES OGSÅ: TEST: Slik lager du fotobok på 1-2-3

2) Øvelse gjør mester.

Du har sikkert store forventninger til den første fotoboken du lager, men vær forberedt på å bli litt skuffet. Når du står med den ferdige boken i hånden, ser du at du gjerne kunne ha valgt noen andre løsninger som ikke var så innlysende da du jobbet med layouten i et lite programvindu på pc-skjermen. Følg også med på hvordan bildebehandlingen din på pc-en innvirker på bildene i boken. Fargene som du forsterket litt for at de skulle se bedre ut på pc-skjermen, ble kanskje altfor sterke i boken. Det kan være en ide å lære mer om skjermkalibrering. Det kan du lese mer om her .

3) Ikke glem teksten.

Selv om du er lidenskapelig opptatt av foto, må du ikke glemme teksten. Det er både morsomt og interessant for betrakteren å kunne stoppe opp innimellom for å lese små tekstavsnitt. For eksempel kan tekst gjøre det lettere å forstå hva slags sammenheng bildene ble tatt i.

4) Vær mer selvkritisk til deg selv som fotograf.

Det er ikke så lett å være like kritisk til sine egne bilder som til andres, men husk at det er nettopp den posisjonen betrakteren har: vedkommende vil være kritisk til dine bilder. For deg som har tatt bildene, kan det være vanskelig å utelate bilder, men altfor mange nesten-like bilder av samme hendelse eller miljø kan gjøre fotoboken kjedelig.

5) Å lage en god fotobok er tidkrevende.

Du kan hive noen bilder sammen og produsere en fotobok på kort tid, et kvarter, kanskje. Men vi anbefaler at du tar deg god tid. Sett gjerne av et par-tre timer, minst. Og la gjerne en venn eller et familiemedlem lese korrektur på tekstene dine. Ingenting synes så godt som en heftig trykkfeil.

Foto/video