TIPS: Trådløst til løpeturen

TIPS: Trådløst til løpeturen

Med disse hodesettene fra Jabra og Creative kan du både lytte til musikk og snakke i telefonen når du trener.

Alle som har forsøkt å løpe med vanlige ørepropper, vet at dette ofte er langt fra ideelt.

Mange opplever at ørepropper av den typen som plasseres løst i øret, lett faller ut under trening, og bruker du «in-ear»-ørepropper som dyttes inn i øret, vil rykk og napp i kabelen når du løper ofte føre til uønsket støy eller ubehag. Løsningen er å bruke hodesett med en bøyle som festes over øret, slik at hodesettet sitter godt på plass når du løper.

Vi har tatt en kikk på to ulike trådløse hodesett beregnet på trening. Begge fungerer også som trådløse håndfriløsninger, det vil si at du enkelt kan ta imot samtaler – forutsatt at du ikke er for andpusten, selvfølgelig.

Jabra Sport Bluetooth

Jabra Sport-hodesettene finnes i to versjoner, en med kabel og en uten. Den med kabel har knapper for volumkontroll og for å ta imot samtaler plassert på ledningen, mens den trådløse Bluetooth-modellen har knappene plassert på selve ørebøylen.

Jabra Sport er av den typen som plasseres løst i øret, men det følger med gummiøreputer i ulike størrelser, slik at du antagelig finner noe som passer deg. Ørebøylene gjør at de ikke faller av. Undertegnede har imidlertid likevel problem med at slike ørepropper ikke sitter godt nok inne i øret til at lydkvaliteten blir helt optimal (gjelder spesielt bass). Men dette varierer veldig mye fra person til person, og når proppene sitter skikkelig på plass, er lyden god. Takket være god utforming på ørebøylene er Jabra Sport ganske behagelig å ha på seg.

Hodesettet er IP54-sertifisert, det vil si at det skal tåle vannsprut og støv. I tillegg til at du kan bruke hodesettet til avspilling av musikk fra mobiltelefonen, er det også en innebygget FM-radio som du aktiverer med en liten knapp på baksiden av ørebøylen. Det betyr at du faktisk kan bruke hodesettet helt uten mobiltelefon, hvis du bare vil høre på radio. Batterilevetiden er oppgitt til 4,5 timer tale, 3 timer musikk og 4 dager standby.

Når du får en innkommende samtale, bruker du den samme knappen som for å starte/stoppe musikken. Denne er plassert på siden av den høyre øreproppen, lett tilgjengelig.

Laster du ned Endomondos treningsapp til mobilen, vil du få tilgang til enkelte funksjoner som er spesialtilpasset Jabra Sport-hodesettet. Du kan blant annet få oppdatert informasjon om hastighet, strekning og rundetider ved å trykke en knapp på hodesettet.

Både den kablede og trådløse versjonen finnes i versjoner spesialtilpasset iPhone, mens ikke-Apple-versjonen fungerer på alle mobiltelefoner med Bluetooth og støtte for A2DP-protokollen. Den trådløse versjonen av Jabra Sport koster cirka 850-950 kroner, mens kabelversjonen koster rundt 450 kroner.

Creative WP-250

Også dette er et trådløst Bluetooth-hodesett spesielt beregnet på trening, men i motsetning til Jabra-hodesettene er det ikke vanntett. Hodesettet er utstyrt med en nakkebøyle, slik at det henger trygt på plass hvis pluggene skulle ramle ut av ørene når du løper.

Den litt stive nakkebøylen er laget slik at den skal ligge bak og rundt ørene, og på den måten ha samme funksjon som ørebøylen på Jabra-hodesettet. Nakkebøylen kan bøyes til og formes så den sitter bedre på plass. Hodesettet er av «in-ear»-typen, og det gir bedre lyd og stenger støy fra omgivelsene ute.

Creative WP-250 har en innebygget, skjult mikrofon som gjør at du kan snakke i telefonen uten at du behøver å irritere deg over en mikrofonarm som er i veien. En stor, rund knapp på høyre ørepropp brukes til å ta telefonen (eller legge på), og det er også knapper for å gå til forrige eller neste låt og for å justere lydvolumet. Batterilevetiden er oppgitt til 7,5 timer musikk og 8,5 timer tale.

Hodesettet fra Creative er en rimelig løsning med ganske god lydkvalitet i forhold til prisen. Men vi synes ikke det var spesielt behagelig å ha på seg over tid; når det gjelder komfort mener vi Jabra ligger langt foran. WP-250 koster rundt 450 kroner.

Foto/video