TouchWall-konkurrent på steroider

TouchWall-konkurrent på steroider

Finsk selskap går i strupen på Microsoft med modulær multitouch-vegg.

I mai i år demonstrerte Bill Gates Microsoft sin TouchWall under Microsoft CEO Summit. Men allerede før Microsoft har fått lansert noe produkt basert på teknologien kommer finske MultiTouch med en sterk konkurrent: MultiTouch Cell.

Som navnet indikerer består Cell av celler, eller moduler, som kan settes sammen, ifølge MultiTouch til så store flater du vil. Det er bare fantasien og budsjettet ditt som setter grensen hevder de i introduksjonsvideoen, som du kan se under.

For de fleste vil det nok være budsjettet som setter grensene, for dette er ikke billig. Men la oss først se nærmere på hva MultiTouch Cell faktisk er.

Microsofts TouchWall bruker en projektor for å vise bildet og tre infrarøde lasere og et kamera for å merke berøring på overflaten. MultiTouch tilbyr også et projektor-basert system, men de er først og fremst opptatt av sine lcd-baserte moduler. Fordelen med lcd framfor projektor er, ifølge dem, høyere oppløsning, mindre arbeid med vedlikehold, stabil kalibrering, og mye lengre levetid.

Der projektorbaserte multitouch skjermer vil holde i 3 000 timer vil de lcd-baserte holde i 50 000 timer, ifølge selskapet.

Modulært

I tillegg til å være lcd-basert er MultiTouch Cell altså modulært. Du kjøper en boks med en HD-skjerm på 46 eller 32 tommer. Denne kobler du så til en hvilken som helst datamaskin, med Windows, Mac OS eller Linux, via standard HDMI- og USB- eller FireWire-kabler. Du kan til og med bruke en laptop. Alt du skal trenge å gjøre etter det er en rask kalibrering av skjermen, resten tar selve modulen og programvaren seg av.

Om du vil ha en større skjerm er det bare å kjøpe en ekstra modul som du setter oppå eller ved siden av den første, og de to linkes sammen. En til tre skjermer kan kjøres fra én maskin med ett skjermkort, 4-6 skjermer krever flere skjermkort, men fremdeles bare én maskin, og etter det er det bare å koble til flere maskiner og gjøre skjermen så stor du måtte ønske. Eller du kan legge modulene flate og bruke dem som et alternativ til et annet multi touch-produkt fra Microsoft, Surface.

Så var det budsjettet. Og her kommer Cell virkelig til kort i forhold til TouchWall. Microsoft hevder ihvertfall at teknologien bak TouchWall bare skal koste noen få hundre dollar, men for en Cell må du legge til en null eller to. Toppklassen, dvs. en 46-tommers pluss en fullt konfigurert Linux-PC vil koste rundt 16 000 dollar, mens en 32-tommers modul vil gå for 8 300 dollar.

Uten PCen vil de samme modulene koste deg hhv. 14 700 og 7 200 dollar. Så disse skjermene vil nok ikke begynne å erstatte vanlige presentasjonsløsninger helt ennå, selv om vi nok ikke er de eneste som gjerne skulle fått kloa i en så snart som mulig.

Foto/video