Trenger du Photoshops nye ristereduksjon?

Trenger du Photoshops nye ristereduksjon?

Adobe CS-familien er død. Adobe CC-familien har overtatt.

I dag, tirsdag 18. juni, er den nye generasjonen av Adobes kreative verktøy klar til bruk i Adobe Creative Cloud.

PC World Norge har testet Photoshop CC, som for mange er det mest sentrale programmet i Creative Cloud-familien.

Adobes omlegging fra Creative Suite-konseptet til abonnementstjenesten Creative Cloud ble kunngjort tidlig i mai, og nå er den nye generasjonen av Creative Cloud-programmer tilgjengelig for nedlasting.

Adobe i skyen

Forutsetningen er at man har tegnet abonnement gjennom Adobe skytjeneste, Creative Cloud. Selve skytjenesten har vært i drift i over ett år, fra april i fjor, og har nå rundet en halv million betalende medlemmer globalt.

Mer enn 2,5 millioner personer har tatt ut gratis prøvemedlemskap, ifølge Adobe.

Adobes Creative Cloud-løsning er omstridt, men det er lite trolig at Adobe kommer til å gå tilbake til ordinær lisensbetaling på Creative Cloud-programmene, som blant annet omfatter Photoshop, InDesign, Illustrator, Premiere Pro og Dreamweaver.

Adobe Creative Cloud omfatter mer enn 30 programmer for å produsere og publisere innhold for trykk, web, mobilapplikasjoner, video og foto.

Kunder som vil ha tilgang til alle programmene i Creative Cloud-familien, må betale 487,50 kroner inklusive mva. per måned i abonnement. Ønsket man de samme programmene under den gamle lisensmodellen, måtte man kjøpe den såkalte Master Collection, som kostet opp mot 30 000 kroner inklusive mva.

Man kan også tegne abonnement på enkeltprogrammene. Trenger man for eksempel bare Photoshop CC, er prisen 200 kroner per måned.

Blant fordelene Adobe trekker fram, er at Creative Cloud-programmene vil bli videreutviklet og oppdatert kontinuerlig. Kundene skal slippe å vente på årlige oppgraderinger.

I tillegg får man lagringsplass i skyen, verktøy for samarbeid og tilgang til et stort skrifttypebibliotek.

Flere misforståelser

En av misforståelsene rundt Creative Cloud-konseptet er at man må være kontinuerlig tilkoblet internett og at programmene kjøres via nettet.

Mange av Adobes applikasjoner er utpreget tunge programmer, og selv om de nå må lastes ned fra internett, dreier det seg bare om en éngangsinstallasjon – samt mindre oppdateringer med jevne mellomrom.

Programmene kjøres derimot lokalt, og man trenger ikke være tilkoblet internett når man bruker programmene. Det eneste kravet er at maskinen man jobber på, er oppkoblet mot internett én gang i måneden for å få sjekket at man kjører programmene fra et aktivt abonnement.

Ristereduksjon

PC World har testet nye Photoshop CC og kommer tilbake til andre Creative Cloud-programmer senere.

Den nye funksjonen som vi først kastet oss over, var Shake Reduction på engelsk eller Ristereduksjon på norsk – dette er den nye Photoshop-funksjonen som Adobe elsker å fremheve. Filtereffekten analyserer bildet og detekterer skader på grunn av kamerarystelser, noe som særlig oppstår når du tar bilder i dårlig lys.

En av de andre nye funksjonene som Adobe er stolt av, er Smart skarphet – Smart Sharpen. Filteret med dette navnet har vært der før, men er nå kraftig forbedret.

Adobe har dessuten lagt inn Camera Raw som et filtervalg. Når som helst i bearbeidingen av hvilket som helst slags bildeformat – JPEG, TIFF, PNG og så videre – kan du aktivere Camera Raw-filteret og gjøre endringer der. Poenget er at enkelte endringer og redigeringer går kjappere og enklere i Camera Raw enn i selve Photoshop.

Vi har naturligvis også testet de fleste av de øvrige nyhetene i Photoshop CC.

«Nye» PC World

Konklusjonene våre finner du i «nye» PC World Norge, som kommer ut fredag 21. juni som en del av avisen Computerworld.

Som Adobe satser også vi på abonnement. PC World Norge forutsetter heretter at leserne tegner abonnement. Bladet er ikke lenger å få kjøpt i løssalg. Tegner man abonnement på PC World, får man hver fjerde utgave av Computerworld, der PC World utgjør en vesentlig del av avisen. Man får også andre goder som fri inngang til seminarer, tilgang til den nye digitale utgaven av PC World og avslag på abonnement og bøker fra www.bookworld.no . Computerworld-abonnenter får avisen hver uke - og får fra nå av altså også med PC World Norge i avisformat hver fjerde uke.

Les om:

Foto/video