Ultrakompakt langzoom fra Olympus

Ultrakompakt langzoom fra Olympus

Ekstremt kompakt ultrazoom takket være medisinsk forskning.

Kameraprodusenten Olympus er også en sentral aktør i utvikling og produksjon av miniatyrisert optikk som brukes i kirurgi og medisinsk forskning. Selskapet hevder nå at det er disse erfaringene som ligge bak lanseringen av nye ultrakompakte digitalkameraer med svært stort zoomomfang.

19,3 millimeter

Olympus lanserer i disse dager to nye kompaktkameraer som har en tykkelse på bare 19,3 millimeter, men som likevel har plass til objektiver med hele 12,5x optisk zoom.

LES OGSÅ:

TEST: Olympus E-5 - det nye Olympus-flaggskipet

Olympus VR-320 og VR-330 har objektiv med brennvidde tilsvarende 24-300 mm omregnet til tradisjonelt 35-mm filmbasert kamera. Det er imponerende at optikk med så stort brennviddeomfang kan slås sammen og få plass i et kamerahus på bare vel 19 mm tykkelse når objektivet ikke er i bruk.

VR-320 og VR-330 supplerer VR-310, som ble lansert i januar og som kunne skilte med 10x optisk zoom. De to nye kameraene ligger i prissjiktet mellom 1400 og 1700 kroner inklusive mva.

3D-bilder

Kameraene kan foruten ordinære fotografier også brukes til å ta 3D-bilder og til å filme HD-video i 720p-kvalitet.

3D-fotograferingen går ut på at man tar flere bilder etter hverandre mens man panorerer kameraet, det vil si beveger det sakte sideveis. Dermed gjenskapes vinkelforskjellen mellom vårt venstre og høyre øye. To av bildene som tas i denne modusen kombineres og settes automatisk sammen til et 3D-bilde i kameraet. 3D-bildene kan deretter vises på en 3D-tv eller en 3D-pc-skjerm.

LES OGSÅ:

Panasonic med GPS og 3D

Oppløsningen til kameraene er på 14 megapiksler netto, og lysømfintligheten går fra ISO 100 til ISO 1600.

Kameraene har såkalt dobbel bildestabilisator. Det vil si at den mekaniske stabilisatoren suppleres av automatisk omstilling til høyere ISO-verdi når kameraet registrerer risiko for bevegelsesuskarphet.

Lcd-skjermen er på tre tommer med oppløsning på 430 000 punkter. Kameraene kommer med en rekke kunstfiltre, som er blitt et kjennetegn for Olympus-kameraer de siste årene.

LES OGSÅ:

TEST: Olympus PEN E-P2 utfordrer de store

VR-330 har forøvrig HDMI-kontakt for direkte tilkobling til HD-tv.

Mer informasjon hos Olympus Norge .

Foto/video