Ultrakompakt proffvideo

Ultrakompakt proffvideo

Canon satser på stadig mer kompakte videokameraer for proffmarkedet.

Canon lanserer nå XA10, som markedsføres som et ultrakompakt videokamera for proffmarkedet.

Begrepet «ultrakompakt» er neppe helt entydig. Profesjonelle videofolk kan nok oppfatte dette kameraet som ultrakompakt ut fra deres sammenlignings-grunnlag, men med en vekt på rundt 775 gram er XA10 fortsatt ganske tungt sammenlignet med de nyeste forbrukervideokameraene. Det er likevel særdeles lett og lite til å være proff-kamera.

LES OGSÅ:

HD-video på mobilen

Tidligere har noen av kommentarene til stadig mindre og lettere videokameraer i proffmarkedet vært at gode og store betjeningsknapper og -hjul er viktigere for proffene enn lavest mulig vekt og størrelse på kameraet. Det gjenstår å se hva slags mottakelse XA10 år – trolig finnes det en del profesjonelle og semiprofesjonelle videofolk som gjerne kan tenke seg lettere kamerautrustning enn det man finner på markedet i dag.

10x optisk zoom

Canon XA10 kan skilte med 10x optisk zoom, vidvinkel tilsvarende 30,4 mm brennvidde og lysstyrke på f/1,8.

Blenderen med åtte lameller gir tilnærmet sirkulær blenderåpning og en attraktiv bakgrunnsuskarphet, ifølge Canon. Blant tilbehøret finnes blant annet vidvinkeladapter.

LES OGSÅ:

Mer HD-video fra Panasonic

Bildesensoren er en 1/3" CMOS Pro-sensor på 2,07 megapiksler som tar opp video i full HD-oppløsning med 1920 x 1080 piksler. Hver av pikslene er cirka 2,6 ganger større enn vanlige CMOS-piksler som brukes i kompakte forbruker-videokameraer. Ifølge Canon gir dette bedre lyssamlende egenskaper og kraftig forbedret ytelse ved filming i dårlig lys.

Kameraet tar opp AVCHD-video med opptil 24 megabit per sekund (Mbps), som er det høyeste tilgjengelige alternativet for AVCHD-standarden.

Manuelle valgmuligheter

Kameraet er proppfullt av manuelle innstillingsmuligheter, slik proffene krever, og har avanserte lydkontroller som gjør det mulig å ta opp lyd i kringkastingskvalitet, ifølge Canon.

XA10 har 64 gigabyte internminne og to kortspor som støtter den nye sdxc-minnekortstandarden – i teorien kan man lagre opptil to terabyte på ett sdxc-kort.

LES OGSÅ:

Video og foto smelter sammen

Lcd-skjermen er på 3,5 tommer med oppløsning på 922 000 piksler. I tillegg kommer en elektronisk søker på 0,24 tommer med oppløsning på 260 000 punkter.

Håndtaket har integrert zoombryter og start/stopp-knapp som gir forbedret ergonomi og større fleksibilitet under opptak – spesielt ved filming fra lave vinkler. Håndtaket kan også tas av for å gjøre videokameraet mer kompakt i opptakssitasjoner der plassen er begrenset.

Kameraet har salgsstart i april og en anbefalt utsalgspris på 20 000 kroner inklusive mva.

Les om:

Foto/video