Ultrazoom med skikkelig vidvinkel

Ultrazoom med skikkelig vidvinkel

Med 20x zoom, bra vidvinkel og raske serieopptak prøver Olympus å innfri alle krav til et kamera.

Olympus kommer i april med SP-570 UZ, et kompakt superzoom-kamera med heftige spesifikasjoner. Kameraet har 20x optisk zoom, skikkelig vidvinkel, to bildestabilisatorer og kan ta 13 bilder i sekundet.

Oppløsningen er på 10 megapiksler.

Med andre ord høres dette ut til å være et digitalkamera som vil oppfylle mange ønsker samtidig. Tradisjonelt har for eksempel høy optisk zoomfaktor vært ensbetydende med dårlig uttelling i vidvinkelområdet. Det nye Olympus-kameraet kan skryte av vidvinkel helt ned på 26 mm brennvidde, omregnet til 35-mm filmformatkamera.

26-520 mm

Det optiske brennviddeomfanget på det nye Olympus-kameraet dekker et område fra tilsvarende 26 mm vidvinkel til hele 520 mm tele, med andre ord et zoomomfang på 20x. Kamera har dessuten digital zoom på inntil 5x, noe som gjør at man kan få en maks teleeffekt på hele 2600 mm. Mange av oss skyr imidlertid digital zoom som pesten, fordi bildekvaliteten med digital zoom pleier å være ganske dårlig.

Prisen man må betale for å få stort optisk zoomomfang med så små linser som dem man finner i objektivet på SP-570 UZ, er vanligvis noe redusert bildekvalitet sammenlignet med tradisjonelle 3x-zoomobjektiver. Dette har vi sett på tidligere utgaver i dette segmentet fra Olympus og også på tilsvarende kameraer fra andre produsenter.

Olympus fremholder imidlertid at selskapet i senere tid har gjort betydelige fremskritt i sin optikk-teknologi. De har utviklet et nytt linseelement kalt DSA (Dual Super Aspherical lens), som mer effektivt enn tidligere skal kunne kombinere ekstremt høy lysbrytning med evnen til å kompensere for linseavvik (aberrasjoner). Tidligere trengte man flere linseelementer for å oppnå samme virkning som med bare ett enkelt DSA-linseelement i objektivet, ifølge Olympus.

Det andre er EDA (Extra-low Dispersion Aspherical lens. Når lyset brytes gjennom en linse, deles det opp i alle regnbuens farger. Fargene har ikke samme bølgelengde og vil derfor ikke bli skarpe på samme plan. For å få til det, bruker man såkalt ED-glass. Før har det vært umulig å kombinere et ED-glass med en asfærisk overflate, fordi overflaten er så sårbar og lett går i stykker under fremstillingsprosessen. Nå har Olympus utviklet en ekstremt presis nedkjølingskontroll i sin optikkproduksjon som motvirker at linseoverflaten knekker på grunn av termisk sjokk etter fremsstillingen.

Det tredje nye linseelementet er SHR (Super High R efractive index lens), et særdeles tynt element med ekstra høy brytning.

Hele produktlinjen

Alle disse nye linseelementene er å finne i hele den nye produktlinjen som Olympus nå lanserer. Teknologien gjør det mulig å fremstille tynnere kamerahus med kraftig zoom, samtidig som det kreves færre linseelementer i objektivet for å oppnå høy kvalitet, sterk kontrast, mer skarphet og færre linseavvik, ifølge Olympus.

Kommende tester vil vise om Olympus har sine ord i behold.

llustrasjonen demonstrerer det store zoomomfanget til Olympus SP-570 UZ.

Olympus SP-570 UZ har forøvrig en makrofunksjon som gjør det mulig å fotografere ned til bare en centimeter fra motivet.

Kameraet er utstyrt med en 2,7-tommers lcd-skjerm, har blitssko og trådløs blitskontroll. Blant annet kan man benytte de nye blitsene FL-50R og FL-36R, som opprinnelig er utviklet for speilreflekskameraet Olympus E-3.

13 bilder i sekundet

Serieopptak kan gjøres med opptil 13 bilder i sekundet. Da må man vel å merke sette ned oppløsningen til tre megapiksler.

Ifølge Olympus har det nye kameraet dobbelt bildestabilisering, som kombinerer ccd-basert stabilisering og automatisk justering av lysfølsomheten

Ellers har kameraet alle slags funksjoner som finnes i moderne digitalkameraer, som ansiktsgjenkjenning, skyggejustering i bilder med høy kontrast, 22 forhåndsprogrammerte sceneinnstillinger, mulighet for filmopptak med lyd og meny på hele 38 språk.

Olympus SP-570 UZ vil få en veiledende pris på 4 590 kroner inklusive mva.

Foto/video