Umoden video med Canon EOS 5D

Umoden video med Canon EOS 5D

PRØVEKJØRT: Vi har tatt våre første videoopptak med speilreflekskamera.

Nikon og Canon – i denne rekkefølgen – var først på markedet med digitale speilreflekskameraer som også kan ta opp video.

Nikon viste frem den nye muligheten i slutten av august da firmaet lanserte Nikon D90, et entusiastkamera i 8 000-kronersklassen med oppløsning på 12,3 megapiksler.

Canon med fullformat

Canon var på banen tre uker senere med Canon EOS 5D Mark II, som vel også til dels er for et entusiastkamera å regne, men myntet på litt mer profesjonelle brukere. Canon-kameraet koster tre ganger så mye som Nikon D90, men er til gjengjeld (som forgjengeren 5D) et fullformat-kamera, med cmos-bildebrikke tilsvarende godt, gammelt filmformat på 36 x 24 mm. Nikon-kameraet har en cmos-brikke i det som Nikon kaller DX-format, tilsvarende APS-C-format, i dette tilfellet 23,6 x 15,8 mm.

LES OGSÅ: Canon-speilrefleks med hd-video

I skrivende stund er det kun to eksemplarer av Canon EOS 5D Mark II å oppdrive i Norge. Begge er førproduksjonsmodeller som Canon bare tillater begrenset testing av. Vi kan derfor ikke legge ut videoklipp tatt med kameraet på våre internett-sider.

Dessuten hadde vi kameraet tilgjengelig i snaut to dager. Derfor er det bare førsteinntrykket vi sitter igjen med. Kameraet ventes i salg i månedsskiftet november/desember.

Nikon D90 har vi derimot fått inn en ferdig versjon av til test, så der er vi i full gang med testing når dette leses.

Hovedforskjellen mellom de to er at Nikon har maksoppløsning på video på 720p, mens Canon med sine 21 megapiksler går helt opp til 1080p.

Vi konsentrerer oss om Canons videoløsning her:

Her er vi i gang med å ta opp video med speilreflekskameraet. Det er den røde prikken på lcd-skjermen som avslører det.

Fokustrøbbel

Siden videoopptak gjøres via Liveview, sliter man med noe av de samme fokusproblemene som når man fotograferer i Liveview. Autofokusen virker, men er kontrastbasert og veldig langsom. Selv med 14 mm vidvinkel fikk vi flere uskarpe opptak, der det var åpenbart at kameraet slet med å komme i fokus.

De få opptakene vi rakk å gjøre, ble ellers av bra teknisk kvalitet, så lenge vi snakker om skarphet, eksponering og fargegjengivelse. Men opptakene avslørte et par mulig svakheter ved å bruke speilreflekskamera som videokamera, først og fremst knyttet til ergonomien.

LES OGSÅ: TEST: Canon EOS 450D - bedre enn 40D?

Canon EOS 5D-kameraet ble levert oss med fast optikk, en 14 mm-videvinkel med lysstyrke f/2,8 og en pris på rundt 20 000 kroner. Egentlig var det ypperlig til videoopptak, for det demonstrerte en viktig fordel med speilrefleks til video, som jo nettopp er å kunne benytte optikk av en type som ikke er vanlig på videokameraer. For eksempel ekstrem vidvinkel.

Det viste også at kraftig vidvinkel bidrar til å minske kamerarystelser, eller i hvert fall til at de nesten ikke synes.

Vi prøvde i tillegg et par rimeligere objektiver med telezoom. Her kom svakheten ved denne videoløsningen frem: håndholdt filming med teleoptikk uten bildestabilisator kan gi forferdelige resultater. Hd-formatet på 1920 x 1080 punkter gir nok fin bildekvalitet, men er skremmende avslørende når det gjelder kamerarystelser.

Nettopp måten man filmer på, bidrar til utilsiktede kamerabevegelser. Man kan ikke holde kameraet stødig inntil øyet, men er avhengig av å se motivet i Liveview-modus, det vil si på lcd-skjermen bak på kameraet. Det er ganske enkelt ikke mulig å holde et tungt speilreflekskamera stødig på tilnærmet strak arm, selv om tyngden er aldri så stabiliserende under vanlig fotografering.

Så stativ og/eller optikk med vibrasjonsdemping er trolig en forutsetning på alt annet enn vidvinkelfilming med speilreflekskamera. Siden vi ikke rakk å teste løsningen med Canon-optikk med innebygd vibrasjonsdemping, kan vi foreløpig ikke trekke noen endelig slutning på dette området.

LES OGSÅ: Lær alt om digital fotografering

Dessuten blir det spennende å se hvordan konkurrenter med bildestabilisator innebygd i kamerahuset – som Canon og Nikon ikke har – vil fungere på dette området.

Spennende, men uferdig

Uansett opplevde vi video på speilrefleks som en spennende, men litt uferdig teknologi med stort potensial. Grundigere test kommer senere.

Canon EOS 5D Mark II

Veil. pris kamerahus: kr 24 699 inkl. mva.
Internett: www.canon.no

+ Høy oppløsning, stor cmos-brikke.
- Høy pris, vanskelig å filme stødig med tele.

Les om:

Foto/video