USA klager på EU-toll

USA klager på EU-toll

Høyere tollsatser på flatskjermer og digitale tv-dekodere gjør at USA kan klage EU inn for WTO.

Salgssuksessen for flatskjermer og dekodere til digital-tv gjør at EU vil omklassifisere produktene fra ”it-varer til næringsmessig anvendelse” til forbruksvarer. Det medfører i tilfelle at produktene pålegges en tollsats på rundt ti prosent ved import til EU-land.

USA hevder at dette strider mot ITA-avtalen, som ble underskrevet av Norge og de fleste andre produsenter av it-produkter i 1997. Information Technology Agreement avviklet toll på it-varer for å fremme økonomisk vekst.

- USA har uttrykt sin bekymring over EUs forslag til å legge toll på høyteknologiske produkter som dekkes av ITA. Å ta saken til WTO er fortsatt en mulighet, sier en ansatt ved den amerikanske ambassaden i Brussel til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Grunnløs kritikk

Til tross for at høyere tollsatser kan øke prisene på it-produktene, forsvarer EU-kommisjonen sitt standpunkt.

- EU klassifiserer produkter basert på objektive kriterier. USAs krav om at dette strider mot ITA-avtalen er grunnløse, skriver EUs talsmann i handelsspørsmål, Peter Power, i en pressemelding.

EU fikk også sterk kritikk fra USA da Microsoft led nederlag i monopolsaken for et par uker siden. Den amerikanske embetsmannen avviser at ITA-klagen er en reaksjon på EU-dommen.

LES OGSÅ: EU avviser Microsoft-anken

- Dette har vært et problem i lengre tid. Vi har kommentert denne utviklingen siden 2006, sier han.

Foto/video