Velg riktig mp3-spiller

Velg riktig mp3-spiller

Kjøpeguide: Tilbudet av mp3-spillere er enormt. Hvilken skal du velge?

Denne kjøpeguiden forsøker ikke å gi deg et fasitsvar på hvilken mp3-spiller du skal velge. Hensikten er å hjelpe deg med å se forskjell på produktene. Så blir det opptil deg å vurdere, utifra de egenskapene du synes er viktigst, hvilket produkt du bør kjøpe.

Lagringsplass

Ditt behov for lagringsplass setter premisser for den fysiske størrelsen på spilleren du skal kjøpe. Finn ut hvor stor musikksamlingen din er og vurder om du ønsker å ha hele musikksamlingen på mp3-spilleren eller om du kan klare deg med deler av den.

Et bra musikkbibliotek hjelper deg å sortere ut den musikken du lytter til, slik at du kanskje ikke trenger så mye plass. Smarte spillelister i for eksempel iTunes og Windows Media Player kan settes opp slik at de til enhver tid inneholder de låtene du spiller mest, de låtene du har gitt best karakter, de låtene du har gitt best karakter men ikke spilt på lenge, og så videre.

En enkel huskeregel: Beregn 5 MB per mp3-fil. 1000 låter = 5 GB. Du får med vanlige innstillinger 13 timer musikk på en gigabyte.

Flashminne-baserte spillere går ikke så lett i stykker, men prisen per gigabyte er høyere enn de diskbaserte. Flash-spillere på 8 GB og oppover blir relativt sett veldig kostbare, men prisen på flashminne er i fritt fall. Snart er det bare de som har stort behov for videoavspilling, eller har en veldig stor musikksamling og insisterer på at de skal ha med seg hele, som har bruk for en mp3-spiller med harddisk.

Tenk på formatstøtte

Mp3, WMA, AAC, Ogg Vorbis, Divx, XviD, Mp4, MKV.... Det finnes mange populære formater for musikk -og videofiler. Er du sikker på at det bare er en mp3-spiller du skal ha?

Bestem deg først for hvor viktig video er for deg. Hvis du neppe kommer til å bruke videofunksjonalitet noe særlig, kan du kanskje klare deg med en mer portabel spiller med mindre skjerm.

Dersom du vil ha videostøtte, så vær oppmerksom på at det er en jungel der ute. Enkelte spillere støtter de populære filformatene XviD og DivX, for eksempel, men forutsetter at filene nedkonverteres til riktig oppløsning. Med en gang det må en konvertering inn i bildet faller, etter redaksjonens erfaring, sannsynligheten for at funksjonaliteten blir brukt i praksis.

Når det gjelder lydformater er det mest sentrale for de fleste DRM-støtten, altså kopisperren som musikkbutikkene benytter. De to mest utbredte er Microsofts WMA og Apples AAC med tilhørende kopisperre. Hvorvidt dette er viktig for deg handler om du allerede har kjøpt – eller planlegger å kjøpe – musikk på nettet for nedlasting.


Creative Zen støtter XviD, men vær oppmerksom på at du likevel må konvertere filene.

Støtte for nettkjøp av musikk

Nettbutikker som ikke benytter DRM er mer fleksible i forhold til avspiller, men disse er det foreløpig få av.

En hel del norske musikkbutikker på nettet baserer seg på Microsofts WMA med DRM. Da behøver du en mp3-spiller som støtter WMA, og som er merket med «PlaysforSure». Gå til playsforsure.com for eksempler på produkter som støtter dette.

iPod støtter ikke WMA, men Apple har på sin side en kopisperre (DRM) som heter Fairplay, som de er alene om. iTunes er markedets største og beste nettbutikk for musikkkjøp. Alle musikkfilene er i AAC-format, som støttes av iPod og et fåtall andre nye mp3-spillere, blant annet fra Sony. Det meste av musikken selges imidlertid kun med Fairplay kopisperre (fordi de fleste plateselskaper forlanger kopisperre). Resultatet er at det meste av musikken du kjøper i iTunes kun kan avspilles med en iPod.

Annen funkasjonalitet

Blant andre finesser som skiller mp3-spillerne fra hverandre er
* innebygd radio
* wlan
* minnekortplass
* diverse programvare, som kontaktkort, kalender, spill og nettleser. Sistnevnte finner du i iPod Touch, som også lar deg handle musikk i nettbutikken rett fra mp3-spilleren. Det er forsåvidt en mulighet man har hatt fra mobiltelefonen en god stund allerede. For iPod Touch vil det etter hvert finnes et stort utvalg med programvare og spill å få kjøpt via Itunes.

Lydkvalitet og batterilevetid

Når man kan finne radio med øreplugger som vedlegg i Donald Duck skjønner man at øreplugger kan lages billig. Og noen av dem selges sammen med produkter som ellers er gode. Alle mp3-spillerne kan gi deg bedre lyd med andre øreplugger - eller med hodetelefoner, for den saks skyld.

Både Creative og Sennheiser har øreplugger for et par hundrelapper som presses langt inn i øregangene (in-ear), holder støyen ute og gir deg bedre bass. De kan det være vel verdt å betale litt for. Merke betyr ikke nødvendigvis alt her. Det dårligste vi har vært borti av øreplugger er Koss Sparkplug, som gir masse bass, men ellers en helt grautete lyd. Hvis du er feinschmecker, anbefaler vi gjerne Creative Zen Aurvana.

Hvis du er opptatt av batteritiden, bør du finne deg en annen kilde til informasjonen om batterilevetid enn produsenten. Praktisk bruk kan nemlig gi ganske andre målinger. Batterilevetid er imidlertid ikke spesielt enkelt å måle. Ulike lydformater krever faktisk en ulik mengde strøm å avspille, og volumet som benyttes påvirker batterilevetiden. I tillegg vil bruksmåten påvirke batterilevetiden. Bruker du video, krever det masse strøm. Sitter du og navigerer mye i mp3-samlingen på en stor, lyssterk skjerm, som eksempelvis iPod Touch, så vil også det sluke strøm.

Tilbehør

Det finnes svært mye tilbehør å få kjøpt, spesielt til Ipod-spillerne. Hvis du for eksempel ønsker å koble spilleren til et høyttalersett, er utvalget desidert størst om du kjøper en Ipod. Med et høyttalersett med innebygd radio, har du i prinsippet et helt stereoanlegg. Her er en test av 7 høyttalersett for Ipod.

Tilkobling til bil blir også mer og mer aktuelt. Mange nye biler kommer med opsjoner som Bluetooth, usb-inngang eller lydinngang. Når det gjelder tilkobling og fjernstyring av mp3-spillere, er det bare én produsent som gjelder - Apple. De fleste nyere biler kan leveres med Ipod-kontakt, for eksempel gjemt i hanskerommet. Da får man vanligvis fjernstyrt iPod-en fra rattbetjeningen og man får opp artist- og albuminformasjon på bilens integrerte informasjonsskjerm. Har du en eldre bil med en utskiftbar bilstero, finnes det også muligheter for å få kjøpt Ipod-kontakt for mange av disse. Ipod-kontakten kobles da normalt til i cd-vekslerinngangen og systemet emulerer en cd-veksler.

Design

Det er ingen tvil om at designet spiller inn når mange velger mp3-spiller. For faktum er jo at alle mp3-spillerne kan avspille musikk. Når alt kommer til alt så er mp3-spillerne moteprodukter. Du finner spillere fra B& O, spillere som er designet av kjente designere, og spillere som er belagt med diamanter. Vi vil vel aldri kåre noen av disse til «Mest for Pengene», selv om også de kan være spennende produkter.

Velg noe du liker og i den fargen du liker. Og vær forberedt på at om et år eller to virker den skrekkelig gammeldags likevel.

Trenger du mp3-spiller?

Helt til sist må du gjøre en vurdering om hvorvidt du trenger en de dikert mp3-spiller, eller om behovet kan dekkes gjennom andre enheter, som gps-navigatorer eller - ikke minst - mobiltelefoner. For eksempel Sony Ericssons W-serie av mobiltelefoner er fullgode mp3-spillere, som leveres med gode øreplugger.

Har du noen kjøperåd eller anbefalinger om mp3-spillere?

Les om:

Foto/video