Verdens filmdag på YouTube

Verdens filmdag på YouTube

24. juli bør du filme og laste opp en videosnutt til YouTube. Da kan du bli berømt.

YouTube, verdens mest populære nettbaserte videofellesskap, vil lage en verdensomspennende dokumentarfilm om livet her på Jorden slik det artet seg 24. juli 2010.

6,7 milliarder invitert

Google, som eier YouTube, har invitert 6,7 milliarder mennesker, det vil si alle på planeten, til å komme med bidrag.

«Life in a Day» - på norsk «Livet på en dag» - er navnet på prosjektet, som skal ende opp med en dokumentarfilm i full spillefilmlengde på rundt halvannen time.

Klippene som kommer inn, skal redigeres og klippes sammen til en film der Kevin Macdonald har jobben som regissør og Ridley Scott som produsent.

Macdonald har blant annet vært regissør for filmen «The Last King of Scotland», mens regissør og produsent Ridley Scott har vært involvert i «Alien»-filmene, «Gladiator», «Blade Runner» og «Robin Hood», for å nevne noen.

Målet med YouTube-filmen er å vise et tverrsnitt av livet på Jorden gjennom forhåpentlig millioner av video-synsvinkler fra opptak tatt opp 24. juli.

Alle kan bidra

Alle kan altså laste opp sine bidrag, under forutsetning av at vedkommende er minst 13 år gammel, har en YouTube-konto og erklærer seg villig til å følge retningslinjene for YouTube-fellesskapet. Klippene man sender inn, kan være alt fra 15 sekunder til to timer lange.

Siste frist for å laste opp bidrag er 31. juli.

Bidragsyterne deltar samtidig i en konkurranse der det riktignok ikke vanker pengepremier, men man kan i hvert fall stolt få lov å kalle seg medregissør hvis man er blant dem som får med sitt bidrag i filmen. 20 deltakere vil bli invitert til premierevisningen.

Premiere på filmfestival

Den ferdige filmen skal ha premiere på Sundance Film Festival i januar 2011 og blir også lagt ut for gratis visning på YouTube.

YouTube ble opprettet i 2005 og kjøpt opp av Google året etter for 11 milliarder kroner. I fjor hevdet selskapet at det har én milliard videovisninger om dagen, ifølge Wikipedia.

Den årlige Sundance Film Festival, hvor «verdensfilmen» skal vises for første gang, har vært holdt i delstaten Utah i slutten av januar hvert år siden 1978. En del av arrangementene finner sted hos festivalens primus motor, skuespiller Robert Redford. Han eier et ski- og turistsenter kalt Sundance Resort, som også er kjent for sine aktiviteter innen kunst og miljøvern.

Sundance-festivalen hadde opprinnelig fokus på alternativ amerikansk film produsert utenfor de store filmselskapene, men er i senere år blitt like fullt av kjendiser og paparazzier som Hollywood.

Informasjon og video om «Livet på en dag» finner du her . Der finner du også filmen som er vist nedenfor, men med norske undertekster.

Les om:

Foto/video