Verdens minste fullformat

Verdens minste fullformat

Leica M9 er lansert. Les om hva du får for 53 000 kroner.

Tyske Leica har lansert Leica M9. Denne digitale etterkommeren etter 1900-tallets pionerkamera innen småbildefilm er nå verdens minste fullformatkamera.

Rammesøker med fullformat

Stikkord for Leica M9 er en fullformat-sensor – det vil si av tilnærmet samme størrelse som en småbildefilmrute på 36 x 24 mm – på 18 megapiksler; rammesøker som kombinerer søker og manuell fokusinnstilling med ekstremt høy nøyaktighet, også i dårlig lys; solid kamerahus bygd i magnesium med messingtopp og -bunn samt mulighet til å benytte de fleste objektivene som Leica har produsert helt siden 1954.

For dette må man betale den nette sum av 53 000 kroner – uten optikk, men med merverdiavgift.

LES OGSÅ: Leica til 70 000

Det betyr naturligvis at Leica M9 er et digitalkamera for feinschmeckere – proffotografer som vil ha et av verdens mest lydløse kameraer til å fotografere anonymt med og avanserte fotoamatører med tykk lommebok eller som er flinke til å spare.

Leica-butikk

Tross det begrensede markedet har Leica nå fått sin første spesialbutikk i Norge – en butikk i butikken hos FotoVideo i Oslo sentrum. – Det er ikke bare Norges første, men faktisk den første i sitt slag i hele verden, fortalte administrerende direktør Katrine Adler-Gjerde hos Leica-importøren Bresson i en samtale med PC World etter lanseringen av Leica M9.

Hun vedgikk at det neppe er plass til særlig mange Leica-butikker i Norge. På den andre siden får Leica-butikken hos FotoVideo besøk av Leica-entusiaster fra hele landet.

- Norge er faktisk et av de ledende land i verden når det gjelder Leica-salget, takket være vår høye kjøpekraft, sa Adler-Gjerde.

FotoVideo-sjef Roar Sandvik var like entusiastisk der han gikk rundt og serverte eplejuice til gjestene som var kommet for å se satellittoverføringen fra Leica M9-lanseringen i New York. FotoVideo har tidligere etablert butikk-i-butikk-løsning for blant annet Nikon og Canon, og Sandvik var overbevist om at Leica-butikken vil komme til å gå like bra.

- Det er ingen finanskrise i kamerasalget i Norge, fastslo han overfor PC World med referanse særlig til det eksploderende speilreflekssalget. – I lys av det har vi store forventninger til Leica M9 som et avansert supplement til speilreflekskameraene, sa han.

Skråstilte sensorer

Tilbake til Leica M9. Kameraet etterfølger Leicas to første digitale versjoner av firmaets klassiske rammesøkerkamera, Leica M8 og M8.2, som nå går ut av produksjon, men som det fortsatt vil være igjen en del av på markedet – og som nå fås kjøpt til redusert pris. M8 kan man få for under 30 000 kroner, mens M8.2 ligger på oppunder 37 000 kroner.

Lecia M8 og M8.2 har en sensor på 27 x 18 mm og en brennviddefaktor på 1,3x, det vil si at man må multiplisere objektivets brennvidde med 1,3 for å komme frem til hvilken brennvidde man reelt jobber med – 50 mm tilsvarer 65 mm.

LES OGSÅ: "Folkelig" safari-Leica

Leica har imidlertid hatt et brennende ønske om at digitalversjonen av deres rammesøkerklassiker fra 1954 skulle gi samme opplevelse som de gamle filmbaserte modellene. Leica gikk derfor til Kodak og fikk spesialutviklet ikke bare en fullformat-sensor på cirka 36 x 24 mm, men en sensor der mikrolinsene i ytterkanten på sensorbrikken er skråstilt for å treffes mest mulig rett på av lysstrålene. Dermed reduseres vignettering – lysavfall og uskarphet i hjørnene – til det absolutt minimale. Vignettering er en av de største utfordringene i utviklingen av fullformat-speilreflekskameraer, og Leica M9 er altså et alternativ til speilrefleks ikke minst av denne grunn.

Tilpasset objektivene

Eller som Leica sier det selv: - For M9 var det ikke et spørsmål om å modifisere objektivene til sensoren, men motsatt, å tilpasse sensoren til de eksisterende objektivene.

Siden Leica-kameraene gjerne brukes sammen med lyssterke vidvinkelobjektiver, var en løsning på vignetteringsproblemet sikkert noe som hadde høyeste prioritet i utviklingen av Leica M9. Dagens M-objektivserie omfatter brennvidder fra 16 til 135mm.

Sensoren har videre en nyutviklet glassplate som beskytter den og undertrykker den infrarøde delen av spekteret, slik at man slipper å bruke de spesielle UV/IR-filtrene.

I tillegg har Leica droppet det tradisjonelle moiréfilteret over sensoren for å sikre best mulig utnyttelse av objektivenes oppløsning. Skulle det likevel oppstå moiré, blir de i stedet eliminert i kameraets digitale signalprosessering.

Når man setter på et av de nyere M-objektivene, vil forøvrig kameraet kompensere for vignetteringseffekter i de enkelte objektivene basert på informasjon som overføres til kameraet via kontaktene i bajonettfatningen.

Adobe-program medfølger

Alle som kjøper Leica M9, kan gratis laste ned en spesialversjon av Adobe Lightroom, Adobes profesjonelle program for arbeidsflyt. Dersom man fotograferer i RAW-format, lagres bildene i kameraet i Adobes digitalformat DNG, og da vil Lightroom beholde 16-bits fargeinformasjon gjennom hele den digitale fremkallingsprosessen fram til bildene skal vises. Leica hevder at dette vil sikre at de mest delikate tonevalørene beholdes.

Leica M9 benytter altså en tilsynelatende ganske gammeldags manuell fokusering, men ifølge Leica er den overlegen speilreflekskameraene på korte brennvidder og ikke minst i dårlig lys. Fokuseringen skjer ikke gjennom objektivet, og da forblir målebasen på Leica M nøyaktig den samme uansett hvilket objektiv som står på kameraet. Mange av fotohistoriens mest kjente Leica-fotografier er tatt i dårlig lys. For ordens skyld: Lysmålingen skjer gjennom objektivet.

LES OGSÅ: Leica S2 - større enn fullformat

Leica M9 benytter sdhc-minnekort, har en lukkertid på 32-1/4000 sekund, blitssynkronisering på 1/180 sekund og en lcd-skjerm på 2,5 tommer. Serieopptak kan gjøres med opptil to bilder i sekundet. Størrelsen på kamerahuset er 139 x 37 x 80 mm, som betyr at det både er lavere og tynnere enn verdens minste speilreflekskamera, Olympus E-450, om enn litt bredere. Vekten er derimot litt høyere, 585 gram.

PC World kommer tilbake med test av Leica M9 senere i høst.

Mer info: www.bresson.no

Les om:

Foto/video