Verdens minste systemkamera

Verdens minste systemkamera

Kamerahuset veier bare 336 gram.

Panasonic har lansert det som selskapet kaller verdens minste systemkamera med søker.

Panasonic Lumix DMC-G3 veier bare 336 gram – uten optikk. Dette skal være cirka 25 prosent mindre enn forgjengeren G2, ifølge Panasonic.

Kameraet hører hjemme i klassen av såkalte speil-løse systemkameraer. Det har utskiftbar optikk på linje med speilreflekskameraene, men har en plassbesparende elektronisk søker i stedet for tradisjonell speilrefleks-søker med speil og pentaprisme, som tar mye plass.

Mindre batteri

Det meste av plassbesparelsen i konstruksjonen av den nye kameramodellen har Panasonic oppnådd ved å redusere størrelsen på batteriet. Ulempen er at batterikapasiteten også er redusert, med hele 25prosent. Ifølge CIPA-standarden er batterilevetiden på Panasonic Lumix G3 bare 270 bilder, noe som er i minste laget for et systemkamera.

For øvrig er kameraet bygd i aluminium – også dette for å holde vekten nede.

De øvrige tekniske dataene – kombinert med erfaringene fra de tidligere modellene i Panasonics G-kameraserie – bidrar imidlertid til å gjøre dette til et attraktivt systemkamera.

Micro FourThirds

Kameraet er basert på den såkalte Micro FourThirds-standarden. Det innebærer litt mindre bildebrikke enn APS-C-kameraene, som er de mest utbredte digitale speilreflekskameraene med minnebrikke på rundt 23 x 15 mm. Micro FourThirds-kameraet Panasonic Lumix G3 har en bildebrikke på 17,3 x 13 mm.

Det nye G3-kameraet har fått litt høyere oppløsning enn forrige generasjon. Nettooppløsningen er oppgitt til 15,3 megapiksler, mot 12,1 i forrige generasjon.

G3 kan også skilte med bedre videokvalitet enn forgjengerne, med unntak av GH2. Mens de fleste modellene i forrige generasjon hadde 720-video som beste kvalitet, kan G3 ta opp AVCHD-video med full 1920 x 1080-oppløsning og bildefrekvens på 60 bilderuter i sekundet.

Tidligere Panasonic G-modeller har hatt en ganske avansert «intelligent auto»-modus kalt iA. Denne er nå videreutviklet til iA Plus. Ifølge Panasonic innebærer dette at det nå også er mulig å justere dybdeskarphet, eksponering og hvitbalanse på en enkel og intuitiv måte via den berøringsfølsomme lcd-skjermen, uten å måtte tenke på blenderinnstilling. iA Plus fungerer både under videoopptak og ved fotografering.

Effektiv støvfjerning

Digitalkameraer med utskiftbar optikk er utsatt for problemet med at støvpartikler kan bli liggende igjen på bildesensorbrikken. Lumix G3 har et effektivt ultralydfilter foran Live MOS-sensoren som vibrerer vertikalt cirka 50 000 ganger i sekundet for å støte bort støv og andre partikler.

Kameraet kan ta bildeserier på opptil fire bilder i sekundet i full oppløsning, og i redusert oppløsning på opptil 20 bilder i sekundet.

Panasonic Lumix DMC-G3 kommer i butikkene i midten av juni og leveres i fargene sort, rødt og hvitt. Man får kjøpt kameraet i to pakkeløsninger, enten med 14-42 mm zoomobjektiv eller med dette objektivet samt en telezoom på 24-200 mm. Disse kameraene har en brennviddefaktor på 2x, noe som betyr at 14-42 mm-objektivet har en brennvidde på 28-84 mm omregnet til 35 mm-filmformatet.

Prisen på den nye G3-modellen er ikke offentliggjort ennå.

Du kan lese mer om Panasonic Lumix G3 her .

Les om:

Foto/video