- Verdens raskeste action-kamera

Nye Nikon D3s tar ni bilder i sekundet og kan brukes i mørke.

Publisert Sist oppdatert

Nikon D3s er verdens raskeste action-kamera, hevder Nikon Norge etter lanseringen av Nikon D3s. Kameraet er Nikons nye våpen i kampen om pressefotograf-markedet. (Se video fra lanseringen nedenfor.)

Nikon D3s greier ni bilder i sekundet i FX-fullformat (cirka 36 x 24 mm) og hele 11 bilder i sekundet hvis man reduserer bildestørrelsen til DX-format (cirka 24 x 16 mm).

ISO 102 400

I tillegg kan kameraet benyttes med en lysømfintlighet på svimlende ISO 102 400. Dette er riktignok en ukalibrert verdi. Høyeste kalibrerte ISO-verdi er ISO 12 800, opp fra ISO 6 400 på forgjengeren Nikon D3. Men i tillegg kan man altså benytte ukalibrerte verdier på henholdsvis ISO 25 600, ISO 51 200 og ISO 102 400. Høyeste ukalibrerte nivå på D3 var ISO 25 600, noe som nå altså er firedoblet.

Hva slags bildekvalitet man får med ISO 102 400, gjenstår å se. Ifølge Nikon holder det lenge for bilder som skal publiseres på internett. Hvis man konverterer til sort/hvitt, kan kvaliteten også bli mer enn bra nok for avistrykk, antyder Nikon-folkene.

Den norske fotografen Yngve Ask, som har fått prøve det nye kameraet i et par uker og som viste bildene sine på Nikons pressekonferanse, sa det var en rar opplevelse å fotografere i nesten stummende mørke der LiveView-søkeren på Nikon D3s nærmest fungerte som nattkikkert.

Fart fremfor oppløsning

Mange spør seg kanskje hvorfor et kamera som Nikon D3s, til en pris av 45 990 kroner inklusive mva. for kamerahuset, ikke har høyere oppløsning enn 12,1 megapiksler. Canon tilbyr for eksempel 21 megapiksler på sitt Canon EOS 5D Mark II til halve prisen. Dette kameraet er også blitt populært i deler av pressen, men forskjellen på dem er at mens Canon-kameraet er et ypperlig portrett- og reisereportasje-kamera, er Nikon D3s i mye sterkere grad myntet på action-fotografering i forbindelse med sports- og nyhetsreportasjer, gjerne under dårlige lysforhold. Da er høy oppløsning en hemsko. Nikon har også en D3-versjon med høy oppløsning, D3X, som ble lansert i desember i fjor. Oppløsningen er 24,5 megapiksler, men dette kameraet er først og fremst en konkurrent til mellomformatkameraer som brukes til studio- og portrettfotografering og som ikke er i nærheten av hastigheten til Nikon D3 og D3s.

Det er da også viktig for Nikon å holde på den posisjonen som merket nå har fått blant pressefotografene. I en årrekke var Canon nærmest enerådende her, men D3 var kameraet som gjorde at Nikon greide å gjenerobre mye av sin tidligere posisjon i pressemiljøene. Nå er det gått over to år siden D3 ble lansert, og tiden var moden for en fornyelse.

720p-video

Blant de nyhetene som var ventet på D3s, var muligheten til å ta opp video. Her har Nikon holdt fast ved 720p som øvre grense, altså med oppløsning på 1280 x 720 piksler og en bilderate på 24 bilder i sekundet. Canon opererer med 1080p, altså 1920 x 1080 piksler på de av speilreflekskameraene sine som har videomulighet.

Mine erfaringer så langt stemmer godt overens med det Nikon-folkene peker på: når videoopptakene skal bearbeides på pc, er 720p bedre tilpasset pc-enes evne til å håndtere video uten unødig ventetid. Videokvaliteten blir likevel mye bedre enn hva man får fra selv ganske dyre hd-videokameraer. Forklaringen ligger både i bedre optikk og mye større bildebrikke. Nikon hadde en overbevisende demo på pressekonferansen, der videoopptak i svært dårlig lys var blitt gjort med både Nikon D3s og et 60 000-kroners profesjonelt hd-videokamera. Skarpt. kontrastfylt og med sterke farger fra Nikon-kameraet; blast, flatt og gråbrunt fra videokameraet.

De små detaljer

Ellers er ikke D3s-forbedringene noe som roper på de største adjektivene, men til sammen bidrar de til å gjøre D3s til et enda mer attraktiv kamera for sin målgruppe.

Den nye funksjonen for rengjøring av bildesensoren lager vibrasjoner på fire sekvenser, og er implementert uten å påvirke søkerdekningen på 100 prosent.

Selv om oppløsningen er den samme som før, er cmos-brikken nyutviklet. Kameraet har tre alternative beskjæringsmoduser for å tilby en praktisk kombinasjon av objektivforstørrelse og noe redusert filstørrelse.

D3s har en ny stillemodus der fotografen selv kontrollerer når speilet går tilbake, og Aktiv D-Lightning for justering av kontrastrike motiver har fått hele fem innstillinger.

RAW-bilder kan nå «fremkalles» i kameraet og omgjøres til jpeg-bilder med full kontroll av både komprimering, beskjæring, hvitbalanse, eksponeringskompensasjon, støyreduksjon, fargerom og vignetteringskontroll. Dermed kan pressefotografer ute i felten bearbeide og oversende bilder trådløst til hjemmeredaksjonen uten å måtte starte opp pc-en først.

Bildebufferen er fordoblet fra Nikon D3, slik at fotografen kan ta serieopptak med mange flere bilder enn før.

Nikon D3 kommer i salg 27. november. Mer informasjon om Nikon D3s finner du hos www.nikon.no.

(Videoen er en 48-sekunders stemningsrapport fra den norske presselanseringen av Nikon D3, tatt opp mest for å prøve ut videomulighetene til et kamera som PC World nå har inne til test fra en av Nikons konkurrenter. Testrapport kommer senere.)