Verdens raskeste kamera, sier Nikon

Små fartsmonstre er Nikons svar på speilløs-utfordringen.

Publisert Sist oppdatert

I all hemmelighet, om enn med noen lekkasjer hos produsenten i Kina, har Nikon utviklet et helt nytt kamerakonsept for å møte utfordringen fra de nye speilløse systemkameraene.

Systemet har fått navnet Nikon 1, hentet fra Nikons første kamera i 1948, og er ifølge Nikon verdens raskeste kamerasystem.

Eller hva tror du om opptil 400 bilder per sekund i full oppløsning eller 1200 bilder per sekund i lavere oppløsning? Dette gjelder riktignok film i sakte kino.

Men også på mer ordinære opptak snakker vi om raske kameraer, med opptil 60 bilder i sekundet i full oppløsning. Dette forutsetter kameraet er innstilt på å bruke den elektroniske lukkeren og at man kjører med fast fokuspunkt. Med full autofokus er hastigheten på serieopptak 10 bilder i sekundet.

Foruten den elektroniske lukkeren med lukkertidshastighet ned til 1/16000 sekund har kameraet også en elektronisk styrt mekanisk gardinlukker som greier ned til 1/4000 sekund.

De nye Nikon 1-kameraene - det er foreløpig lansert to av dem - kan med adapter benyttes sammen med alle objektiver lagd for Nikons digitale speilreflekskameraer, med full autofokus i behold.

Tross de imponerende egenskapene er Nikon 1-kameraene likevel designet utelukkende for forbrukermarkedet. Likevel var det nok mange av foto- og datajournalistene og pressefotografene på Nikons pressekonferanse på Operaen i Oslo som åpenbart så for seg det største av de nye kameraene, Nikon 1 V1, som et kjekt supplement til sine speilreflekskameraer.

To modeller klare

Ved lanseringen av det nye Nikon 1-systemet 21. september var to kameraer klare.

Nikon forventer at Nikon 1 J1 vil bli volummodellen. Dette kameraet ser ut som et ordinært, om enn minimalistisk elegant og særdeles stilig kompaktkamera, i hvert fall inntil du setter på et større objektiv enn kitobjektivet som det leveres med som standard. Nikon har forøvrig også et "pannekake-objektiv" som de andre leverandørene av speilløse systemkamera har og som gjør at kameraet får plass i lommen også med påsatt objektiv.

Nikon 1 J1 blir trolig den mest solgte av første generasjons Nikon 1-kameraer, forventer Nikon.

En klasse høyere finner vi Nikon 1 V1, som har elektronisk søker på 1,44 megapiksler, høyere oppløsning på lcd-skjermen - 921 000 punkter, mot 460 000 punkter på J1-modellen - stereokontakt og en utstyrsport som kan brukes til en del tilbehør som ikke fungerer med J1-modellen, blant annet ekstern stereomikrofon og håndgrep.

- Like viktig som iPhone

Nikon har stor tro på den nye Nikon 1-familien. - Dette er en revolusjon innen fotografering. Fotografering vil aldre bli det samme igjen, sa sjefen for Nikon Norge, Bjørn Mangset, da han lanserte kameraet for det norske markedet. Og han fortsatte:

- Dette er verdens raskeste kamerasystem, med mange nye og unike funksjoner, sa han og spådde at Nikon 1-konseptet vil få like stor betydning for kameramarkedet som Apples iPhone har hatt for mobiltelefonmarkedet.

CX-formatet

Nikon kaller det nye brikkeformatet for CX-formatet. Fullformatet som Nikon bruker på profesjonelle kameraer som Nikon D3S kalles for FX-formatet, mens Nikon benytter betegnelsen DX på formatet som brukes på selskapets speilreflekskameraer i forbruker-, entusiast- og semi-pro-klassen, altså det som andre kaller APS-C-formatet, for eksempel Nikon D7000.

CX-formatet har en brikkestørrelse på 13,2 x 8,8 millioner. Dette er en liten brikke sammenlignet med vi har sett i speilløse systemkameraer til nå. Olympus og Panasonic bruker Micro FourThirds-brikken på 17,3 x 13 mm, som gir en dobbelt så stor brikke som CX-brikken. Og CX-brikken er bare en tredjedel så stor som APS-C/DX-brikkene.

På den andre siden er CX-brikken 2,5-4 ganger større enn brikkene som brukes i de vanlige kompaktkameraene i dag.

Nikons beslutning om å velge en ny og - sammenlignet med konkurrentene - liten brikkestørrelse er trolig det som har overrasket observatører mest når det gjelder den nye Nikon 1-familien. Men det kan synes fornuftig at Nikon velger en slik løsning blant annet for å beskytte sine egne forbruker-speilrefleksmodeller mot trusselen om kannibalisme som Nikon 1-kameraene kan utgjøre. Dessuten bidrar den litt mindre brikkestørrelsen til å holde prisene nede.

Nikon hevder dessuten at all den nye teknologien med lynrask bildebehandling, hybrid autofokus og mye annet nytt sørger for at kundene får den bildekvaliteten de ønsker med CX-formatet.

Optikken

Samtidig med de to kameraene lanserte Nikon også fire objektiver i Nikon 1-serien, under betegnelsen 1-Nikkor-objektiver. Standard-kitobjektivet har en brennvidde på 10-30 mm, som omregnet til 35-mm-format tilsvarer 27-80 mm. Den såkalte brennviddefaktoren på optikken til Nikon 1-kameraene er altså 2,7x, det vil si at man må multiplisere brennvidden med 2,7 for å finne ut hva brennvidden tilsvarer i 35-mm filmformat. Kitobjektivet har lysstyrke f/3,5-5,6 - altså ikke imponerende lysstyrke

Det er også lansert et "pannekake-objektiv" med fast brennvidde, altså ikke zoom, på 10 mm (tilsvarer 27 mm). Lyssstyrken er f/2,8.

Vi finner også et litt større zoomobjektiv med brennviddeomfang, 30-110 mm, tilsvarende 80-207 mm, med lysstyrke f/3,8-5,6.

Hvis man ikke har noe i mot å dra med seg et objektiv på over en halv kilo, kan man kjøpe 1-Nikkor VR 10-100 mm f/4,5-5,6 PD Zoom. Her tilsvarer zoomomfanget hele 27-270 mm. Vi tipper objektivet kan bli populært blant folk som fotograferer mye på reise og heller vil ta med seg ett stort objektiv enn mange små.

Prisene

Kompaktmodellen Nikon 1 J1 har fått en veiledende pris på 4990 kroner inklusive mva. Dette inkluderer 10-30 mm-objektivet. Både kamera og objektiv kan fås i fargene matt svart, blank hvitt, blank rød og varm rosa.

Storebror Nikon 1 V1 med samme objektiv vil koste 7190 kroner. Her er fargevalgene sort og hvitt.

Man kan også få kjøpt konfigurasjoner med dobbelt sett objektiver, eller med pannekakeobjektivet i stedet for 10-30 mm-objektivet.

Kit-løsningene inneholder altså objektiv i samme farge som kamerahuset. Kjøper man senere noen av objektivene separat, fås de imidlertid bare i sort. 10-30 mm-objektivet vil koste 1590 kroner, pannekakeobjektivet koster 2090 kroner, 10-100 mm-objektivet har fått en pris på 6290 kroner og 30-110 mm-objektivet må du betale 2090 kroner for.

Kameraene kommer i salg 20. oktober.