Verdens tynneste tv

Verdens tynneste tv

Mandag viste Sony frem verdens tynneste tv. (OPPDATERT MED VIDEO)

Ved å benytte seg av OLED-teknologi (organisk lysdiode), har Sony klart å lage en 11-tommers tv som kun er 3 millimeter tykk og bare veier knappe to kilo.

LES OGSÅ: Verden tynneste lcd-tv?

Måten de har klart det på er å benytte karbonbasert og organisk OLED-teknologi, som avgir lys helt på egen hånd. Det gjør at tv-en klarer seg uten bakgrunnsbelysning. Hittil har OLED gjerne blitt brukt i enklere produkter, som MP3-spillere og mobiltelefoner.

En annen fordel med OLED er fargedybden og muligheten for god oppløsning. Sonys XEL-1 takler bilder helt opp i 1080P-oppløsning, selv om apparatets fysiske oppløsning kun er på 960 x 540 piksler.

Teknologien byr også på flere andre fordeler satt opp mot LCD og plasma. Blant annet har skjermer med denne teknologien bredere innsynsvinkel, raskere oppdateringshastigheter, samt bedre farger og kontraster.

Et av hovedproblemene med OLED er levetiden, da de forskjellige stoffene som utgjør fargene i skjermen brytes ned relativt raskt. Blåfargen er den verste, og holder i snitt rundt 37 500 timer.

Sonys XEL-1 byr på enda kortere levetid, men skal uansett holde ut i rundt 30 000 timer, eller åtte timer tv-titting hver dag i 10 år. Det er omtrent halvparten så lenge som en Plasmaskjerm, og en tredjedel av levetiden for en god LCD-tv.

Ettersom selve skjermen kun er tre millimeter tykk er all elektronikken som kreves for å få tv-en til å fungere plassert i selve foten. Der er det også inngang for HDMI, innebygd satellittmottaker, usb-porter og nettverksplugg.

Til tross for den beskjedne skjermstørrelsen tar Sony sikte på det absolutte toppsjiktet i konsumentmarkedet. Det håper de å klare ved å levere en tv som er tynnere enn noen LCD eller Plasma på markedet.

XEL-1 er ventet klar for salg i Japan tidlig i desember, og vil i utgangspunktet ikke selges utenfor landet, da Sony kun planlegger å produsere 2 000 tv-er hver måned. Prisen for 11-tommeren er 200 000 japanske Yen, eller rundt 9 500 kroner.

LES OGSÅ: Norges råeste teknohus?

Les om:

Foto/video