Video og foto smelter sammen

Video og foto smelter sammen

Video og foto blir i økende grad to sider av samme sak.

Dette er en av trendene som kommer til å bli vist frem på årets Photokina-messe i Köln i Tyskland.

På Photokina-messen, som går av stabelen fra 21. til 26. september, vil det også bli fokus på nye typer kamera-intelligens, for eksempel når det gjelder å plukke ut det beste av en serie bilder av samme motiv.

LES OGSÅ:

Canons nye entusiast-kamera

De nyeste kameraene vil dessuten være utstyrt med løsninger som gjør at man allerede i kameraet kan bestemme hvilke bilder som vil bli lagt ut på internett for å bli delt med andre der.

Det er presseavdelingen hos Photokina-arrangøren som har trukket frem disse trendene i en forhåndsomtale av messen, som arrangeres annet hvert år og som anses som verdens viktigste messe for fotobransjen.

3D-skanning og 360-graders fotografering er blant de andre emnene som trekkes frem og som man vil se demonstrasjoner på under Photokina-messen.

Foto versjon 3.0

I det hele tatt går utviklingen nå så raskt at hele fotografi-konseptet, med å ta bilder, behandle dem, lagre og arkivere dem samt å dele og bruke bildene, er i ferd med å gjennomgå en revolusjon.

– På Photokina viser man nå Foto versjon 3.0, heter det.

LES OGSÅ:

Sony-revolusjon på speilrefleks-video

Videoopptakere er nå i økende grad i stand til å ta stillbilder av topp kvalitet, samtidig som stillbildekameraer er i ferd med å bli de beste videokameraene.

- Men det er bare det første steget, for på Photokina vil det bli vist digitale opptakssystemer som kan ta opp både video og stillbilder samtidig. Systemene sikrer automatisk at fotografene aldri mer vil gå glipp av avgjørende øyeblikk ettersom de kan ta en lang serie med individuelle bilder bare ved å trykke på en knapp. Intelligente, automatiske systemer tar seg av resten og kan til og med velge ut det beste bildet i en serie. Dette er for eksempel tilfellet med funksjonen kalt Best Image Selection i den nye Canon Ixus 1000 HS, skriver Photokinia-presseavdelingen.

Spørsmålet om film eller foto er også uten betydning for alle som vil ha et 15 x 10 cm albumfoto fra videoopptak i HD-videokvalitet. Et eksempel er Canon Pixma iP4850, som kan skrive ut individuelle bilder fra et videoklipp.

Rask bildedeling

Enda viktigere er at det både stillbilder og videoklipp nå enkelt og raskt kan lastes opp for deling på sosiale nettverkssteder som Facebook, Flickr og YouTube.

I tillegg til at foto- eller videoentusiasten allerede med videokameraet eller fotoappratet i hånden kan bestemme hvilke bilder som skal deles på nettet, er det nå kommet programvare som automatisk bringer brukeren til den internett-plattformen man ønsker seg til og som dessuten automatisk konverterer video og bilder til riktig format for deling på de aktuelle nettstedene. Eksempler er Panasonic HDC-SDX1 og programvaren ViewNX 2 fra Nikon.

Intelligente kameraer

Det er også slutt på den tiden da ett enkelt knips i det rette øyeblikket var den eneste måten å skape et blinkskudd på. De nyeste digitalkameraene fra Canon, Fuji, Nikon, Olympus og Ricoh tar opp en serie bilder på kjapp rekkefølge, hvoretter kameraets bildeprosessor analyserer bildene, plukker de beste detaljene fra forskjellige bilder og setter dem sammen til et blinkskudd.

Den samme teknikken brukes til å sette sammen flere nattbilder til bilder uten bildestøy, noe som har vært et problem med digital nattfotografering til nå.

Et eksempel er den nyeste generasjonen av kompaktkameraer fra Sony, for eksempel TX9, som reduserer bildestøyen ved å ta opptil seks bilder av samme motiv, hvorpå de best eksponerte blir satt sammen til et nytt bilde.

Sony representerer også en annen nyskapning: I motsetning til med speilreflekskameraer er det vanskelig å få tatt bilder med liten dybdeskarphet med kompaktkameraer, som et resultat av at både optikken og bildebrikken er så mye mindre. Sony er nå kommet med en nye Background Defocus-modus. Når denne er aktivert, tar kameraet to bilder, ett med skarp forgrunn og ett med uskarp bakgrunn. Så settes disse sammen til ett bilde, som ser ut som om det er tatt med et profesjonelt speilreflekskamera med stor blenderåpning og dermed skarp forgrunn og uskarp bakgrunn.

LES OGSÅ:

Nikon fornyer bestselger

Stadig flere funksjoner fra bildebehandlingsprogrammene flyttes over til kameraene, for eksempel muligheten til å sette sammen flere bilder til et HDR-bilde (High Dynamic Range), altså et bilde med ekstremt stort kontrastomfang.

Automatisk sammensetting av bilder til brede panoramabilder begynner det også å bli lett å gjøre i kameraet. Tidligere måtte dette gjøres på pc-en om resultatet skulle bli bra.

3D kommer for fullt

Spørsmålet om bilder og film i tre dimensjoner har i mange tiår skapt heftige debatter – eksperimenter med 3D-kino fant jo sted så tidlig som på 1950-tallet.

Det blir neppe færre debatter om dette etter årets Photokina. Der vil en rekke utstillere demonstrere ferdige løsninger eller prototyper på 3D-kameraer, i tillegg til optisk tilbehør som gjør vanlige 2D-videokameraer om til 3D-videokameraer.

Panasonic vil for eksempel vise 3D-optikk til sine Micro FourThirds-kameraer (G2 etc.), i tillegg til både videokameraer og tv-er med 3D-funksjon.

Les om:

Foto/video