Video-skred fra Sony

Video-skred fra Sony

Med hele 19 nye videokameraer slo Sony sin erkerival Canon på målstreken under årets første lanseringsrunde.

De to lanseringene på samme dag, med 19 nykommere fra Sony og 16 fra Canon, viser at videomarkedet blomstrer som aldri før – og at de videointeresserte får mye nytt og spennende å velge i på videofronten i 2008.

Hd og YouTube

Det er særlig to forhold som driver videomarkedet akkurat nå:

På den ene siden muligheten for video i full hd-kvalitet, som gjør at ens egne videoopptak endelig kommer til sin rett på de stadig større tv-ene vi omgir oss med.

På den andre siden stadig billigere dv-kameraer som er ypperlige til å lage små videoklipp for presentasjon på pc og distribusjon via internett – med YouTube som et viktig stikkord.

LES OGSÅ: Canon: - Flash-video vinner i 2008

Seks av de nye videokameraene fra Sony er hd-kameraer, med familiebetegnelsen HD Handycam. Ifølge Sony kommer det nå for første gang cmos-modeller med ansiktsgjenkjenning både for foto og video.

I tillegg lanserer Sony 13 nye Standard Definition Handycam-modeller. En av nyhetene, brukt på tre av nykommerne, er et nytt Carl Zeiss-objektiv med 40x optisk zoom.

1920 x 1080

Hele Sonys avchd-serie, det vil si kameraer utstyrt enten med intern harddisk eller dvd-brenner, er nå merket «1920 x 1080 recording» og tar opp video i full hd-kvalitet.

I tillegg er stillbildekapasiteten økt helt opptil ti megapiksler på enkelte kameraer.

En kraftig og effektiv signalprosessor er stadig viktigere etter hvert som hd-videokameraene skal behandle stadig større datamengder på kort tid. Sony har nå tatt i bruk sin Bionz-bildeprosessor i hd-kameraene. Prosessoren har tidligere vært brukt i Sonys Alpha- og Cyber-shot-digitalkameraer.

DCR-SR210E er et av de nye sd-kameraene fra Sony.

D-Range Optimiser-funksjonen fra digitalkameraene er også kommet på hd-videokameraene. Dette er en slags bildebehandling som vi har sett også fra andre kameraprodusenter og som optimaliserer kontrastfylte bilder allerede i kameraet – tidligere måtte man gjøre jobben manuelt i et bildebehandlingsprogram etterpå.

De nye Sony-videokameraene byr også på 5.1-kanals surroundlyd og intern zoom-mikrofon.

Flaggskipet

Sonys flaggskipmodell i denne lanseringen er HDR-SR12E, som byr på 120 GB disk og full hd-kvalitet på opptil 16 Mbps. Stillbilder kan tas med opptil 10 megapiksler.

HDR-UX19E er et annet avchd-kamera, med to-lags dvd som lagringsmedium i tillegg til Memory Stick. Med en 16 GB Memory Stick får man dermed samlet opptakstid på opptil sju timer, ifølge Sony.

Sony HDR-UX19E kan lagre opptakene på dvd, internminne og Memory Stick.

I tillegg kommer UX19E med noe Sony kaller «HYBRID Plus-teknologi», som øker opptakstiden opp mot tre timer med 8 GB internminne. Når man er ferdig med opptaket, trykker man på «Dubbing»-knappen på videokameraet og brenner filmen over på en 8-cm dvd-plate. Deretter kan opptaket deles med venner og familie, uten behov for oppkobling mot pc.

Sony avrunder den nye hd-familien med HDR-HC9E, som er et hdv-kamera basert på MiniDV-bånd.

16 GB Memory Stick Pro Duo

Sony lanserer forøvrig nå også sitt første 16 GB Memory Stick Pro Duo, som vil koste cirka 1 800 kroner inklusive mva. Minnekortet blir tilgjengelig i mars. I full hd-kvalitet på 1920 x 1080 punkters oppløsning får man plass til rundt 110 minutter med videoopptak på et slik kort. I 1440 LP-modus kan man ta nesten seks timer med video.

Les om:

Foto/video