Videokamera med speilrefleks-brikke

Videokamera med speilrefleks-brikke

Panasonic proff-videokamera med FourThirds-brikke.

I desember kommer Panasonic på markedet med et profesjonelt videokamera bygd rundt en FourThirds-bildebrikke – angivelig det første videokameraet i verden med bildesensor hentet fra speilrefleksmarkedet.

Panasonic AG-AF101 ble første gang vist frem som prototyp på NAB-videomessen i USA i april og deretter på den tilsvarende IBC-messen i Nederland i september.

Kamp mot Canon & co

Med dette videokameraet ønsker Panasonic å ta tilbake markedsandeler i profesjonelle videomiljøer som de siste to årene er gått til speilrefleksmarkedet. Det er særlig Canon EOS 5D Mark II, lansert høsten 2008, som har banet vei for speilreflekskameraer inn i video- og filmbransjen.

LES OGSÅ:

Panasonic krymper GF2

Den store fordelen som speilreflekskameraene brakte med seg inn i videobransjen, var muligheten til å filme med liten dybdeskarphet. Dette er viktigere enn det kanskje ser ut til ved første øyekast.

Videokameraer, selv de mest profesjonelle, har tradisjonelt hatt liten bildesensor, omtrent på størrelse med en negl. Klassisk kinofilm er derimot blitt filmet på 35-mm film. Canon EOS 5D Mark II er et fullformatkamera med bildebrikke i samme størrelse som 35-mm film. Med dette og tilsvarende videokameraer er det endelig blitt mulig å ta opp video som ligner klassisk film.

Det visuelle kjennemerket er nettopp liten dybdeskarphet. Det er vanskelig å få til med liten bildebrikke – da blir det meste skarpt fra nær kameraet til uendelig avstand, selv med stor blenderåpning. Med stor bildebrikke er det mye lettere for videofotografen å bestemme hvilke elementer i bildet som skal være i fokus og hva som skal være ute av fokus. Se etter neste gang du ser en kinofilm – kreativ bruk av fokus er et kjerneelement i å trekke seerens oppmerksomhet mot det som filmskaperen mener er det viktigste.

Mange systemkameraer med video

Canon EOS 5D Mark II, med fullformatbrikke på 36 x 24 mm, og Canon EOS 7D, med APS-C-brikke på cirka 22 x 15 mm, er altså blitt populære i mange videomiljøer, men også de andre speilrefleksprodusentene har fulgt opp med videoløsninger på sine speilreflekskameraer.

LES OGSÅ:

Panasonic med 3D-videokamera

For eksempel har Panasonic vist gode video-takter med sin Lumix G-serie av speilløse systemkameraer basert på FourThirds-brikken på 18 x 13,5 mm. (Kameraene kalles Micro FourThirds-kameraer fordi de blant annet har en annen objektivfatning og mindre objektiver enn de vanlige FourThirds-speilrefleksene som Olympus produserer, men bildebrikken er av samme størrelse.)

Videokamera-ergonomi

Nå har altså Panasonic tatt steget som videobransjen har håpet og ventet på: utviklet et nytt videokamera basert på vanlig videokamera-ergonomi, men med stor speilrefleksbrikke. Tross den fantastiske videokvaliteten som speilreflekskameraene kan by på, er de tross alt designet for å ta stillbilder og er i mange sammenhenger upraktiske å videofilme med.

For å bøte på dette er det utviklet en masse tilbehør, for eksempel optiske søkere til å henge utenpå lcd-skjermen. Men videofotografene etterlyser ikke bare knapper, hjul og ratt der de er vant til å finne dem. De ønsker også innebygd gråfilter til å dempe lysmengden, såkalt sebra-funksjon som varsler om overeksponerte felter i bildet og mye annet som de ikke finner på speilreflekskameraene.

LES OGSÅ:

TEST: Canon 7D utfordrer Nikon D300s

Alt dette og mer til finner man i Panasonics nye proffvideokamera AG-AF101. Det har form som et tradisjonelt videokamera, men har FourThirds-bildesensor med 16:9 MOS-opptaksfunksjon og en Micro FourThirds objektivfatning som gir tilgang til en masse optikk fra Panasonic, Leica og Olympus. Ved hjelp av en adapter kan man også bruke speilrefleksoptikk fra Nikon og Canon.

Full HD

Kameraet kan filme i full HD 1080p og i 720p AVCHD-modus, med alle bildefrekvenser som brukes på de forskjellige kontinenter. Opptak gjøres på sdhc- og sdxc-kort.

LES OGSÅ:

Viktig Nikon-lansering: D7000

I tillegg har videokameraet innebygd gråfilter (ND-filter), og ifølge Panasonic gir kameraet ikke noe moaré i opptakene slik speilreflekskameraene sliter med.

Fra messene der prototyper av Panasonic-kameraet er blitt vist frem, er det kommet mange positive kommentarer fra profesjonelle videofolk.

Panasonic AG-AF101 vil koste rundt 5000 euro – med norsk moms vil det tilsi en pris på rundt 50 000 kroner. En god del dyrere enn et Canon EOS 5D Mark II-kamera med optikk, altså. Men med tanke på alt tilbehøret som man slipper å kjøpe for å innfri kravene til profesjonelle videofolk, blir kanskje ikke forskjellen så stor likevel.

Les om:

Foto/video