Viktige Nikon- og Canon-oppdateringer

Viktige Nikon- og Canon-oppdateringer

Både Apple og Adobe har nå lagt ut etterlengtede RAW-oppdateringer.

Vanligvis pleier Apple å vente med å legge ut nye RAW-kompatibilitetsoppdateringer til det er blitt en liste som omfatter forholdsvis mange kameraer, gjerne minst 8-10 kameraer, men nå har Apple lagt ut en RAW-oppdatering som bare gjelder for to nye kameraer: Canon EOS 6D og Nikon 1 V2.

Samtidig har Adobe lagt ut versjon 7.3 av Adobe Camera Raw-innstikksmodulen. De samme kameraene fra Nikon og Canon får nå også RAW-støtte fra Adobe.

Men Adobe ligger ett steg foran Apple ved at Camera Raw 7.3 også gir RAW-støtte for det nye Nikon D5200-kameraet, som ikke er kommet på listen hos Apple ennå.

Det er altså Canon EOS 6D og Nikon 1 V2 som er gjenstand for den hyggelige gesten fra Apples side. Vi tipper at dette er i ferd med å bli svært populære kameraer på markedet og at Apple har følt et visst press for å legge ut oppdatering for disse to kameraene snarest mulig, og at det forklarer hvorfor Apple legger ut en RAW-oppdatering for bare to kameraer.

RAW-kompatibilitetsoppdatering 4.03 er betegnelsen på den oppdateringen som Apple har lagt ut nå. Den fås gjennom Programvareoppdatering.

Her finner du en oversikt over hvilke oppdateringer som er lagt ut frem til og med forrige RAW-kompatibilitetsoppdatering fra Apple.

Apples RAW-oppdateringer gjelder først og fremst for bildebehandling i iPhoto- og Aperture-programmene.

Adobe Camera Raw 7.3

For alle dem som bruker Photoshop til bildebehandling, er det Adobes Camera Raw-innstikksmodul som er avgjørende. Versjon 7.3 er nå ute i ferdig versjon etter å ha vært tilgjengelig i beta en stund.

Listen over kameraer som nå har fått RAW-støtte gjennom Camera Raw, er mye lengre enn hos Apple og omfatter hele 20 kameraer, inkludert de nevnte Canon EOS 6D og Nikon 1 V2. Men de fleste av kameraene har fra Apples side fått RAW-støtte i tidligere oppdateringer.

Fra Adobes side er Camera Raw 7.3 tilgjengelig som oppdatering til Photoshop CS6. Brukere av tidligere Photoshop-versjoner kan isteden benytte Adobe-programmet DNG Converter 7.3 for å få RAW-støtte til de nye kameraene som er kommet inn på listen.

7.3-oppdateringen kommer også med en rekke nye objektivprofiler.

Her er oversikten over alt som er nytt i Adobe Camera Raw 7.3.

Nikon 1 V2

Nikon 1 V2 ble lansert i oktober. Dette er en entusiastversjon i Nikons nye serie av speilløse systemkameraer med en brikkestørrelse som Nikon kaller CX-formatet – større enn i vanlige kompaktkameraer, men mindre enn Micro FourThirds-brikkene i de speilløse systemkameraene fra Olympus og Panasonic.

Canon EOS 6D

Canon EOS 6D ble lansert på Photokina-messen i Köln i september. Dette er et kamera med fullformat-brikke, men kamerahuset er vesentlig mindre og lettere enn Canons populære 5D Mark III, som ikke minst er blitt en suksess blant film- og videomakere.

6D er verdens letteste fullformat-speilrefleks, hevder Canon. I tillegg har kameraet innebygd GPS og støtte for trådløst nettverk.

Les om:

Foto/video