Vil at alle nordmenn skal prøve Netflix

Vil at alle nordmenn skal prøve Netflix

Netflix-toppsjef Reed Hastings har ett stort mål når strømmetjenesten nå lanseres i Norge.

Starten på den spennende tv-høsten i Norge gikk av stabelen onsdag, da Netflix endelig åpnet portene for tjenesten her til lands.

Netflix ble startet i USA i 1997 og er etter hvert utviklet til en abonnementsbasert strømmetjeneste som bygger på samme prinsipp som Spotify. Man betaler en fast månedspris og kan strømme innhold – tv-serier og filmer – så mye man vil.

Netflix er imidlertid ikke eneste amerikanske aktør som etablerer seg i Norge i høst. Bare få timer etter at Netflix kunngjorde nyheten i august, kunne tv-kanalen HBO melde det samme. Dermed var startskuddet gått for en ny, norsk tv-revolusjon.

79 kroner i måneden

- Det norske folk befinner seg midt i ildlinjen i slaget om fjernsynets fremtid, sa Netflix-toppsjef Reed Hastings i en samtale med Macworld.no på et presseevent i forbindelse med norgeslanseringen.

- Jeg tror ikke det er tilfeldig at vi og HBO lanserer nå. Men det betyr egentlig ingenting. Det som betyr noe er at nordmenn kommer til å få allle disse valgmulighetene. Vårt store mål kommer til å være at alle nordmenn får muligheten til å prøve vår tjeneste. Vi tilbyr en måned gratis. De må ikke fortsette å bruke tjenesten utover det, men vi vil at alle skal teste Netflix og gjøre opp sin egen mening.

Netflix er som nevnt en abonnementsbasert tjeneste for streaming av film og tv-serier. For 79 kroner i måneden vil du få tilgang til hele Netflix’ bibliotek, som består av «mange tusen timer med filmer og tv-serier», heter det i en pressemelding fra selskapet. Nøyaktig hvor mye innhold det er snakk om vil ikke Netflix gå ut med, men av brukerkommentarene vi har sett så langt er det en del mangler, først og fremst hva gjelder ferskere filmer og tv-serier.

Det er flere grunner til det. Det skyldes delvis Netflix' strategi på å lansere hele sesonger av tv-serier i stedet for de nyeste enkeltepisodene. Eller som Ted Sarandos, innholdssjef i Netflix, sa til Macworld.no: «It's about completeness, not freshness». Det betyr at man ikke vil kunne se helt nyeste episode av for eksempel The Walking Dead med en gang den slippes i USA, slik som HBO har sagt de vil gjøre.

Rettigheter bestemmer innhold

Men innholdet bestemmes også av rettigheter, noe som er en stor utfordring i film- og tv-bransjen, også på tvers av landegrenser. Selv om teknologien kanskje har vært der, har ikke filmstudioene og rettighetshaverne tatt høyde for en ny mediehverdag og tilpasset lisensiering deretter.

Akkurat som andre aktører som begir seg inn på det norske markedet, må Netflix kjøpe innhold fra lokale distributører, noe som kan føre til begrenset utvalg eller forsinkelser. Tradisjonelt har vi i Norge måttet vente en stund på at for eksempel amerikanske filmer og tv-serier blir tilgjengelig her, men det er nå i ferd med å endre seg.

- Noen ganger vil vi kunne vise innhold før, noen ganger vil det komme etter. Det kommer bare an på hvem som vinner budrundene, forteller Reed Hastings, og legger til at det er store kamper om hvem som stikker av med visningsrettighetene.

- For eksempel har vi Mad Men, men kan ikke vise alt på grunn av NRK. Vi har bare rettighetene til sesong 1, mens de har eksklusivitet på sesong 2 og 3. Vi har heller ikke Paramount-filmer her, men vi vant budrudene på alle Warner Brothers-filmene. Og i USA er det omvendt. Det er forvirrende, fordi uvalget ikke er det samme overalt, sier Netflix-toppsjefen.

- Men jo mer vi vokser og får mer og mer innhold, jo større er sjansen for at vi kan vinne tilliten til norske brukere.

Men folk vil jo se innholdet med en gang?

- Ja, og det burde de få muligheten til. For eksempel produserer vi nå en serie kalt House of Cards. Vi skal lansere den i hele verden samtidig, ingen forsinkelse for Norge, den 1. februar og alle 13 episoder samtidig. Det kommer til å forandre tv. Folk kommer til å se hva som er den nye måten å se tv på. Vi må tenke på forbrukeren først, sier Hastings.

Bred plattformstøtte

Netflix mener deres store fordel er den brede plattformsstøtten. Tjenesten er tilgjengelig på nettbrett og smartmobiler, spillkonsoller, Blu-ray-spillere, smart-tv-er og mediespillere. Vi snakker iOS, Android, Windows Phone, PS3, Xbox, Wii, Google TV, Boxee Box og Apple TV, for å nevne noen. Det kan ikke konkurrene skilte med.

Det er også mulig å bruke nettleseren, men bare på Mac og pc. Linux-brukere står ute i kulda, ettersom Netflix bruker DRM-teknologi som ikke er lisensiert for bruk på denne plattformen.

Netflix har også integrasjon med Facebook og støtter også Dolby Digital 5.1-surroundlyd, og det er de også alene om. Norske undertekster finnes også, i tillegg til at det finnes en egen barnevennlig seksjon kalt "Just for kids" med spesialtilpasset brukergrensesnitt.

En del av innholdet på Netflix er tilgjengelig i HD-kvalitet, omlag halvparten, sier Netflix' teknologisjef Neil Hunt. Det er både 720p og 1080p. Det benyttes såkalt adaptiv strømming for visning av innhold, hvilket betyr at man får rett oppløsning i forhold til hva slags internettforbindelse man har. Det skal også gjøre at det går raskt å starte opp en film eller tv-episode.

Netflix gir også norske brukere muligheten til å prøve tjenesten gratis i en måned, og har du et Spotify-abonnement får du utvidet prøvetid ut året.

Ikke alene

Samtidig med at Netflix nå har lansert og HBO snart vil lanseres i Norge, ruster eksisterende tjenester også opp til kamp. Viaplay satte ned prisen på sin tjeneste for å matche Netflix' 79 kroner. Viaplay har også lansert på PS3, og er fra før av på pc-er, smarttelefoner, nettbrett, smart-tv-er og Viasats-HD-PVR-mottakere, ifølge Serienytt.no. Vi vet foreløpig lite om HBO sitt tilbud, men prisen skal ligge på 79 kroner der også.

Foto/video