Vil denne ødelegge smart-TV-en?

Vil denne ødelegge smart-TV-en?

Googles Chromecast utfordrer både Apples Airplay og de smarte TV-ene. - Jeg tror Chromecast vil røske ganske kraftig opp i dette markedet, sier teknologiekspert.

Sommeren har ikke vært propp full av teknologiske sensasjoner, men blant de soleklart viktigste it-nyhetene har vært en diskret utseende liten dings fra Google. Chromecast ser ut som en minnepinne, men er en HDMI-mottaker som kan snu opp ned på deler av it-bransjen.

Nærmere bestemt den delen av it-bransjen som vil se på TV.

Chromecast er en 250-kroners plugg som lar deg koble TV-en din på internett.

- Uovertruffen

- Det er en superenkel affære, egentlig.

Det sier Gisle Orlund, redaktør for det ipad-baserte teknologimagasinet Woosh, og ekspert på forbrukerteknologi. Han bruker i dag Apple TV, men tror det er rom for flere spillere i det markedet.

- Google gjør smart i å støtte alt. I motsetning til Apple, som bare støtter Apple, sier Orlund.

Han tror applikasjonsstøtten blir avgjørende for hvor godt Chromecast vil fungere i markedet, men at alt ser lovende ut så langt.

- Hvis du ser pris/nytte på dette, er den jo uovertruffen, sier han.

Støtter det meste

Chromecast støtter i dag både Android og Apple-telefoner og nettbrett, samt Mac og Windows-plattformene. På samme måte som Apples Apple TV skal den la deg vise skjermbildet fra enheten du strømmer fra, eller gi deg innhold direkte fra nettet.

Foreløpig er det støtte for Netflix, Youtube, Chrome og Google Play.

Dingsen ble gjort tilgjengelig i forrige uke, for kjøp gjennom Googles egen Play-butikk, samt noen få andre utsalgssteder. Men den er i dag utsolgt, og det vites ikke når flere enheter blir tilgjengelig.

- Jeg tror Chromecast røsker opp i dette markedet ganske kraftig, sier Orlund.

Han mener at for eksempel Samsung bør kjenne et kraftig gufs i nakken, der de sitter med sine Smart-TVer. Som ifølge Orlund ikke er særlig smarte.

- Dette gir deg noe TV-bransjen ikke har lyst til å gi deg: Den naturlige linken mellom tv-en og datamaskinen. I stedet for å løfte pc-en inn i tv-en så kan man tydeligvis sette opp kommunikasjonen mellom dem, sier Orlund.

- Nå er vel hele brukergrensesnittet til Samsung-tvene litt smådødt.

Tror på innebygget

Orlund tror neste skritt blir å bygge teknologi som Airplay og Chromecast inn i tv-er.

- Jeg synes det ville være en naturlig utvikling.

Spørsmålet da blir, ifølge Orlund, hvor Dyrt Apple vil selge sin teknologi.

- Om Apple er grådige kommer vel Google til å selge sitt for en krone, tror han.

Les om:

Foto/video